Блогът на Апостол Апостолов :: ХУБОСТНИЦИ (ТРЕТИ ЕПИЗОД)

2
Добави коментар

                                                 ИЗВЕРГ НА КВАДРАТ

                                            

Василий Блохин е син на беден селянин, останал без начално образование. От 1921 г. е член на болшевишката партия и служи в органите за сигурност – ЧК, ОГПУ и НКВД. През 1926 г. става комендант в главната квартира на Лубянка. Задачата му е да разстрелва врагове на народа и противници на съветската власт. Изпълнява тази „професия“ до 1953 г. и израства до чин генерал майор. Кавалер е на седем съветски ордена.

Хладнокръвният палач изпълнявал задължението си с умение и размах. Той винаги носел със себе си куфар с немски пистолети Валтер, защото руските бързо прегрявали. Докато двама помощници държали завързаната жертва, облеченият с касапска кожена престилка и дълги над лактите ръкавици Блохин я застрелвал в тила (той винаги внимавал да не си изцапа униформата). Рекордът му е бил 300 разстрела за 10 часа.

По време на чистките на него е поверен разстрелът на видните осъдени лица като Тухачевски, Якир, Ежов и пр. Известен е и с участието си в масовата екзекуция на пленените през 1939 г. полски офицери. Край Катин и в други лагери Блохин разстрелва за 28 дни собственоръчно 7000 души. Смята се, че е убил лично между 20 000 и 50 000 души!

Блохин умира от естествена смърт. Погребан е недалеч от гробовете на Гогол, Чехов, Маяковски и други светила на руската култура…

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net