Как да почистим четките за грим

1
Добави коментар
martinivanov2
martinivanov2

 

 

Най-важният момент при поддържането на четките за грим е правилното им почистване. Повече от задължително е почистване на четките в дълбочина да се прави всяка седмица (особено, ако използвате четките ежедневно). Това гарантира не само постигането на качествен грим, но и спомага да не се стига до обриви и раздразнения на кожата в следствие на непочистени дълго време четки.

При четките за грим, които се използват за нанасяне на кремообразни продукти (като фон дьо тен), е добре да се прави дезинфекциращо почистване всеки ден. За целта на пазара има специални почистващи спрейове, с които може да напръскаме четките, да ги оставим да постоят с препарата 5 минути и след това да изтрием със салфетка. Същият почистващ ефект може да получите и ако използвате 95% етилов спирт вместо професионален спрей.

За по-дълбокото почистване на четките за грим може да се спрете на специализирани лосиони, но със същата сила действа и почистване с вода и мек шампоан. Вариантите за почистване в последния случай са два. При първия в чаша с хладка вода разтваряте капка прозрачен бебешки шампоан и разбърквате със самата четка разтвора, с което тя се почиства. Втората опция е да сложите в дланта си капка от шампоана, да намокрите косъмчетата на четката и с въртеливи движения да разтъркате четката в шампоана до получаването на пяна. Процедурата се повтаря докато не получите чиста пяна. Без значение от варианта за почистване, който ще изберете, след измиването процеса протича по еднакъв начин. Четките за грим се изплакват само с хладка вода и се оставят да изсъхнат задължително легнали върху хавлиена кърпа или салфетка, за да не се задържи вода в металния корпус на четките, която да разтвори лепилото, държащо косъмчетата им и от там четките да се повредят.

От друга страна за почистване на четките за грим може да използвате и лосиони, приготвени в домашни условия. Много ефикасен и лесен за приготвяне лосион се получава от зехтин, топла вода и антибактериален течен сапун. В дълбока чиния се сипва топлата вода, слага се зехтинът и течният сапун в съотношение 2:1 и със самите четки всичко се разбърква добре. Поради наличието на зехтин не се получава еднородна смес, но той пък спомага почистването на по-големите натрупвания на грим върху четките. Задължително след използването на този лосион се прави изплакване на четките само със сапуна и с топла вода.

При почистването на четките не мачкайте излишно косъмчетата, за да не повредите формата им, така ще ги запазите за по-дълго време.