Забележителности в Белград – тема за Белград – Idi.bg

16
Добави коментар
tao
tao

Освен столица на Сърбия, Белград е най-големият град на страната. Той е разположен там, където се сливат реките Дунав и Сава. Това, че България граничи със Сърбия, е отлична предпоставка за пътуване до Белград. Ето някои от забележителностите на града, на които човек може да обърне внимание.

Белградската крепост и парк Калемегдан

Белградската крепост и паркът Калемегдан, от които се откриват внушителни гледки към Дунав и Сава, представляват културен паметник от огромно значение. Тук се провеждат различни спортни и културни събития, както и такива, свързани с изкуство.

Белградската крепост се издигна на хълма над мястото, където се сливат двете реки Сава и Дунав. През вековете тя е била разширявана, сривана със земята и издигана наново много пъти.

Белградският зоопарк

Белградският зоопарк се намира в красивия парк Калемегдан. Въпреки че е разположен на площ от само седем хектара, в него може да се види изключително разнообразие от животни.

Скадарлия

Скадарлия е наименование на известна улица и на стария бохемски квартал на Белград, който датира от края на XIX и началото на XX в. По онова време заведенията и ресторантите са били място за срещи на фигурите, играли главна роля на културната сцена през този период. Често белградският квартал е сравняван с парижкия Монмартър заради външната прилика и специфичната атмосфера, която художниците създават.

Кралският дворец

В Кралския дворец са живели крал Александър I и крал Петър II, а днес там живее Александър II със семейството си.

Старият дворец

Старият дворец е дворецът на династията Обреновичи и днес там се помещава градският съвет. Дворецът е построен между 1882 и 1884 г.

Народното събрание

Народното събрание на Сърбия се намира в центъра на Белград, пред Пионерския парк. Сградата е построена в класически стил с ренесансови елементи и се отличава с богата интериорна декорация, дело на най-известните майстори и художници по онова време. Внушителната сграда е едно от най-важните постижения на сръбската архитектура от близкото минало.

Улица „Княз Михаил“

Главната пешеходна зона е под закрила на правителството, защото представлява един от най-старите и ценни архитектурни паметници. Тук могат да се видят представителни сгради и частни къщи, строени в края на 80-те години на XIX в.

Площадът на Републиката

Площадът е популярно място за срещи на младежите в Белград, които обикновено се събират тук, преди да отидат да се забавляват някъде. Площадът е и отличен ориентир за хората, които не познават много добре града.

Столицата на западната ни съседка е отлична дестинация за екскурзии, които дават възможност на човек да разгледа забележителностите на града и да опознае сръбската култура.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 673 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност