AZITROX – АЗИТРОКС ТАБЛЕТКИ 500 МГ # 3 | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства,…

3
Добави коментар

АЗИТРОКС 

 

Азитрокс е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Азитрокс има широко антибактериално действие. Азитрокс потиска синтеза на бактерии.

Фармакотерапевтична група

Антибиотици

Действие

Azithromycin е антибиотик с широк антибактериален спектър (лекарство, действащо ефективно срещу повечето бактериални щамове). Той потиска протеиновата синтеза в бактериите, така че повлиява способността им да растат и да се размножават. Azithromycin се резорбира добре след вътрешно приложение, прониква бързо в тъканите и различните органи. Високите концентрации, които се явяват след използването на терапевтични дози са бактерицидни (убиват бактериите) и те едновременно запазват терапевтичния ефект в продължение на 5-7 дни след спиране използването на лекарството.Azithromycin се излъчва много бавно от тъканите – факт, който позволява прилагането на 1 дневна доза и съкращава общото време на лекарството.Azithromycin се излъчва непроменен, по принцип чрез жлъчката във фекалиите, и в много по-ниска степен чрез бъбреците.Azithromycin действа срещу целия спектър от различни бактерии.

Показания

Възрастни, младежи и деца над 25 kg могат да използват Azitrox.Azitrox се иползва за лечение на инфекции, причинени от чувствителни на azithromycin микроорганизми.Azitrox може да се използва при инфекция на горните дихателни пътища, причинена от бактерии, които предизвикват фарингит, тонзилит, синузит, отит.Azitrox може да се използва при инфекция на долни дихателни пътища причинена от бактерии, които предизвикват бронхит, интерстициална или алвеолна пневмония.Azitrox може да се използва при инфекции на кожата и меките тъкани (като еризипел, импетиго и вторична пиодермална дерматоза), хроничен мигриращ еритем (1-ви стадий на Лаймска борелиоза – инфекция след ухапване от инфектирани кърлежи).Azitrox може да се използва при полово предавани заболявания, като неусложнено възпаление на пикочния канал и шийката на матката.Azitrox може да се използва при инфекция на стомаха и дванадесетопръстника, причинени от Helicobacter pylori.

Противопоказания

Лекарсвеният продукт не трябва да се използва при пациенти, които са свръхчувствителни към azithromycin или някои сродни макролидни антибиотици.Лекарственият продукт може да се използва при бременност и при тежко чернодробно увреждане само ако съществуват сериозни причини за това.Azitrox филмирани таблетки не се прилага на деца с телесно тегло под 25 kg.

Нежелани лекарствени реакции

Лекарственият продукт обикновено е много добре поносим, но могат да се наблюдават преходни и леки нежелани лекарствени реакции.

Най-често могат да се наблюдават проблеми от страна на храносмилателния тракт (газове в стомаха и червата, гадене, повръщане, диария и болка в корема). Рядко могат да се наблюдават кожни обриви и жълтеница. Могат да се наблюдават още главоболие, световъртеж, шум в ушите, безсъние и нервна възбуда.Относно лабораторните показатели могат да се наблюдават обратимо увеличение на чернодробните ензими над нормалните стойности, неутропения (намаление на броя на един вид левкоцити), рядко неутрофилия (увеличение на броя на един вид левкоцити) или еузинофилия (увеличение на броя на друг вид левкоцити).

Споменатите по-горе промени на лабораторните показатели се нормализират спонтанно в течение на 2-3 седмици след лечението.Консултирайте се с Вашия лекуващ лекар за по-нататъшната употреба при евентуална поява на нежелани лекарствени реакции или други необичайни реакции.

Лекарствени взаимодействия

Ефектите на azithromycin и на други едновременно използвани лекарствени продукти могат взаимно да си повлияят. Затова Вашият лекар трябва да бъде информиран за всички лекарства, които използвате или които ще използвате с или без лекарско предписание.Храната намалява резорбцията на azithromycin и затова всяка доза трябва да се прилага поне 1 час преди или 2 часа след хранене.Антиацидните средства (лекарства, използвани при повишена киселинност в стомаха) повлияват също степента на резорбция на azithromycin. Трябва да се спазва интервал от поне 2 часа между прилагането на azithromycin и антиацидни средства.Други лекарствени средства: макролидните антибиотици могат да усилят ефекта на някои лекарства като напр. теофилин (лекарство за подобрявяне на дишането), карбамазепин и фенитоин (лекарства срещу епилепсия), дигоксин (лекарство за подобряване на сърдечната функция), ерготамин (ерго производно) и др.Взаимодействия на azithromycin със споменатите лекарствени продукти не са доказани досега.

Дозировка

Лекарят ще определи индивидуалната дозировка.Azithromycin се използва 1 път дневно поне 1 час преди или 2 часа след хранене!Възрастни и деца над 45 kg:Инфекции на горните и долните дихателни пътища, инфекции на кожата и меките тъкани (с изключение на хроничен мигриращ еритем – инфекциозно заболяване след ухапване от инфектирани кърлежи): 1 таблетка от 500 mg 1 път дневно в продължение на 3 дни.

Дозировката за лечение на хроничен мигриращ еритем (І-ви стадий на Лаймска борелиоза – инфекция след ухапване от инфектирани кърлежи) е следната: 2 таблетки от 500 mg 1 път дневно през първия ден и по 1 таблетка от 500 mg дневно в продължение на 2-5 дни.

Полово предавани заболявания: 2 таблетки от 500 mg за еднократно приложение.Инфекция на стомаха и дванадесетопръстника, причинена от Helicobacter pylori: 2 таблетки от 500 mg дневно в продължение на 3 дни, в комбинация с амоксицилин (1 g 2 пъти дневно в продължение на 7 дни) и омепразол (20 mg 2 пъти дневно в продължение на 7 дни).

Деца с телесно тегло от 25 – 45 kg:Инфекции на горните и долни дихателни пътища, инфекции на кожата и меките тъкани (с изключение на хроничен мигриращ лишей – инфекциозно заболяване след ухапване от инфектирани кърлежи): 10 mg/kg телесно тегло 1 път дневно в продължение на 3 дни.

Препоръчва се използването на дозата за възрастни при деца с телесно тегло над 45 kg.

Дозировката за лечението на хроничен мигриращ еритем е следната: децата получават първия ден 20 mg/kg 1 път дневно и 10 mg/kg 1 път дневно в продължение на 2-5 дни.Препоръчва се използването на дозата за възрастни при деца с телесно тегло над 45 kg.

Инфекция на стомаха и дванадесетопръстника приченена от Helicobacter pylori: 20 mg/kg дневно в продължение на 3 дни, в комбинация с други лекарства, съобразно лекарското предписание.

Aztrox филмирани таблетки не се прилагат на деца с телесно тегло по-малко от 25 kg.

Какво се прави когато лекарството се пропусне?

Пропуснатата доза трябва да се използва колкото е възможно по-скоро и следващите дози се използват през интервал от 24 часа.

Предпазни мерки

Поради факта, че черният дроб е основния път за излъчване на azithromycin, е необходимо повишено внимание при пациенти със сериозно увредена чернодробна функция.

Предозиране

Няма данни за предозиране на azithromycin. Предозирането с макролидни антибиотици се проявява като преходна загуба на коса, силно гадене, повръщане, диария. Потърсете медицинска помощ при предозиране или случайна употреба на продукта от дете.

Съхранение

При температура под 25ºС в оригинална вътрешна опаковка.

Предупреждения

Да не се използва след изтичане на срока на годност, означен на опаковката.Да се съхранява на място, недостъпно за деца.Потърсете лекаря при предозиране или случайно приемане на таблетките от дете