10 рецепти с месо, подходящи за разделно хранене

40
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Разделното хранене не е забравена мода, а начин на живот за лекия и свободен дух. Не е нужна неземна воля, за да се приложи, тъй като то позволява да се храниш в нормални дози, а и не е нужно да се отказваш от каквато и да е любима храна. Не е необходимо да хапеш устни и да „забърсваш лигичката“ на петия ден от започването, защото коремът ти се е превърнал в бурен симфоничен оркестър. С помощта на разделното хранене стоиш далече от принципа „гладен и дебел“, а реалните резултати се виждат още в първите седмици след започването на „диетата“. Това е приятен начин да освободиш организма от спазми, а е и доста вкусен. В този ред на мисли за всички, които не постят, ето 10 рецепти с месо, подходящи за разделно хранене.

1. Зелена салата с бекон и портокал

Необходими продукти:
2 ч.ч. листа накъсан спанак
4 ч.ч. листа накъсана маруля
1 ч.ч. пресни печурки, нарязани на филийки
1/2 ч.ч. нарязан на шайби червен лук
1/2 ч.ч. бекон
лимонов сок
зехтин
сол на вкус
4 – 5 парченца портокал
Начин на приготвяне:
Запечете бекона на скара или го запържете без мазнина в тиган, докато стане хрупкав. Смесете го с останалите продукти в купа за салата. Овкусете на вкус. Портокалът използвайте само за украса.

2. Прегръдката на Стефани – рецепта с пиле

Необходими продукти:
1 пиле
500 г овкусена кайма
4 моркова
2 малки глави лук или 6-7 главички арпаджик
4 кисели краставички
200 г гъби
Начин на приготвяне:
Морковите се почистват и се сваряват. Каймата се омесва с гъбите. Пилето се обезкостява, осолява се отвътре и отвън и в него се слага един пласт кайма. Върху каймата се слагат морковите – без да се нарязват, целите глави лук, целите краставички и се покриват с още един пласт кайма. След това пилето се зашива. Отгоре се намазва със смесени олио и червен пипер и се пече във фурна до готовност.

3. Рагу – рецепта с телешко

Необходими продукти:
100 г телешко месо
1 с.л. олио
по 1 с.л моркови и целина, нарязани на кубчета
тиквичка
грах
2-3 главички арпаджик
1-2 домата
1 с.л. лимонов сок
1 к.ч. цветно или прясно зеле (нарязано)
магданоз
черен и червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязаното месо се задушава в малко масло и вода. Прибавят се червеният пипер и пасираният домат, залива се с горещ бульон или вода, посолява се и се вари на тих огън. В останалото масло последователно се задушават нарязаните на кубчета моркови и целина. Поставят се към месото. След това се запържват грахът, накъсаното зеле, арпаджика и тиквичката. Накрая се добавя останалият пасиран домат. Задушените зеленчуци се прибавят към месото и се доваряват на тих огън. Добавя се ситно смлян черен пипер и лимонов сок на вкус. Рагуто може да се приготви и като се прибавят 2-3 гъби към зеленчуците.

4. Пържола Стартер – рецепта със свинско

Необходими продукти:
2 свински вратни пържоли
за марината:
1 голяма глава кромид лук
сок от 1 лимон
2 с.л. зехтин
10 зърна черен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
В йенски съд се смесват изцеденият лимонов сок, зехтинът и нарязаният на филии лук. Пържолите се начукват добре, овкусяват се с марината, разбъркват се и се оставят да престоят около час. Пържолите се вадят от марината, поставят в предварително загрята до температура 220 градуса фурна и се пекат около 10 минути. Заливат се отново с марината и температурата се намалява на 180 градуса. Печенето продължава до пълната готовност на месото.

5. Рибна кавърма Бали – рецепта с риба

Необходими продукти:
филе от шаран
филе от сом
филе от пъстърва
домати
моркови
чушки
чесън
дафинов лист
лимон
магданоз
лют червен пипер
лук
Начин на приготвяне:
Рибните филета се нарязват на кубчета, овкусяват се с лимонов сок и черен пипер и се оставят да престоят. След това филетата се отцеждат и се запържват в дълбок тиган с предварително сгорещено олио. Морковите се настъргват и се изсипват в тигана, в който е пържена рибата. Заливат се с виното, подправят се с дафинов лист и се задушават. Прибавят се нарязаните на парчета чушки, след това се изсипват наситнените лук, чесън и домати. Зеленчуците се овкусяват с подправките и когато са готови, се прибавя запърженото филе. Ястието се оставя на огъня, докато водата изври. Сервира се обилно поръсено с магданоз.

6. Чомлек от заек – рецепта със заешко

Необходими продукти:
1 заек
4 глави лук
2 глави чесън
1 чаша бяло вино
1/2 кг арпаджик
1/2 ч.ч. олио
10 зърна черен пипер
5-6 зърна бахар
3 дафинови листа
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Арпаджикът се попарва, за да се изчисти по-лесно. Чесънът се измива, но не се бели (за да не се разпадне при варенето). Лукът се нарязва на едри шайби. Заекът се нарязва на порционни парчета и се запържва в силно загрято олио. При запърженото месо се налива бялото вино. Кипва, прибавя се лукът и се задушава 5-6 минути. Пресипва се в глинен гювеч и се подправя с необходимите подправки. Слагат се чесънът и арпаджикът. Налива се вода, колкото да покрие продуктите. Гювечът се запечатва с тесто. Пече се в умерено загрята фурна при температура 140 градуса около 2 часа.

7. Агнешко със зелен фасул по арабски – рецепта с агнешко

Необходими продукти:
1 кг зелен фасул
1 ч.л. сол
30 г краве масло
3-4 с.л. слънчогледово олио
300 г агнешко месо от плешка
150 г кромид лук
3 пресни домата
1 ч.л. сол
1 щипка канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч. л. бахар
3-4 щипки смлян джинджифил
1 стрък пресен чесън (или 3-4 скилидки стар)
3-4 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
Отделя се необходимото количество месо от плешката и се нарязва на кубчета. Ребрата и джоланът може да се използват за други ястия. Почистеният и измит зелен фасул се реже на парченца и се сварява за 3-4 минути без капак в подсолена вода, за да се отстрани характерният вкус. След това се отцежда, тенджерата се изплаква, подсушава се и се слагат олиото и маслото. Месото се запържва в силно загрятата мазнина за около 10 минути, като се разбърква. Лукът се реже на полумесеци, поставя се при месото и се запържва до златисто за около 5 минути. Доматите се обелват, настъргват се на ренде и също се слагат при месото. Накрая се добавя и зеленият фасул. Ястието се подправя с канелата, джинджифила, настърганите индийско орехче и бахар, посолява се, налива се 1 ч. ч. гореща вода и се оставя да къкри около 40-50 минути. Чесънът се накълцва на ситно, смесва със зехтина и малко преди гозбата да се отнеме от котлона, се поръсва с получената смес.

8. Мусака Маги – рецепта с кайма

Необходими продукти 4 порции:
400 г кайма
1 глава лук
4 с.л. смлени домати
1/2 ч.л.черен пипер
1/2 ч.л. стрит босилек
3-4 стръка магданоз
1 ч.ч. зеленчуков бульон
300 г гъби
3 моркова
2-3 тиквички
5-6 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Задушете в 2 с.л. олио нарязания на ситно лук, прибавете каймата и разбъркайте. Задушавайте до готовност. Към готовата кайма прибавете доматения сос, черния пипер, нарязания магданоз и босилека. Нарежете на дълги ивици морковите, гъбите също на ивички, а тиквичките на кръгчета. Задушете морковите и гъбите в 3 с.л. олио, прибавете 1/2 от зеленчуковия бульон. Добавете 200-300 г вода и оставете зеленчуците да се задушават до пълна готовност. Тиквичките задушете отделно в 1 с.л олио и останалия зеленчуков бульон. Разделете каймата,тиквичките и зеленчуковата смес на 2 части. В по-дълбока тавичка наредете половината от тиквичките. Отгоре зеленчукова смес, кайма, пак зеленчукова смес, кайма и най-отгоре подредете останалите тиквички. Печете в средно силна фурна, докато се запекат тиквичките до златисто.

9. Песто де ла манча – рецепта с колбас

Необходими продукти:
100 г шунка
2 средно големи патладжана или тиквички
4 червени чушки
3-4 скилидки чесън
2 глави лук
10 малки домата
магданоз
сол
черен пипер
50 г зехтин
Начин на приготвяне:
В зехтина се изпържват ситно нарязаните шунка, лук и чесън. Когато лукът се зачерви, се добавят патладжаните, нарязани на кубчета и чушките, нарязани на ивици и солта. Всичко се пържи на слаб огън около 10 мин. Добавят се доматите (предварително попарени, обелени и нарязани) и магданозът. Ястието се оставя на тих огън още 30 мин. Готовото песто се сервира украсено с кръгчета домати. Може да се консумира както топло, така и студено.

10. Ашуре с ябълки и стафиди – десертът е лесен и бърз и е добре да остане без месо, нали?

Необходими продукти:
1 ч.ч. пшеница
2 с.л. препечено брашно
1 к.ч. смлени орехови ядки
1 с.л. стафиди
1 с.л. мед
канела
Начин на приготвяне:
Пшеницата се сварява в малко вода, отцежда се и с горещата вода се разбъркват останалите съставки. Сместа се изсипва върху отцеденото жито и всичко отново се разбърква. Накрая се поръсва с канелата.

Коментари

коментар(а)

Подобни: храна