Ларингит: болестта, която ни оставя без глас

1
Добави коментар
Alesis
Alesis

Ларинксът е “машина”, съставена от хрущял, мускули и съединителна тъкан (medik.bg). Гръклян. Играе ключова роля при говорене, дишане и гълтане.
Заедно с фаринкса предпазва дихателната система от попадане на течност или храна.
Ларингит е възпаление на лигавицата в ларинкса.

Как да го различим от фарингит

Фарингит е възпалението на фаринкса, гърлото – причината е вирусна инфекция, но може да е и бактериална. При ларингит е налице възпаление на гласните струни; причинителите може да са същите, но може един ларингит да е резултат от действието на химични компоненти във въздуха или да е резултат от пренапрягане, претоварване. Много често възпалителният процес обхваща едновременно ларинкса и фаринкса (cityclinic.bg).

Не са малко и случаите, при които инфекцията е засегнала дихателната система в цялост, от носоглътката до белите дробове.

Как да различим ларингит и фарингит? Това е доста сложно, тъй като се засяга обща зона и част от симптомите се припокриват. Все пак е добре да се отбележи например, че при фарингит с бактериална инфекция сливиците по правило са уголемени и с налепи.

При ларингит пък може да се достигне до пълна загуба на гласа и болки при преглъщане и кашляне без висока температура. Ларингитът е характерен и с обилното отделяне на слюнка.

За ларингит се говори като за сравнително леко заболяване, но това не е съвсем точно. Особено ако проблемите продължат повече от две-три седмици и състоянието не може да се овладее чрез стандартната терапия. В такива случаи се препоръчва ларингоскопия и по преценка на специалиста – биопсия, ако са били открити съмнителни участъци в лигавицата на ларинкса.

Обикновено този възпалителен процес е част от обща инфекция на горните дихателни пътища. Че имаме ларингит, се разпознава по следните симптоми:

гласът става дрезгав или се изгубва;
постоянно е усещането за пресъхнало, сухо гърло;
появява се болка при преглъщане и затруднено дишане;
температура;
желание да се изкашля нещо “залепнало”, суха кашлица;
кашлица с храчки, които се откъртват от гърлото – понякога с кръв;
подути лимфни възли;
увеличено отделяне на слюнка (medik.bg).
Обичайните лекарства

При лечението на ларингит има значение формата на заболяването – дали е остър или хроничен, както и естеството му (инфекциозен, неинфекциозен). Задължително условие за успешно лечение на ларингит е почивката – препоръчва се режим на мълчание, щадене на гласните струни, почивки с инхалации.

Ако причината за ларингит е някакъв алерген, се изписват антихистаминови препарати. При положение че острият ларингит е част от обща инфекция от бактериален характер и има засегнати други зони на дихателната система, специалистът може да препоръча подходящ антибиотик (pharmacy-bg.com). Практика също е комбинирането на антибиотик и противоалергичен лекарствен продукт.

Хроничният ларингит е резултат от преболедувани остри форми на заболяването с малък интервал от време. При него е важно укрепването на имунната система и паралелно с това – елиминирането на дразнителите, които създават условия за поддържане на болестното състояние.

Става дума за напрежения на гласните струни – при певци, учители, за прахови частици, изпарения, химически дразнители във въздуха. За овладяването на болестните симптоми обикновено се препоръчват нестероидни противовъзпалителни, сироп за потискане на кашличния рефлекс, витамин С.

Ларингит може да причини и дискомфортът, свързан с наличието на гастроезофагеален рефлукс. В този случай лечението на проблема с киселините логично облекчава и преодоляването на заболяването от ларингит. Ако пък един ларингит е резултат от пренапрягане и умора, почивката единствено е достатъчна за оздравяването.

Остър и хроничен ларингит

ларингит
Детският ларингит се развива изключително бързо

Острият ларингит се характеризира с пресипнал глас – до пълната му загуба, сухота, суха кашлица, болка. Заедно с това, ако се касае за вирусна или по-рядко, за бактериална инфекция, има хрема, ангина, фарингит.

Ако ларингит е причинен от пренапрягане на гласните връзки, дискомфортът и болката са концентрирани само в ларинкса (puls.bg). Острите състояния със засегнат ларинкс са съпроводени със суха кашлица, болезнено преглъщане, трудно дишане, подуване на лимфни възли по шията.

При малки деца възпалението може да засегне епиглотиса – хрущял, който затваря дихателния път. Ако това се случи, има риск от пристъп на задух, който може да се окаже фатален.

Хроничният ларингит е проблем, който измъчва даден човек по-дълго от три седмици. Причина за него са последователни остри заболявания от ларингит, както и постоянното въздействие на химикали, прахови частици или тютюнев дим. Професиите, свързани с постоянно напрягане на гласните струни, също развиват хроничен ларингит. При такива случаи се развиват възлести образувания по гласните струни, известни като певчески възли.