Какво трябва да знаем за карамфила – Edna.bg

13
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Снимка:
Thinkstock

По-голямата част от подправките, които всекидневно използваме в кухнята, са богати на антиоксиданти. Карамфилът не само че не отстъпва, но дори може да се класира на върха в тази подредба.

Ароматната подправка съдържа още витамин С, витамин К, магнезий, калций, манган. Карамфилът е богат също на омега-3 мастни киселини и фибри. Една от неговите най-ценни съставки е евгенолът – вещество, което придава приятния аромат на подправката.

Карамфилът е една от най-полезните подправки, особено добре влияе на стомашно-чревния тракт. При всякакви чернодробни проблеми ароматната подправка може да бъде наистина полезна. Използва се при лошо храносмилане, разстройство, гадене, газове и др., пише „Gotvach.bg“.

Симптоми като повръщане, стомашна раздразнителност, ще изчезнат бързо, ако използвате карамфил редовно. Болката в стомаха също ще отшуми – имайте предвид обаче, че голямо количество от подправката може да предизвика обратен ефект и да раздразни стомаха.

Активните съставки в подправката подобряват перисталтиката и секрецията на храносмилателните ензими – по този начин и храносмилането се подобрява.

Карамфилът може още да ни предпази от хранително натравяне – различни изследвания показват, че карамфиловото масло потиска растежа на бактериите, които причиняват някои хранителни заболявания.

Освен това карамфилът има аналгетични свойства и може да помогне при някои проблеми със зъбите, често облекчава и зъбни болки. Карамфилът присъства в състава на голяма част от пастите за зъби именно заради това си свойство.

Използвайте карамфиловото масло, за да облекчите възпалените венци или просто за поддържане на здрава и хубава усмивка. Билката дори може да се използва за справяне с лошия дъх.

Антисептичните свойства на подправката ще помогнат при порезни рани, които не са много дълбоки, натъртване, изгаряне. В комбинация с други билки, които имат загряващо свойство, карамфилът може да лекува дори и ракови заболявания, сочат резултатите от различни изследвания.

Карамфиловото масло се използва не само в кулинарията и народната медицина – добавя се като аромат в много лосиони и кремове, а също и в производството на парфюми.