Как да се погрижим за очите си през лятото :: Трибали – новини Враца/новини Монтана/новини Видин/Враца новини/Монтана…

1
Добави коментар
tribali.info
tribali.info

Силното слънце е опасно не само за кожата, но и за други органи в човешкото тяло. Вижте някои съвети за това как да се грижим за очите си през летния сезон. Някои от съветите се отнасят не само за горещите дни от годината, но е добре да се спазват през цялото време, за да съхраним доброто си зрение.

20-секундна почивка от компютъра!

Стоенето пред компютъра, или който и да е дигитален екран, няма да навреди на очите, но може значително да ги умори и изсуши. Проучвания сочат, че примигванията са наполовина по-малко при взиране в екрана.
Специалистите препоръчват на всеки 20 минути да се гледа за поне 20 секунди на разстояние от поне 6 метра. Освен това, екранът трябва да се постави поне на 60 см разстояние и малко по-ниско от нивото на очите. Трябва да се отстранят отблясъците като се изключат всякакви подвижни светлинни източници или да се използва екранен филтър.

Винаги трябва да се носят слънчеви очила

UV радиацията може да нанесе трайни увреждания на очите. Вредното влияние може да доведе до развитие на катаракта, изгаряне на роговицата и дори рак на клепача.
Препоръчително е винаги при излизане навън, дори и в облачен ден, да се носят слънчеви очила или лещи, които блокират 99 – 100% от UVA и UVB лъчите. Не е нужно защитните лещи да бъдат скъпи, просто трябва да се обърне внимание на етикета на продукта.
Шапките също блокират вредните лъчи. Важно е да не се забравя, че снегът, водата, пясъкът – всички те могат да ги отразят.

Да се носят защитни очила на работа или на игрището

Близо половината от нараняванията на очите се случват вкъщи, а не на работното място. Трябва да се носят защитни очила, винаги когато заниманието включва риск от летящи частици или работа с вредни химически вещества.
Носенето на защитни очила може да предотврати 90% от травмите на очите по време на спорт. Лещите могат да бъдат изработени от поликарбонат, който има 10 пъти по-голяма резистентност към други материали. Сред спортовете, които „нанасят“ най-голям брой травми, са баскетбол и федербал.

Да нахраним сърцето и очите

Храните, които подобряват кръвообращението, са полезни за сърцето, очите и зрението. През лятото е добре да се набляга на храни като цитрусови плодове, зеленолистни зеленчуци и пълнозърнести продукти.
Препоръчителни за консумация са и храни като боб, грах, фъстъци, миди, постно червено и пилешко месо. Те помагат на очите да устоят на вредното влияние на слънчевите лъчи.
Морковите помагат на зрението. Съдържанието на витамин А в тях е важно за доброто зрение. Друго хранително вещество, което има това свойство, е бета керотин, който се намира в жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци. Благоприятни са също така и зеаксантин и лутеин, които могат да се набавят от зеленолистните зеленчуци.

Проблемите с очите не бива да се игнорират

Ако очите са зачервени и сърбят, те трябва да се успокоят със студен компрес, антихистамини или капки за очи. Ако се появи усещането, че има песъчинка в окото, очите трябва да се изплакнат с вода или физиологичен разтвор.
В случай, че симптомите не отшумят или се появи болка, подуване, секреция и чувствителност към светлина, трябва да се проведе консултация с лекар. Други признаци за тази стъпка са поява на тъмни петна, светлинни проблясъци, както и всеки път, когато има някакъв вид нарушение в зрението.

Контактните лещи трябва да се почистват

Грижата за очите пряко включва и грижата за контактните лещи, ако носите такива. Ръцете трябва да се измиват винаги, преди да се борави с лещите, а разтворите и капките за очи следва да бъдат одобрени от лекаря ви.
Контейнерът, в който се съхраняват лещите, трябва да се почисти, изплакне и подсуши всеки път, когато лещите се извадят от него. Освен това, е препоръчително той да се подменя на всеки два – три месеца.
Лещите не трябва да се носят по време на плуване, или когато се използват почистващи препарати като белина. Лещите, предназначени само за дневна употреба, не трябва да се носят по време на сън, дори и само за дрямка. Не носете дадени лещи по-дълго от указания период.

Запознайте се със „здравната си история“

Много привидно несвързани със здравето състояния могат да засегнат очите. Високите нива на кръвното налягане и диабетът могат да намалят притока на кръв към очите. Ако в белите дробове, щитовидната жлеза или на друго място в организма се наруши имунната система, това може да доведе до възпаление на очите.
Сред другите заплахи влизат заболявания като множествена склероза, мозъчни аневризми и рак. Очният лекар трябва да е наясно за всички настоящи или минали състояния, касаещи здравето, включително и членове на семейството, засегнати от проблеми с очите или сериозни заболявания.

Изхвърлете старият грим!

В течният или кремообразен грим лесно се развиват микроби и бактерии. Всички продукти, които са по-стари от три месеца, трябва да се изхвърлят. А ако се появи инфекция на окото, се отървете от всичкия грим за очи и незабавно потърсете лекарска помощ. Ако има риск от алергична реакция, не бива да се използва повече от един нов продукт по едно и също време.
Козметиката никога не трябва да се споделя с друг, нито да се използват мостри. Преди и след употреба на козметика, лицето трябва да се почиства, а по линията на миглите не бива да се поставя никакъв грим.

19-06-2014 г. 14:39 ч. | прочетено: 198, коментари: 0 |