Интересни дестинации в Унгария – тема за Унгария – Idi.bg

8
Добави коментар
tao
tao

От красивата Будапеща до многобройните старинни градчета и фантастична природа, Унгария създава усещане за история и традиции на всеки ъгъл. И въпреки че унгарската столица безспорно привлича най-много туристи, посетителите на страната не бива да се ограничават до нея. Различни по големина градове на страната са запазили стари исторически забележителности, при много от които се наблюдава влияние на различни култури. Освен това унгарската природа е изключително красива и независимо в коя част на страната се намирате, наблизо винаги ще има внушителни планини и езера, красиви речни пейзажи (река Дунав пресича страната) и зелени долини, всички те осигуряващи страхотни възможности за туризъм и занимания на открито.

Замъкът Буда

Когато човек види за първи път замъка Буда в Будапеща, ще разбере защо хората наричат града „Париж на Изтока“. Грандиозната историческа забележителност днес е обект на ЮНЕСКО и по размери и конструкция спокойно може да се мери с Версайския дворец. Буда е построен на мястото на дворец, разрушен при обсадата през 1686 г., а през XVIII в. новата сграда е преправена за Хабсбургската династия и включва над 200 стаи. Грандиозният симетричен план е съсредоточен около централния купол, който е висок 61 м и гледа към Дунав.

Дунав

Река Дунав тече от северната към южната част на страната и разполовява Будапеща. Едно от най-популярните места за наблюдаване на залезите е Мостът на свободата, любимо място на местните. Друго прекрасно място, откъдето човек може да се любува на реката, е извивката в близост до Вишеград, където Дунав прави завой на юг към Будапеща. Този район се радва на популярност сред любителите на пешеходния туризъм и природата и е част от маршрута на много речни круизи.

Исторически спа градове

Страната е известна с горещите извори и бани още от времето на римляните, които оценявали лечебната сила на термалните води. По-късно, през XVI в., турците построили много бани, които се използват до днес. Броят на изворите надхвърля 1,000, а един от най-известните спа курорти е този на езеро Хевиз – най-голямото биологически активно термално езеро в Европа, чиято средна температура на водата през цялата година е 25 °C.

Тихани

Тихани е един от курортите на езеро Балатон, радващи се на огромна популярност. Този малък полуостров, който преди е бил остров, се простира на площ от едва 8 кв. км, но има прекрасна природа. Югозападната част на Тихани е превърната в природен резерват и е затворена за превозни средства, така че човек може да се разходи пеша. Една от задължителните забележителности на града е красивото Бенедиктинско абатство, от което се откриват невероятни гледки към езерото и околностите, особено през пролетта, когато цъфтят бадемовите дървета, и през лятото, когато полетата приличат на лилаво море от лавандула. От абатството отидете до вътрешното пристанище, където акостират пътнически кораби. Край езерото има приятно място за разходка.

Замъкът в Егер

В Унгария има много крепости и замъци като този в спа града Егер. Замъкът е разширен веднъж през XVI в., като за модел са служили италианските крепости, и втори път, след като станал владение на турците през 1596 г. Днес посетителите могат да разгледат запазените кули, които се издигат високо над града, както и множеството руини, позволяващи на човек да си даде сметка за размера и могъществото на крепостта. Това е отлично място, откъдето туристите да разгледат средновековната и барокова архитектура на града.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 389 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност