Къде е бил Росен Плевнелиев на 10.11.1989?

3
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Мнозина се усъмниха за това дали е имало митинг на самия 10 ноември 1989 г., както и дали президентът не говори за демонстрациите няколко дни след това

Други обаче си спомниха за десетки млади и не толкова млади хора, излезли пред парламента на самия 10 ноември 1989 г.

Думите на Плевнелиев, които предизвикаха иронични забележки

„Понеже питате къде бях на 10 ноември. Да ви кажа една тайна. Бях на площада и бях на митинга. Точно в този ден с мой приятел Илиян Попов ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините – аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата. Като студенти двамата с него нарисувахме на два тапета плакати. Единият с надпис: „Съд за виновниците“, а на другия написахме: „Дворците на БКП да станат болници и училища“, заяви вчера Росен Плевнелиев пред „Дарик“.

„С тези два плаката ние отидохме на прословутия митинг. Това, което много ме впечатли, е, че когато отидохме там се опитахме да дадем единия плакат на други хора, но никой не го пое. Никой не смееше да вземе втория плакат. Това е моят 10 ноември“, допълни още президентът. 

Обяснението на президентът в „Туитър“

Имах смелостта да изляза с ясна гражданска позиция, днес някои се опитват да обърнат тази истина срещу мен, написа Росен Плевнелиев в „Туитър“.

10 ноември е възприемана като символична дата за началото на прехода, а не просто квадратче от календара, е написал  още президентът.

„След новината за промените с моя приятел направихме плакати. И спонтанно, без да е нужно някой да ни организира, отидохме пред парламента. Отидохме, за да изразим публично реакция и позиция! С нашите плакати! И не бяхме сами! Тогава аз имах смелостта да изляза с ясна гражданска позиция. Това е историята ми, която днес се опитват да обърнат срещу мен, както се опитват да подменят и истината за 25-те години преход. И нека тези, които сега иронизират, да кажат как са реагирали на тази новина“, пише още президентът в профила си в „Туитър“.