Въглехидрати – същност и видове

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Въглехидратите изпълняват изключително важни биологични функции в човешкия организъм. Основният ни източник на енергия идва точно от тях. Разглеждани са като хидрати на водорода, което обуславя и самото им наименование. Въглехидратите се разделят на бързоусвояеми (монозахариди и олигозахариди) и бавноусвояеми (полизахариди).
Като най-важни представители на полизахаридите се смятат целулозата, както и нишестето. Полизахаридите отнемат повече време за усвояване, лишени са от сладникав вкус, за разлика от монозахаридите или още познати като „бързи“ въглехидрати и не на последно място са много малко водоразтворими. Чрез приемане на хранителни продукти, богати на нишесте, човешкият организъм получава сериозен добив на енергия. Храни, богати на нишесте са например хлябът, брашното, картофите (25 %), зърнените храни. Нишестето започва да се разтваря при процеса наречен хидролиза и се превръща в усвоима от човешкия организъм глюкоза под влиянието на специален ензим, наречен амилаза.
Колкото до гликогенът, образуващ се всъщност в мускулите, както и в черния дроб, представлява енергиен резерв на организма, чието количество е съсредоточено около 10 % в черния дроб и около 2 % в мускулите. Количеството му по време на интензивно физическо натоварване започва да се изразходва, което води до освобождаването му от клетките и кръвта. Монозахаридите могат да бъдат лесно разпознати по самото им окончание, а именно рибоза, глюкоза, фруктоза и така нататък. Съдържането на вторите две се например се открива в плодовете. Откъм видовете въглехидрати може да се каже, че най-важните от тях са захарите, както и скорбялата, които се разграждат до глюкоза. Откъм калорийна стойност 1 грам въглехидрат съдържа 4 килокалории, чиято стойност е същата както и на белтъците, за разлика обаче от двойно по-високата им стойност при мазнините. Тоест, 1 грам мазнина се равнява на 9 килокалории.
Ситуацията с приема на въглехидрати е по-особена. Прекаляването им, тоест ако се приема повече количество от това, което би се трансформирало или в глюкоза или в гликоген, тогава налице няма да има отслабване, а точно обратното – затлъстяване. Аналогичен е случаят с прекаленото съкращаване на въглехидратите като процент от дневното количество калории. При нужда от отслабване можете да се запишете в 13-седмичната програма за отслабване, в която се обсъждат различни теми, свързани със здравословното хранене и възможните начини за неговото подобряване, така че то да бъде ефективно и видимо. Хората, целящи бързо отслабване намаляват драстично приема на въглехидрати или ги изключват напълно от менюто си. С 13-седмичната програма за отслабване, ще можете най-накрая да получите резултатите, които винаги сте искали да постигнете.