10-те най-добри вино дестинации в Европа

39
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Първите култивирани лози са били отглеждани на територията на днешните държави Турция, Грузия и Армения преди седем хиляди години. Първите „винени листи“, под формата стенни рисунки, пък намираме при древните eгиптяни. Те слагали и надписи върху съдовете с вино, които съдържали информация за реколтата, вида грозде и човека, който го е направил. А в древен Вавилон е съществувал правилник за продажбата на виното. Днес туристическият пазар предлага на любителите на виното избор от дестинациите, в които дегустациите се съчетават с вкусни мезета и обиколки из винарните. Списание Wine Enthusiast, всяка година публикува класация с най-интересните места за посещение с добро вино и храна.

В топ 5 на списанието за 2013-та влизат Риоха в Испания, Дунавски регион в Австрия, Северен и Южен Форкс в Лонг Айлънд, САЩ, Стеленбош, Южна Африка и Монтерей Каунти, Калифорния, САЩ. От своя страна пък списание Forbes подреди 10-те най-добри винарни в света, които предлагат на посетителите удоволствия, включващи и прекрасни мезета. На върха в класацията им е Кастело Банфи в Тоскана, Италия. Винарната се състои от красив замък, два ресторанта, стая за дегустации. В челната тройка са още Монтес в Чили и Кен Форестър в Южна Африка.

А ето и 10-те най-добри винени дестинации в Европа, през изминалата година, подредени от туристическия сайт TripAdvisor, чрез допитване до туристи от целия свят. Съвсем нормално Франция е окупирала 5 позиции, Италия 3, Испания и Португалия по една. За съжаление България не присъства в класацията.

1. Тоскана, Италия
Тоскана е сред най-разнообразните и значими области за италианското вино, където се получава оптималната комбинация на местни и международни сортове. Трудно ще откриете бутилка вино в Тоскана, която няма да харесате. Най-популярните и открояващи се са, разбира се – Chianti, както и Vernaccia di San Gimignano и Super Tuscans.
Препоръчани винарни: Tenuta Casanova, Ciacci Piccolomini d’Aragona, Avignonesi.

2. Аквитания, Франция
Château d’Yquem е едно от най-престижните вина в света и се произвежда тук. През 2011 г. бутилка от него, реколта 1811 г., е продадено на търг за 117 хиляди долара. Като това е най-високата цена, плащана за бутилка вино. В района има множество красиви замъци, които може да посетите, както и да опитате червено и бяло Bordeaux от различни реколти.

3. Прованс, Франция
Ако сте любители на свежото, сухо розово вино, то в Прованса можете да опитате едни от най-добрите вина Розе в света. Към тях, в региона се предлагат различни чеснови мезета. Ако решите да посетите Прованса през юни или юли, ефектът от хубаво вино ще се засили от прекрасните полетата с цъфнала лавандула.

4. Умбрия, Италия
Ако цените спокойствието, то изборът за вас е Умбрия. Най-доброто вино в региона е Orvieto Classico – за любителите на бели сухи или подсладени вина. За любителите на плътните червени се препоръчва Sagrantino. Не пропускайте фабриката за шоколад в Перуджа.
Препоръчани винарни: Decugnano dei Barbi, Antonelli San Marco, Monte Vibiano Winery.

5. Сицилия, Италия
Десертни вина като Marsala, представляват 90% от винопроизводството в региона. Според древна легенда, младото вино е готово за пиене на 11 ноември – Деня на Св. Мартин. Препоръчани винарни: Florio, Agricola Gambino, Benanti Winery, Winery Avola.

6. Лангедок-Русийон, Фрaнция
Няма съмнение, тук виното е на почит. Лангедок-Русийон е най-големия винарски регион в света. Над 2 милиарда бутилки червено, бяло, розе, пенливо и подсладено вино се произвеждат тук всяка година. Запазена марка за Лангедок-Русийон обаче са естествено сладките вина или Vins Doux Naturel. Опитайте пенливото Cremant de Limoux.

7. Бургундия, Франция
Преди около 2 хиляди години, римляните били първите засадили грозде в Бургундия. Местните са имали предостатъчно време за да се усъвършенстват в правенето на вино. Опитайте Côte de Nuits, ако харесвате червени вина. Ако сте фен на белите, опитайте Côte de Beaune. Много от анкетираните от TripAdvisor туристи препоръчват La Cave De L’Ange Gardien в Beaune, за попивателно запознаване с храна и вино от региона.

8. Шампан-Арден, Франция
Dom Perignon, Cristal, Veuve Clicquot – самите имена рисуват картини на лукс, слънчеви дестинации, вечери на свещи в петзвездни ресторанти в съзнанието ни. Всяка година Шампан-Арден посреща милиони туристи, зажаднели да вкусят несравнимите пенливи вина, както и да разгледат пещерите, в които те отлежават.

9. Коста де ла Луз, Испания
Ако обичате Шери, вие ще определено ще се почувствате щастливи в Коста де ла Луз. Над 60 изби (бодеги) в района произвеждат различни видове Шери: Manzanilla, Cream Sherry, Amontillado. Шерито е ликьорно (подсилено с алкохол) вино. Прави се от три сорта грозде – Palomino (Паломино), Pedro Ximenes (Педро Хименес) и Moscatel (Москател). Не пропускайте Tradicion Bodega, ако сте любител на изкуството и хубавото Шери.

10. Порто, Португалия
Тук може да се насладите на популярното ликьорно вино Порт (Порто или Портвайн). То, както и Шерито е вино подсилено с алкохол, но двете се получават по различна технология. Обикновено се правят червени портове, но има и бели. Основно има четири главни категории за порт вина – Vintage, Ruby, Tawny и White.
Препоръчани винарни: Taylor’s Port, Weinkeller Sandemann, Croft Port Wine Lodges, Solar Vinho do Porto.

Сега ви остава само да резервирате самолетните билети и да проверите достоверността на информацията. Enjoy.

Коментари

коментар(а)

Подобни: вино, дестинации