Новини от Родопите – Erodopi.eu

14
Добави коментар
krasimir_ivg
krasimir_ivg

Новини

April 8, 2015
Leave a comment
Младежи и възрастни хора от родопските села ще живеят заедно между 4 и 6 седмици, като част от проекта “Резиденция Баба“. Проектът ще срещне 20 младежи, завършили университет през последните две години, който все още не са успели да намерят своята реализация с възрастните хора от 15 домакинства в пет родопски села в община Лъки, каза още Янина Танева. По … Read More »
April 4, 2015
Leave a comment
На този ден те почитат Свети Лазар. Според Библията Лазар е бил приятел на Исус Христос. 40 дни след смъртта си той e бил възкресен. Бог казва „Лазаре ,стани!“ и съживява Лазар, който излиза от гробницата си Лазаровден се отбелязва осем дни преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада … Read More »
April 3, 2015
Leave a comment
Археолози от БАН тази сутрин са открили край язовир “Копринка”, крепостта на тракийския цар Севт III. Тя е само на 350 метра от древния град Севтополис, който лежи на дъното на язовира. Районът е отцепен от жандармерия и полиция. Към мястото пътува министърът на културата Вежди Рашидов, очаква се по-късно през деня да пристигне и министър-председателят на България Бойко Борисов. … Read More »
March 31, 2015
Leave a comment
  Овчето мляко от стада, отглеждани в Родопите, съдържа високи нива на ценна съставка с важно противотуморно действие, показва изследване на българо-швейцарски екип. Научното изследване установи от 4 до 10 пъти по-голямо съдържание на спрегната линолова киселина (CLA) в овче мляко от стада, отглеждани над 1200 метра надморска височина. Това заявява доц. д-р Цонка Оджакова, директор на Опитната станция по … Read More »
March 20, 2015
Leave a comment
“Вила село не прави” – това ни казаха в с. Манастир. Хората там са пълни със светли мисли и положително настроение, може би защото гледат някак отгоре – все пак Манастир е най-високото населено място в България. Ходихме там и в няколко села наоколо, за да се срещнем с местните хора и тяхното ежедневие, да поговорим за занаятите, които все … Read More »
March 15, 2015
Leave a comment
Голямо свлачище затрупа пътя между Пампорово и Смолян, съобщи БГНЕС. Блокиран е пътят Бачково – Наречен в района на Юговското ханче. Напълно затрупана е дясната лента в посока Асеновград – Смолян. Прокаран е обходен път покрай скалите, но движението е силно затруднено и се образуват опашки. Много шофьори се отказват от чакането и се връщат към Асеновград и Пловдив. Връщат … Read More »
March 10, 2015
Leave a comment
4 часа лекарката от Бърза помощ в Кърджали д-р Филиз Абидин гази преспи, за да стигне до болно бебе в махала на кърджалийското с. Рани лист. Едномесечното дете направило алергична реакция и родителите му се обадили на тел. 112, за да потърсят помощ. Д-р Абидин тръгнала с високопроходим автомобил на БЧК, който обаче не успял да пробие снега към махалата. … Read More »
March 9, 2015
Leave a comment
Вертолет от Военновъздушните сили летя над най-засегнатите от снежното бедствие райони – Смолян и Кърджали, за да разузнае от въздуха нанесените поражения върху електропреносната мрежа, съобщиха от Министерство на отбраната. „Кугар”-ът е излетял в 15.44 часа от летище Крумово. Ето как изглежда бедствието и в град Смолян   Снимки: BTV Read More »
March 9, 2015
Leave a comment
Критична и тежка остава обстановката в Смолянско. Снегът не е спирал от над 48 часа, хиляди домакинства остават без електричество. На места преспите са над 2 м. Има активизирало се свлачище в самия град Смолян. Две къщи са пострадали от паднали дървета. Заради проблемите с електричеството, мобилните комуникации са силно затруднени. Търсят се алтернативни решения те да бъдат захранени с агрегати, … Read More »
March 6, 2015
Leave a comment
Англичанинът Майк Бляк рекламира красотата и уюта на родопското село Орехово в британския портал www.newdestinationsnetwork.com. New Destination Network – NDN. В мрежата за световен туризъм и инвестиции българското село е описано като дестинация, която всеки турист трябва да посети. Бляк посети селото за три дни в края на миналата седмица по покана на българи, с които се запознал на международна среща за туроператори в Пловдив миналата година. Ето … Read More »
March 5, 2015
Leave a comment
  Какво представлява това?   Арт център „Киселчово“ се намира в село Киселчово, обл. Смолян. Селото е малко, 30-тина къщи, повечето от които запустели. До сега са организирани ателиета, срещи на творци – писатели, поети, фотографи и художници, работилници за месене на хляб, правене на сирене, изучавне на билките – всичко,което бабите ни са знаели, а ние сме забравили. Дългосрочната … Read More »
March 1, 2015
Leave a comment
Гостите и туристите на Ивайловград бяха посрещнати с една нетрадиционна идея по случай 1 март . Предлагаме няколко снимки, чрез които да се потопите в магията на празника в Източни Родопи. Read More »
February 25, 2015
Leave a comment
100 хиляди туристи са посетили културно-историческия комплекс Асенова крепост през миналата година, съобщи кметът Емил Караиванов. Отчетен е 40 процента ръст на посетилите националния паметник на културата, като 20 на сто от туристите са чужденци. Реализираните приходи от входни такси и рекламни материали са за близо 160 хиляди лева, посочи Караиванов.Сумата включва и постъпленията от атрактивния “Музей на хората и моторите”, … Read More »
February 24, 2015
Leave a comment
Цветелина Карамфилова единствена от България реши задача от американско научно списание Деветокласничката от СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали Цветелина Карамфилова реши задача от американското списание School Science and Mathematics. В новия брой на специализираното издание единствено тя от Българияе в списъка на правилна решилите задача номер 5325. Другите читатели, изпратили верни решения, са учители, студенти и ученици от САЩ, … Read More »
February 24, 2015
Leave a comment
Над 220 возила стартират в офроуд фест Кърджали 2015 Тази година сезона на моторните спортове започва доста рано – в последния ден на февруари с уникалното състезание офроуд фест в Кърджали. Там на 28 февруари ще застанат на старт автомобили, бъгита, мотоциклети, АТV-та в първата за новия сезон надпревара. До днес са подали заявки 220 екипажа от 8 страни, като … Read More »
February 22, 2015
Leave a comment
  Кукери гонят злото и наричат за берекет И ще се провикне Беят, във всички къщи и дворове:„Кяр и берекет! На добър късмет! Господ здраве да ви дава! От берекета парите, от парите колите! Тази година, колкото има, догодина два пъти повече да има! Да са пълни хамбарите с жито! Кошарите с агента! Оборите с телета, а свинарниците с прасета! … Read More »
February 20, 2015
Leave a comment
Китайци изпратиха подаръци на 130 деца  в Момчиловци Децата на Момчиловци получиха подаръци от китайската компания „Брайт”, която от пет години произвежда мляко с името на родопското село. За китайската Нова година азиатците зарадваха с 130 подаръци детската градина и училището. За местните хлапета са предвидени и индивидуални дарове, каза кметицата на селото Мария Никова. „Подаръците бяха изпратени за нашата … Read More »
February 20, 2015
Leave a comment
С ГРАНДИОЗЕН КОНЦЕРТ ФА “РОДОПА“ ОТБЕЛЯЗА 55 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ С грандиозен концерт под надслов „Събрали са се, събрали”,  Фолклорен ансамбъл „Родопа“ отбеляза тази вечер  55 години от създаването си. В препълнената зала №1 на Родопския драматичен театър в Смолян, на сцената излязоха различни поколения артисти, свързали живота си с красотата на родопската песен и фолклор.С решение от 15 … Read More »
February 20, 2015
Leave a comment
Тази година година Песпонеделник ще се проведе  на 1 март от 11.00 часа. На този ден мъжете се преобличат като чудовища – кукери, въоръжени с дървени саби, боядисани в червено. Те танцуват из селото, за да гонят злото от къщите и душите на хората. Кукерите са накичени с чесън, боб, чушки. На кръста им е завързан колан, на който са закачени различни по големина … Read More »
February 20, 2015
Leave a comment
След като е на път да приключи разкопките на скалния комплекс Перперикон, проф. Николай Овчаров вече гледа към нова археологическа дестинация. Посоката е същата – Източни Родопи. И районът е същият – около Кърджали. В сряда археологът обяви пред журналисти, че през 2016 г. може да започне проучване на един от най-добре запазените средновековни замъци там – Вишеград, разположен едва на … Read More »
February 20, 2015
Leave a comment
Археологически разкопки започват в Източните Родопи, където се намира древната крепост Вишеград, обяви археологът проф. Николай Овчаров. Има сведения, че в тази крепост са се подвизавали рицари тамплиери, след като са се върнали от кръстоносните походи в Светите земи. Крепостта е била замък на 3-4 етажа, като оттук се е управлявал целият Източно-родопски регион, разкри професорът. Очаква се разкопките да … Read More »
February 19, 2015
Leave a comment
9000 пациенти годишно намират облекчение за болките си в Баните Закътаното в Родопите село Баните стана лечебен хит с минералната си вода. В общинския център, на 60 км източно от Смолян и на 120 км южно от Пловдив, от десетиления има държавен балнеосанаториум, но напливът от пациенти през последните години е огромен. “Чупим собствените си рекорди всяка година. Услугите ни … Read More »
February 19, 2015
Leave a comment
Иван Савидис, руски олигарх с гръцки корен е на път да стане най-големият инвеститор в Кърджалийско. Той закупи терен от 30 декара край село Подкова, за да вдигне тютюнева фабрика. Бизнесменът е един от 30-мата най-богати руснаци според “Форбс”. През 2006 г. списанието оцени състоянието на Савидис на 100 милиона долара. Роден е на 27 март 1959 година в населеното … Read More »
February 18, 2015
Leave a comment
17-годишната Емили Терзиева от Доспат, ще представя България в конкурса на Европейската комисия “What does an enlarged EU mean to you?”. Девойката е възпитаничка на ПГ “Васил Левски” в Доспат и впечатли журито със своето есе по темата за значението на Европейската общност. Позицията на момичето, изразена в есето, я класира и беше избрана да представи България в конкурса. Емили … Read More »