Пътуване до Дубай и Абу Даби | Блог Touristika.bg

3
Добави коментар
Touristika.bg
Touristika.bg

Приятната топлина, която чувстваш в първия момент, в който се измъкнеш от силния климатик на летището, под който си треперил, чакайки да ти проверят визата и да те заснемат на поне две камери, изчезва само след минута. Превръща се в непоносима жега, която те следва до края на пътуването в Обединените арабски емирства.
Е, зависи разбира се точно в кое време от годината ще попаднеш там, може пък да си уцелил и по-гостоприемни атмосферни условия. По принцип от май до септември средната температура е около 40° С.
Още докато се придвижваме до хотела в такси с бясна скорост по многолентовия булевард „Шейх Зайед Роуд”, разположен надлъжно и практически свързващ всички райони на Дубай, разбирам колко оправдани са били предчувствията ми, че ще попадна на място, различно от традиционните туристически места, по които обичам да ходя. Тук няма нищо старо, нищо традиционно в истинския смисъл на думата, понеже градът е толкова нов, че е трудно да се говори за обичаи и традиции… Отвсякъде лъщят небостъргачи, надпреварващи се в претенциите си за постижения на инженерната мисъл, реклами, светлини, нови пътища с безупречна маркировка, по които препускат последни модели автомобили. Огромни офисни и търговски площи се редуват с централите на световноизвестни технологични компании като Oracle, Dell, Apple….. Знаех си, че не е за мен още от самото начало. За криволичещи тесни улички с малки кафененца просто трябваше да забравя. Но любопитството е по-силно от разума Пък и на всяко място ще се намерят забележителности в един или друг смисъл.

Дубай, погледат от Бурж Халифа

Започвам с една от най-известните за Дубай:
Бурж Халифа ( Burj Khalifa)– най-високата сграда за момента в света с нейните 828м. За сравнение Емпайър Стейт Билдинг е висока „някакви си” 381 м. Туристите ги пускат някъде до средните етажи (над 400м) и от стъклените витрини виждаш истинското лице на Дубай – град сред пустинята. Сградата е супер модернистична, асансьорът те отвежда за минута догоре, движейки се с нереална бързина. Много по-евтино е да си купиш входния билет онлайн, отколкото по друг начин – а на място рискуваш и да чакаш неопределено време, защото посещението горе е със запазени часове, а естествено, удобните са резервирани предварително.
Входът за посетители на Бурж Халифа предвидливо е в самия Дубай Мол (Dubai Mall) за радост на тамошните търговци. Наистина огромен, доколкото навсякъде се обяснява, че е най-големият мол в света, той не може да се обиколи за ден, ако някой има такива намерения. Вътре е разположен Аквариум и подводна зоологическа градина, а по-смелите могат да влязат и да плуват с акули в един от басейните. Емблема на мола са гигантските изкуствени водопади като част от интериора. Още много други атракции дебнат, за да впечатлят съвременния турист, който обаче май все по-трудно се удивлява на подобни мегаломански идеи.

Dubai Mall

Понеже моловете там се разглеждат като забележителност, да не забравяме и Мол ъф Емирейтс (Mall of the Emirates) с неговата ски-писта. Да призная честно, без да знам зaщо, изпитах по-скоро съжаление, гледайки как се радват местните на изкуствения сняг, на няколкото елхички, а и на басейнчето с пингвини…
Ако трябва да кажа нещо за самия шопинг в изброените молове, макар да нямахме специално време за това, не бих могла да твърдя, че видях много по-изгодни цени за световните марки от среден клас, но в по-луксозния сектор нещата определено изглеждат много по-достъпни, отколкото в България – а пък за сравнение при избора в този сегмент не можем да говорим. Но понеже не сме тръгнали за чантички на Louis Vuitton, да се върнем към обиколката на забележителностите 🙂

Ски пистата в Мол ъф Емирейтс

Плажът Джумейра и по-специално районът около Дубай Марина е мястото, където могат да се видят разхождащи се хора, което си е рядкост в Дубай. Най-приятният район, поне измежду видяните от нас за времето на нашето пътуване. Всички най-известни хотелски вериги имат непременно обект и в този район. За щастие нашият хотел също се падна там. Мога да го опиша лесно – като изключителен и без забележка.
Самият плаж е с бял и ситен пясък, но заради жегата това съзнаваш чак при ретроспекция. Докато си там, мислиш само как да оцелееш, а най-голямата заблуда откриваш, влизайки да се разхладиш в морето – за пръв път се натъквам на толкова неприятно топла вода. Специални знаци на плажа препоръчват да се плува успоредно на брега веднъж заради опасни течения и втори път – заради …акули Ех, така ми липсва Карадере в този момент… Около плажа, а и не само там, палмите са толкова прашни и пожълтели, че ми става жал и за тях, дето така ги измъчват да виреят върху сухия пясък…

На плажа Джумейра

Палмовият остров е друг връх в постиженията на градската архитектура и строителство в Дубай. За съжаление, от земята не може да бъде видяно и оценено. Добре се вижда от въздуха, затова една от най-често предлаганите атракции е разходка с хеликоптер. Ние имахме щастието да видим палмовия остров от самолета при излитането си обратно към България. Интересна и впечатляваща гледка наистина. Навътре в морето като венец на лукса се извисява и хотел Атлантис (hotel Atlantis The Palm) виж хотела – един от най-скъпите в емирството. Той разполага с отделен вход за туристи, дошли да го разгледат, а една от предлаганите атракции е плуването с делфини в плитки или в дълбоки води…

Hotel Atlantis The Palm

Бурж ал Араб виж хотела – известният суперлуксозен хотел дава възможност да го видите, само ако си резервирате закуска, обяд или вечеря там предварително срещу задължителен куверт. Най-достъпната възможност е коктейл в лоби- или скайбара, като от последния гледката наистина е уникална и запомняща се. Злато, фонтани, стени-аквариуми с рибки – това е фоайето на Бурж ал араб. Не знам как може да минеш оттам по джапанки, докато се прибираш от плажа…

Фоайето на Бурж ал Араб

Какво още може да правите в Дубай?
Tипични екскурзии, които се предлагат на туристите и за които мога да дам мнение от собствен опит са:
Вечеря-круиз из залива (Dhow cruise dinner) – с вземане и връщане от/до хотела. Приятна разходка в залива на Дубай (Dubai Creek) с традиционна дървена лодка с шанс да попаднеш сред най-пъстра интернационална среда. Не се сещам за друго място, на което да съм вечеряла сред толкова различни раси, обичаи и религии.

Не съм с толкова еднозначно мнение за Desert Safari (Сафари в пустинята и вечеря с бедуини), но мисля, че е въпрос на личен вкус. Повечето от участниците изглеждаха доволни, дори и при безумното сърфиране из пясъците, както и при явното отсъствие на бедуини на вечерята после :), но залезът над червеникавите дюни в пустинята е достатъчен аргумент да препоръчам и тази екскурзия.

Сафари в пустинята

За нищо на света не ходете до историческото селище (Heritage Village) в района на Дейра. Рекламирано като „забележителност, която ще ви разкрие историческия чар на Дубай”, рискувате да попаднете на място, от което няма измъкване – няма откъде да вземете такси, а туристическият автобус минава в най-добрия случай на час, което в жегата е твърде опасно. Водени от наивния мотив да открием все пак някаква автентична атмосфера от миналото на емирството и да видим традиционните пазари (Souks), се оказахме в малко заградено дворче с десет сувенирни магазинчета и още двама заблудени американци, хванали се като нас на рекламата за” историческия чар”.
Алтернатива – музеят на Дубай, който се намира в същия район.

Фантастични спомени оставя еднодневната екскурзия до Абу Даби – столицата на ОАЕ, като основен акцент там и то напълно заслужено се поставя на огромната и сякаш извадена от приказките джамия Шейх Зайед. Трета по големина на арабския полуостров след тези в Мека и Медина, джамията е наистина великолепна с белите си куполи, изящните полилеи и стъклописи.

Джамията Шейх Зайед в Абу Даби

Туристите от женски пол трябва да са предупредени, че ще им се наложи да надянат черна роба с качулка въпреки убийствените температури, за да влязат вътре и то от друг вход, отделно от мъжете. Разходката по крайбрежната алея на Абу Даби ( The Corniche) идва като глътка свеж въздух след тълпите туристи в джамията. По желание може да седнете за обяд или да изберете да пазарувате в близкия Marina Mall. Пълно е с интересни и различни магазинчета, а и някак си е по-уютен и спокоен в сравнение с пренаселените дубайски молове.

Абу Даби – крайбрежната улица

Дали защото е много по-зелен, а не толкова стъклен и метален като Дубай, Абу Даби ми се стори много по-близък, с приятно и непретенциозно излъчване. Тази свръхдоза изкуствен лукс в Дубай, където както четох неотдавна в едно списание, дори местната полиция се хвали как в автопарка й присъствали Астън Мартин и Ферари, някак идва в повече, поне на мен.
Разгледай всички хотели в Дубай
Избери хотел в Абу Даби

Гледка от скайбара на Бурж ал Араб

Джамията в Абу Даби – интериор

Ски пистата в Мол ъф Емирейтс, Дубай

Районът на Дубай Марина вечер

Лоби – Бурж Ал Араб, Дубай

ресторант в Бурж ал Араб

Гледка от Бурж Халифа

Залез в пустинята

Джип сафари в Дубай

Стъклописи в джамията Шейх Зайед в Абу Даби

Related