Местата с най-красиви залези по света – тема за Светът – Idi.bg

105
Добави коментар
tao
tao

1. Санторини

Още Жул Верн с книгите си „20 левги под водата“ и „Тайнственият остров“ прави Санторини известен, благодарение на капитан Немо и неговия екип, които наблюдават изригването на вулкана. Всъщност, Верн е един от учените, които са в Тира(главният град на острова) по време на изригванията на вулкана от 1866-1870 г. и скоро след това написва известната си книга. Изригването на Санторини е било едно най-големите на планетата за последните 20 000 години. Разрушило е острова във вида му, в който е съществувал до тогава и от него е останала една голяма лагуна (кратер, който се е запълнил с вода)-калдера , заобиколена от малки, отдалечени един от друг, острови. Смята се, че това гигантско изригване е станало причина за изчезването на минойската цивилизация.Санторини напълно заслужено си е спечелил славата на мястото с най-красиви залези в света.

2. Пирамидите в Гиза

Веднага след Санторини в класацията за най- красив залез се нарежда пирамидите в Гиза. Небезизвестен факт е, че пирамидите са съществували от зората на човешката цивилизация и хората по тези земи са можели да се любуват на залезите по времето, когато минойската цивилизация още не есъществувала. Каква по- величествена гледка от това човек да види как слънцето (египетският бог Ра) се изравнява на височината на величествените пирамиди, а след това се спуска над пустинята, носейки мрак по тази антична земя.

3. Гранд Каньон

Третото място в класацията принадлежи на Гранд Каньон в Аризона. В продължение на милиони години река Колорадо е дълбала скалите, докато си е проправяла път между тях, създавайки многоцветна дълбока пропаст с отвесни стени. Най-красивите залези могат да се наблюдават, когато слънцето е в най-ниската си точка. Тогава мъждеещите слънчеви лъчи създават истинско цветно шоу от сенки и светлини по скалите н аканьона, които с всяка минута променят цветовете си. Калейдоскопичните образи продължават, докато изчезнат и последните слънчеви лъчи.

4. Плажът „Полихале“

На западния бряг на Кауаи, Хаваите се намира плажът „Полихале“. Кауаи е планински остров и дългият 17 мили плаж е прекрасно място за наблюдение на слънчевия залез. Самото отиване до там си е истинско приключение. До него може да се стигне единствено по павиран път, който преминава в друг доста мръсен път, а след това по пътека в пясъка. Усилията обаче си заслужават, защото освен че залезите там са невероятно красиви, за хавайците това е свещена земя, откъдето душите на мъртвите преминават в отвъдния свят.

5. Тадж Махал

Следващият фаворит в класацията за местата с най-красиви залези е най-известният монумент на любовта- Тадж Махал. Увековечената в бял мрамор любов  на Шах Джахан към неговата съпруга Мумтаз Махал всеки следобед пламва в „пожара“, който създават последните слънчеви лъчи. Самият Шах Джахан издъхнал, съзерцавайки тази неповторима гледка, покрусен от неизличима тъга.

6. Остров Сентоса

Сингапур е последната спирка от пътешествието до местата с най-красиви залези по света. До остров Сентоса може да се стигне по два моста, но най-запомнящото се пътешествие до там е като се наеме стъклена гондола. Димът от съседните рафинерии, прави така че залезите да изглеждат вълшебни, а небето се оцветява в наситен шоколадов цвят, когато слънцето изчезва в Тихия океан.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 7136 пъти
(2) коментара

Съобщи за нередност