Никополис ад Иструм

1
144
Добави коментар
zapoznaise

За мястото където са руините  на древния град Никополис ад Иструм

Руините на римски и ранновизантийски град, наречен Никополис ад Иструм, се намират на 20 километра северно от българския град Велико Търново. Историческата забележителност се

намира на три километра от село Никюп на ниско плато на брега на река Росица.

Древният древен град Никополис ад Иструм е основан в тази област по заповед на римския император Траян в чест на победата, спечелена през 106 г. над дакийските племена. Някога този град се е намирал на мястото, където са се пресичали основните търговски пътища, но е бил разрушен  около VII век. Два века по-късно градът е възроден под името Никопол и е съществувал тук до XIII век.

Руини от античния град Никополис ад Иструм във Велико Търново

Археологическите разкопки започват  в района на античния град Никополис ад Иструм във Велико Търново в началото на миналия век и са възобновени  през 2007 година. От днес руините на древния град са достъпни за посещение.

Интересно е, че в онези далечни времена римляните са изграждали градовете си по ясно изработен план по специална ортогонална система. Тази система предполага, че всички градски улици трябва да са прави, ориентирани към основните точки и трябва да се пресичат под прав ъгъл. Учените успяват да установят, че градът заема около 30 хектара и първоначално няма крепостна стена. Построен е малко по-късно, когато в края на II век е имало заплаха от варварски набези. От всяка страна на града е построена порта, а главният вход е разположен на купчината – към Рим.

По време на разкопки на древния град Никополис ад Иструм във Велико Търново учените успяват  да установят, че населението на този древен град е разнородно по отношение на религиозния и етническия състав. Открити са руините на различни храмове, както и погребения, направени в съответствие с традициите на различни древни култури.

Също така, на територията на древния град туристите ще видят как изглеждаха главният градски площад, театър, колонада, места за пазаруване, обществени сгради и дори баня. Археолозите установяват, че в град Никополис ад Иструм, сгради са построени от снежнобял камък и са украсени с разнообразни великолепни орнаменти. Освен това домовете на най-богатите граждани са оборудвани с топъл под и биват построени специални топли пътеки за зимни разходки. Известно е също така, че в града е изграден водопровод с дължина почти три дузини километра. Попадайки в този невероятен музей на открито, посетителите ще научат също, че тук са били изсечени собствени моменти по-рано – над 1000 различни вида бронзови монети с изображения на този град са открити от археолозите. По време на последните разкопки тук са открити и статуи на боговете Форчън, Ерос, Асклепий, бюст на император Гордиан III и др.

Полезна информация

Работно време: от април до октомври можете да посетите руините на античния град Никополис ад Иструм във Велико Търново от 09-00 до 18-00 часа, а от ноември до март – от 10-00 до 16-00 без почивки и почивни дни дни.