Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Суроватъчен протеин отслабване

26
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Суроватъчен протеин за отслабване

Да пия ли Суроватъчен протеин при диета

 

   Всеки сериозно спортуващ знае ,че след тренировка приемането на протеинов шейк е абсолютно задължително,за  изграждане на мускулна маса,  увеличаване на силата и по-бързото възстановяване .Дали обаче да пия протеин когато съм на диета и искам да отслабвам е често срещан въпрос който тревожи много от трениращите,особенно  през лятото 🙂

 

  Звучи логично този въпрос ,хем ще отслабвам пък да приемам допълнително калории.ДА,но целта не е само да следите калориите а да се стремите да поддържате метаболизма в оптимално състояние.А приема на протеин определено ускорява обмяната и е задължителен при активно спортуващи.Дори  при диета необходимостта от такъв прием е още по голяма ,за да може да се задържи мускулната маса,и да горите мазнини а не мускули.Когато започнете диета, множество въпроси се въртят в главата и започвате да се съмнявате в това дали правите нещата правилно.Храненето е ключът към успеха на всяка програма за маса или релеф, без значение дали при вас или при „Мистър Олимпия“.Ако искате да изчистите мазнините ,което е целта на Вашата програма ,ще трябва да започнете въвеждане на висококачествено гориво в тялото си. Използвайте най-доброто гориво, за да можете да тренирате на максимални обороти, а също да се чуствате така заредени и извън фитнеса!

 

 Точно тук е разковничето на въпроса ,когато сте на диета задължително ще увеличити приема на протеин в храненията си,но дали това да е от суроватъчен протеин на прах,това е друг въпрос.Много от състезателите по бодибилдинг и хората, които се готвят по-сериозно за сезона,изключват протеин на прах,особенно в последната фаза,на изчистване.Може би и от там идва това съмнение при останалите трениращи, 🙂 обаче  пропускате факта, че те минават на по 3 кг пържоли (телешко,риба и все по-рядко пиле) на ден,кой от вас може да се похвали с такова меню.А и сухия и изчистен вид който постигат те , е плод и на още сто неща.Така ,че едва ли това е подходяща идея за Вас-обикновения фитнес любител,който търси по-добра форма.

 

 

На етикета пише за мускулна маса и възстановяване,а аз искам да отслабвам не  да качвам мускулна маса ?

 

   Няма как да пише друго ,защото Протеина е основния градивен елемент  на мускулите, но всяко натоварване води до разрушаване на мускулна тъкан, наречено катаболизъм. По време на тежки тренировки се губи над 50 % от  BCAA аминокиселини .За да поддържа позитивен азотен баланс особенно при диета , организма се нуждае от допълнителен прием на разклонено верижните аминокиселини и комплексни аминокиселини.Така че ако искате по време на диета и тренировки да не изгаряте мускули и да държите метаболизма ускорен ,приемайте Суроватъчен протеин ,комплексни аминокиселини и BCAA ,след тренировка задължително.

 

    Ако пропуснете обаче прием на аминокиселини,(ВСАА),Суроватъчен протеин и глутамин в следтренировъчния шейк,затваряте златна възможност за по-добро развитие и възстановяване.Дори и да сте тренирали добре, сте свършили работата наполовина.Няма напредък без добро възстановяване!Независимо дали целите са мускулна маса,отслабване,изчистване на мазнините или издържливост,не пропускайте Златния Час-Метаболитен прозорец.

Една от най-често срещаните грешки е при трениращите ,които искат да отслабнат и изчистят мазнините е да пропускат прием на протеин и аминокиселини след тренировка,с мотива че не искат да приемат допълнителни калории,особенно след тренировка.“

Потил/а съм се толкова много да изгоря калории и сега да приемам допълнително и то точно след тренировка“ – Грешка,и то голяма!Ако искате да ускорите обмяната и да заредите мускулите,за да сте тонизирани и силни през целия ден,просто започнете веднага след тренировка!

Пълна информация ,защо е важно да приемате аминокиселини и протеин веднага след тренировка ,прочетете в нашата статия ⇔ Златния Час-Метаболитен прозорец след тренировка

и Аминокиселини при диета .

 

Защо да пия Суроватъчен протеин при диета и отслабване

 

Ето и най-важния бонус ,който определено ще наклони везната в полза на Суроватъчния протеин.

Суроватъчните протеини може да намали приема на калории в резултат на различни физиологични механизми. Казеин macropeptide (CMP), който е предшественик на протеин глико macropeptide (GMP), е биопродукти на ренин (химозин) и компонент от суроватка (1.2-1.5 г / л). Преди 20 години, беше показано, че GMP може да повлияе  на стомашната функция чрез инхибиране на стомашната секреция], и че това действие може да бъде медиирано от пептидни хормони, като холецистокинин (ССК) , който е мощен активатор на ситост сигнали.На ССК-подобната активност на GMP след това се потвърждава от последващи проучвания. Нейното влияние на контрол на теглото действия са изключително променливи и зависи от физичните и химични свойства, определящи храносмилането и усвояването с последващо освобождаване на аминокиселини. Нивата на  амино-киселина (AA) след прием на протеин са сред основните фактори, които влияят на ситостта.

 

Има изобилие от доказателства, че суроватъчен протеин дава ефект на ситост и приема на храна се медиира от освобождаването на ситост-индуциращи хормони. Повече от 20 различни регулаторни пептидни хормони се освобождават в стомашно-чревната система(ССК, GLP-1, PYY 1-36). Много от тях са включени в регулирането на приема на храна и са чувствителни към съдържание и състав на чревни хранителни вещества. Редица от тях реагират след консумация на протеини и това може би е от значение за подтискане на приема на храна и чуството на ситост, след прием на Суроватъчен протеин.

Ефектът на ситост след приема на Суроватъчен протеин се медиира от освобождаване на хормона Холецистокинин , известен като ситост хормон.Млечните протеини увеличават плазмена концентрация, с първоначален пик след 15-20 минути, след, което има спад и последващото увеличение след около 90 мин.Суроватъчни протеин има значително по-мощно действие върху секрецията на този хормон ,в сравнение със казеин,и ефекта може да бъде увеличена в присъствието на други микроелементи.

Глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) играе също такава роля на чуството за ситост .Въглехидратите  и мазнините са мощни стимулатори на GLP-1 , но млечните протеини и по специално Суроватъчен протеин, стимулират освобождаването на GLP-1, независимо от присъствието или отсъствието на въглехидрати и мазнини

 

Когато сте на диета ,понякога прекалявате с намаления прием на калории и претоварване от тренировките.Тогава имунитета пада и е възможно да боледувате по-често.Млечните протеини и по-специално фракция суроватъчен протеин имат биоактивни свойства (хормони, растежни фактори, цитокини, антиоксиданти и стимулиране на синтеза на протеини), които определят физиологичните изисквания. Суроватъчните протеини имат антиоксидантно действие, които могат да бъдат полезни при контролиране на окислителния стрес срещат в метаболитния синдром. Те увеличават глутатион (GSH) синтез и са показали, че повишават имунитета чрез увеличаване на лимфоцитите и слезката GSH синтез.

В заключение, ние препоръчваме, хранителни добавки Суроватъчен протеин, които може да се използвате за контрол на апетита.Суроватъчните протеини  са източник на разклонени аминокиселини и левцин, които са от особено значение, за  поддържане на чиста телесна маса с малък процент на подкожни мазнини,по време на нискокалорични диети за отслабване!Ето и моите пет предложения,към днешна дата, за най-добър суроватъчен протеи изолат ,който ще Ви помогне да отслабнете и изчистите мазнините.

 

Най-често срещаните въпроси за Суроватъчен протеин

          ♦Суроватъчен протеин странични ефекти

          ♦Суроватъчен протеин отслабване

          ♦Най добрия суроватъчен протеин

          ♦Суроватъчен протеин изолат

          ♦Суроватъчен протеин на прах

          ♦Суроватъчен протеин преди тренировка

          ♦Суроватъчен протеин прием