Да имаш пор за домашен любимец | Teenproblem.net

4
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Порът е нетрадиционен домашен любимец за България, но набира все по-голяма и по-голяма популярност. Ако и вие сте решили да си вземете за отглеждане порче има не един и два въпроса, на които трябва да намерите отговор. От какъв пол да бъде бъдещият ви питомец – дали да бъде мъжки или женски. Важно е да се реши какво леговище ще му приспособите. Необходимо е да имате култура и с какво се хранят поровете. Санитарният кът и мястото за покой на вашия питомец също са важни въпроси, чието решение трябва да се намери.

Мъжките и женските порове се нуждаят от еднакво време за грижи и място за живеене и поведението им не се различава особено. При раждането си и мъжките и женските са еднакви по размери, но когато пораснат мъжкият индивид ще е около два пъти по-голям от женския. Женските трябва да се кастрират преди да са се разгонвали, защото в противен случай има вероятност да заболеят от сериозно заболяване, което може да доведе до смъртта им.

Поровете са социални животни и ако си купите само един ще трябва да му предоставите повече играчки, за да се забавляват. Ако пък имате два пора, те ще могат да се забавляват и един друг. Трябва да се внимава ако мъжките порове са в размножителен период, тъй като стават териториални и опасни за другите порове.

 

Клетката на порчето трябва да има специални места за хранене, легло и тоалетна. Трябва да има също кутия или тъмно място, където могат да се скрият. Хубаво е клетката да бъде близо до стая с постоянна или преобладаваща обитаемост като хол или кухня.

Поровете трябва да имат постоянно на разположение храна. Храната може да се състои от суха храна за порове, като трябва да внимавате да има висок процент животински протеини. Ако  произходът им е предимно растителен, порът ще трябва да изяде доста по-големи количества за да си набави необходимите хранителни вещества. Храните, които му давате не трябва да имат млечно съдържание тъй като е вредно за здравето на пора. В клетката винаги трябва да има обилни количества вода. Бебетата порове се нуждаят от навлажнена и мека храна.

Отглеждането на пор не приключва само с осигуряването на клетка и храна. Трябва да осигурите и подходяща тоалетна и място за спане. За постелка в тоалетната на пор може да използвате котешка тоалетна. Мястото за спане и почивка трябва да има нужните постелки. Порът не обича да спи на открито и поради това е необходимо да му поставите в телената клетка кутия с подходяща постелка. Отлична работа вършат стара тениска или кърпа. Избягвайте постелки от стърготини особено борови или кедрови, защото те причиняват дразнене на очите и дихателни проблеми.