Пай със сини сливи

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Пай със сини сливи

от готварската книга на Надя Недева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за маслено тесто:
300 гр брашно
125 гр краве масло
3 с.л. прясно мляко
1 яйце
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол
4 с.л. захар

за плънката:
500 гр сини сливи
3 с.л. овесени ядки
1/2 ч.ч. кафява захар
100 гр орехи (или кайсиеви ядки)
1/2 ч.л. канела
щипка настъргано индийско орехче

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Брашното се пресява заедно с щипка сол и бакпулвера в купа. Прибавя се кравето масло, нарязано на ситно и разбитото яйце със захарта. Замесва се меко тесто, като се прибавя постепенно и студеното прясно мляко. Тестото се слага за 30 мин в хладилник, загънато с домакинско фолио. Сливите се нарязват на половинки, като се махат костилките.

Тестото се разточва с диаметър по-голям от този на тавата за да може да се образува ръбче. Посипва се с овесените ядки и се подреждат сливите с вътрешността нагоре, като се застъпват леко. Във вътрешността на сливите се поставят четвъртинки орехови ядки или по една кайсиева ядка. Паят се поръсва с кафявата захар и с канела и настъргано индийско орехче.

Пече се в предварително загрята фурна около 1 час, до готовност. Поднася се поръсен със смлени орехови ядки.

Продукти:
брашно, краве масло, прясно мляко, яйца, бакпулвер, сол, захар, сини сливи, овесени ядки, кафява захар, орехи, кайсиеви ядки, канела, индийско орехче

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »