Лабиринтът: Невъзможно бягство

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Публикуван през октомври 2009 г., едноименният роман е описван като комбинация от „Повелителят на мухите“, „Игрите на глада“ и сериала „Изгубени“. Време е да видим как изглежда това и на кино

„Не носи излишни неща. Колкото си по-лек, толкова си по-бърз. Колкото си по-бърз, толкова си по-малко мъртъв“, „Не забравяй да пиеш вода“, „Не се срещайте в задънена улица“, „Никога не спирай да тичаш“, „Винаги бъди нащрек“, „Върни надеждата“ – това са част от съветите в Наръчника за бегачите от „Лабиринтът: Невъзможно бягство“.

Филмът е базиран на първата книга от поредицата бестселъри на Джеймс Дашнър, който не крие, че се е вдъхновявал от „Изгубени“, но уточнява: „Не мисля, че героите ми ще реагират като в „Повелителят на мухите“. Смятам, че те са по-цивилизовани, дисциплинирани и решени да оцелеят и да избягат. „Лабиринтът: Невъзможно бягство“ е приключенска история, която разказва за надеждата и потенциала на човешкия дух.“

Сюжетът: Томас (Дилън О’Брайън от сериала „Тийн вълк“) се събужда в асансьор, който се издига все по-високо. Когато най-накрая спира и вратите се отварят, го посрещат група момчета, които обитават Поляната – голямо открито пространство, заобиколено от огромни бетонни стени.

Томас не помни нищо – не знае как е дошъл, откъде е, не може да си спомни родителите, миналото си и дори собственото име. Останалите момчета от Поляната също не са наясно как и защо са попаднали на това място – знаят само, че всяка сутрин гигантските бетонни врати, които водят към Лабиринта, се отварят и всяка вечер при залез слънце се затварят отново.

На всеки 30 дни с асансьора пристига ново момче, затова и пристигането на Томас е очаквано. Изненада е обаче появата на Тереза (Кая Скоделарио) след по-малко от седмица. Тя е първото момиче, което пристига на Поляната и се обръща към него по име…

Томас научава, че всеки жител на колонията играе важна роля: градинар, строител или елитен бегач, съставящ Карта на лабиринта – който държи всички в плен и променя конфигурациите всяка вечер. Бегачите се надпреварват с времето, като се опитват да обхванат колкото е възможно по-голям район преди залеза, когато Лабиринтът се затваря и из коридорите на бетонната конструкция плъзват смъртоносните биомеханични Скръбници.

Макар и новодошъл, Томас изпитва странното усещане, че Поляната и Лабиринтът са му познати. Има нещо, заключено в спомените му, което може да бъде отговор за решаване на загадката на Лабиринта и да посочи пътя към света навън.