Какаови кексчета с малини и шоколад – Edna.bg

16
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Снимка:
know-how-to-cook.com

Необходими продукти: (за 14-16 броя):

2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 1/4 ч.ч. нерафинирана кафява захар
300 мл вода (1 ч.ч. + 3 с.л.)
110 мл олио от гроздови семки (1/3 ч.ч. + 2 с.л.)
4 с.л. какао
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
1/4 ч.л. бурбонска ванилова захар
1/2 ч.л. оцет
щипка сол
28-30 броя малини

За шоколадовата глазура:

100 г натурален шоколад ( предпочитам 75% какао)
1 с.л. олио от гроздови семки

Начин на приготвяне:

В купа смесете брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте много добре, прибавете захарта и отново разбъркайте. В друга купа смесете течните съставки. Изсипете течните съставки при сухите и разбъркайте, докато получите хомогенна кексова смес.

Включете фурната на 170 градуса с обдухване. Във форми за мъфини поставете хартиени капсули и напълнете всяко гнездо до около 1/3 от обема му. Във всяко гнездо поставете по 2 малини и покрийте с още кексова смес, докато се запълни до около 3/4 от обема му. Изпечете кексчетата за около 15-20 минути. Проверете с клечка за зъби дали са добре изпечени. Извадете ги от фурната и от формите за печене и ги поставете върху решетка, за да се охладят.

Начупете шоколада на парчета, поставете го в огнеупорна купа, прибавете олиото и го разтопете на водна баня. Полейте всяко кексче с малко количество от шоколадовата глазура.

Допълнителни насоки:

Снимка: know-how-to-cook.com

*Заменете замразените малини с пресни такива. Изберете здрави и стегнати плодове.
*Ако нямате малини, заменете ги с друг кисел плод. Можете да заместите плодовете и с малко парче шоколад или да ги оставите без пълнеж.
*Вместо олио от гроздови семки, използвайте предпочитана от вас течна растителна мазнина.
*Може да замените какаото с рожково брашно.

*Ако обичате кексчетата да са по-сладки, увеличете количеството захар с 1/4 ч.ч.
*Ако не харесвате черен шоколад с високо съдържание на какао, заместете го с такъв, който е с 60% какао. Можете да го подсладите допълнително, като добавите 1 с.л. пудра захар, докато го разтопявате.

Снимка: know-how-to-cook.com

Не се препоръчва да използвате шоколад с по-малко процентно съдържание на какао, защото тези шоколади обикновено съдържат млечни продукти и са неподходящи за хора, които имат непоносимост към млечни продукти или са ги изключили от менюто си по собствено желание.