Нормално кръвно налягане – граници

18
Добави коментар
dingo_was
dingo_was

За перфектна стойност на кръвното налягане се счита 120 х 80. Тогава сме по-малко застрашени от сърдечни заболявания или удар. Воденето на здравословен начин на живот, е сред вариантите за предотвратяване на лошите последици от хипертонията.
Ако обаче кръвното Ви налягане е със стойност над 120 х 80, то трябва да вземете мерки за понижаването му. На мнозина пациенти кръвното е в диапазона  от 120 х 80 до 140 х 90.  В случай че и Вашето е такова, то е необходимо да предприемете действия, за да спрете по-нататъшното му качване.
Причината, поради  която пациенти  със стойности на кръвното в тези граници трябва да го понижат, е, че колкото е по-високо, толкова по-голям е рискът от здравословни проблеми.
Кръвното налягане представлява натискът, който кръвта оказва върху стените на артериите. Когато сърцето тупти, то кръвта се изпомпва из тялото. Тогава се отчита систоличното кръвно налягане. При покой на сърцето между туптенията налягането пада. В случая става дума за диастолично налягане.
Когато мерите стойностите си с апарат за кръвно, то ще получите представа за стойностите както на диастоличното, така и на систоличното кръвно налягане. Ако кръвното Ви е 120/ 80, то това означава, че систоличното е 120, а диастоличното – 80.
Кога обаче трябва да се разтревожим за кръвното си? Щом систоличното налягане е между 120 и 139 mm Hg, а диастоличното – между 80 и 89 mm Hg, това означава, че се наблюдава  състояние, което е преди хипертония. Макар тези стойности да не се считат все още за високо кръвно налягане, то те все пак се отклоняват от нормата.
Ще сте с диагноза за високо кръвно налягане, ако систоличното  е със стойности между 140 и 150 mm Hg или ако диастоличното кръвно налягане е между 90 и 99 mm Hg. Това се счита за първия етап на хипертонията. Ако обаче еднократно стойностите на кръвното Ви са такива, може да не означава, че сте с хипертония. За високо се счита кръвно, което се поддържа такова за дълъг период от време.
Първият етап на хипертония е повод за притеснение, но вторият  отчита дори по-сериозен здравословен проблем.  То се отнася за стойности от 160 и нагоре за систолично и за 100 или повече – за диастоличното.  Необходимо е  хора с такова кръвно да направят промени в начина си на живот – да свалят излишни килограми, да се хранят по-здравословно и да правят повече упражнения. Вашият лекар може да Ви препоръча някакви лекарства за контролиране на кръвното налягане.
Ако кръвното налягане е над 180 х 110 mm Hg  или по-високо – то това е индикация за сериозен здравословен проблем. Според специалисти става дума за хипертонична криза. Налага се незабавна медицинска помощ.
Нормалните стойности на кръвното обаче не бива да Ви оставят твърде спокойни. Превенцията е особено важна. Систоличното кръвно налягане има тенденция към покачване при хора над 50 години. Трябва също така да се поддържа и здравословно тегло, което се постига чрез диета или упражнения.
Придържането към здравословния начин на живот и добрата мярка по отношение на  консумираната храна и напитки е ключът към успешното поддържане на нормални стойности на кръвното.

Последно обновена: Ноември 18, 2014