Селското стопанство и домът в България :: Пчелите

79
Добави коментар
VladimirYosifov
VladimirYosifov

Ако разглеждаме живота на пчелите(bees) през погледа на на с хората то една година е и много и малко.
За човек годината започва през Януари макар и началото на стопанската година да е друго то първия месец е летаргичен за нашите пчели.

Достатъчното количество храна, съобразената със сила на семейството и създаването на необходимата за презимуването температура, чрез направата на подобрения дават възможност пчелните семейства да преживяват без увреждания и най-суровите зими.

Пролетните и летните месеци се използват за осигуряване на храната на пелите (bees). Целта е не само броят на пчелите-работнички да се увеличи от 10 000 до 60 000, но и да се даде на пчелното семейство възможност да оползотвори напълно природните хранителни източници. Пчелите-работнички, всяка от които като отделно насекомо работи буквално до смъртта си, която настъпва през летния сезон за около 30 дни, а през зимния до 5 месеца, също изискват допълнителни попълнения на мястото на умрелите. Така едно пчелно семейство, което съществува при нормални условия, трябва да отглежда годишно от 200 000 до 250 000 пчели-работнички (bees). Друга предпоставка е здрава майка, способна да снася необходимите яйца.

Необходимата за презимуването храна се складира на лесно достъпно място близо до образуващото се зимно кълбо. С помоща на човека пчелното семейство се свива, пити с мед се отделят в края на кошера, празните се махат. Поставя се предпазна дъска. След излюпването на последното пило килийките се поддържат празни и служат за закрепване на пчелите от вътрешността на кълбото.
Изключителните студове през зимата се преодоляват така успешно, както и много силните летни горещини от изложени на интензивно слънчево греене семейства в дървени кошери. Наистина, едно пчелно семейство може да бъде победено само в необикновени ситуации, като например загубата на всички летящи пчели. Под влияние на инстинкта за самосъхранение кошерните пчели се превръщат в летящи, за да изпълняват жизнено необходимите дейности. Обратно, при насилствена загуба на младите пчели, летящите пчели поемат работата по отглеждането на пилото, въпреки че това вече не спада към техните задължения.