Как да почистим дървена дъска за рязане – Edna.bg

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Снимка:
Thinkstock

Дъската за рязане е една от най-често използваните домакински принадлежности в кухнята. И тъй като върху нея обработваме каква ли не храна, понякога редовното измиване с веро и вода не е достатъчно, за да отстрани бактериите и нечистотиите, проникнали в дървото.

И тук на помощ идва един много любим плод, който освен, че е безкрайно полезен за здравето, е и най-практичното, евтино и ефективно решение за дълготрайното почистване на кухненската принадлежност.

Да, става въпрос за лимона. Разбира се, за да доусъвършенстват неговата роля, в хигиеничното трио се включват още солта и кокосовото олио.

А как точно да осъществите тази домашна хитрина с изцяло природни, несинтетични продукти, вижте сега:

Подгответе си необходимите материали за третирането на дъската. Това са един голям лимон, 2-3 супени лъжици сол (всички варианти са подходящи – калиева, флуорирана, натриева, йодирана), както и кокосово олио.

Олиото ще ви бъде необходимо след почистването, за да полирате дървото. Ако нямате кокосово, можете да използвате слънчогледово или няколко капки зехтин.

Снимка: simply-nicole.com

Разсипете равномерно солта върху дъската и започнете да триете с въртеливи движения разрязаното парче лимон, откъм страната на плода, а не на кората.

Снимка: simply-nicole.com

Когато нечистотиите по дървената повърхност са отстранени, почистете солта и лимоновия сок и добавете няколко капки растителна мазнина, която нежно ще полира дървесината, отново с въртеливи движения.

Снимка: simply-nicole.com

Когато сте готови, оставете дъската да изсъхне. Когато това се случи, можете спокойно отново да я използвате, сигурни, че храната, която обработвате върху нея, се реже на чиста повърхност.

Прилагайте този трик веднъж на 2 седмици, за да поддържате дъската все така перфектно почистена.