10 съвета за здравословно хранене

48
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от Miss InGa на 09.07.2013

Лято е и взирайки се в изваяните тела на плажа със сигурност поне веднъж сте си помислили, че е вече крайно време да спрете да се тъпчете и да помислите за формата си. И без да ходите по самозвани диетолози на всички е ясно, че правилата са две: здравословно хранене и спорт. Без измъчени диети и бъхтене във фитнес залата. Карайте колело, тичайте, правете упражнения сутрин… и се хранете правилно. „Хранете се здравословно, за да живеете добре“, съветват специалистите. Така ще повишите енергията си и ще подобрите здравето си. Не трябва да забравяме и, че здравето на сърцето има много общо с храната, която си хапваме. Ето и 10 съвета на Дружеството на кардиолозите в България за здравословно хранене.

1. Важно е да се храним от 4 до 6 пъти на ден, на малки порции, като избягваме да пропускаме хранене и включваме разнообразни храни.

2. Наблегнете на плодовете и зеленчуците. Сервирайте в половината от чинията си зеленчуци. Закусвайте плодове.

3. Консумирайте пълнозърнести храни: кафяв ориз, пълнозърнест хляб и паста, овесени ядки.

4. Включете някои протеини в храненето си като: пиле, риба, яйца, сурови ядки, тофу, леща, нискомаслено сирене или мляко.

5. Постарайте се да избягвате наситени мазнини, трансмазнини и холестерол.

6. Постарайте се да избирате храни и напитки, които са с ниско съдържание на добавена захар.

7. Избягвайте да използвате сол. Опитайте да подправяте с билки и подправки. Това ще помогне тялото ви да не задържа допълнително вода и ще нормализира кръвното налягане.

8. Консумирайте умерено алкохолни напитки.

9. Пийте достатъчно вода.

10. Постарайте се да бъдете физически активни през повечето дни. Физическата активност дава енергия и помага при справяне със стреса.

Коментари

коментар(а)

Подобни: диета, здраве