Цветотерапия и Цветолечение

1
Добави коментар
annnito
annnito

 

Цветотерапия – ефективен метод за въздействие върху организма с помощта на цветовете с цел възстановяване на нормалната му жизнена дейност. Цветотерапията се е ползвала като метод за лечение още в древен Египет, Индия, Китай и Русия. Още през VI век преди новата ера Орфей е използвал вибрацията на цветовете за лечение и духовно осъзнаване.

Принципът на действие на цветотерапията се базира на идеята, че всички органи притежават характерни честоти на вибрации, когато са здрави, и че болестта е естествена реакция на тялото при подлагане на напрежение. Напрежението води до промяна в енергийната честота, което оказва влияние върху здравословното състояние на органите. Промяната във функциите на органите се причинява от повишаването или намаляването на вибрациите.

Червен цвят (Основна чакра)
От психологична гледна точка, червеният цвят символизира здраве, огън, топлина, кръв, страст, желание, стремеж към оцеляване, гняв, темперамент, опасност и унищожение. Той стимулира, развълнува и действа като дразнител. Дава на човека чувство за сила и могъщество.

 

Оранжев цвят (Сакрална чакра)
От психологична гледна точка, оранжевият цвят комбинира физическата енергия с мисловните качества. Това е цветът на съзидателността. Той създава цялостно чувство за благоразположение и добро настроение. Оранжевият цвят символизира топлина и просперитет. Оказва въздействие върху самоуважението.

 

 

Жълт цвят (Слънчев сплит)
Жълтият цвят от психологична гледна точка е добър при унили и меланхолични настроения.Това е цветът на интелекта и възприятието. В миналите времена, жълтият цвят беше цветът на живота, той предполага радост, веселие и забавление. Жълтият цвят се свързва със самооценката. Това е всичко, което чувстваме за себе си. Това е цветът на личността и на егото.

 

Зелен цвят (Чакра на сърцето)
Зеленият цвят е цветът на любовта, прогреса, младостта, израстването, неопитността, плодовитостта, надеждата, баланса и новия живот. Той е също цветът на ревността, завистта и суеверието. Това е цветът на чувствата.

 

Син цвят (Чакра на гърлото)
От психологична гледна точка синият цвят е с по-успокояващо въздействие от зеления при емоционални състояния. Синият цвят е цветът на медитацията и духовното развитие. Отпуска напрежението. Синият цвят е цветът на истината, преданността, спокойствието и искренността. Това е цветът на интуицията и по-високите умствени способности. Синият цвят се свързва със себеизразяването.

 

Индиго цвят (Чакра на челото)
От психологична гледна точка индигото е добър цвят за дисциплина, структура, вяра и ефикасност. Също така се смята, че спомага да се преодолеят пристрастяванията и зависимостите. Цветът индиго е свързано със страховете (проверява се с какво са свързани страховете, по какъв начин са свързани със заболяването). Цветът индиго поощрява и вдъхновява чувството за самоотговорност.

 

Виолетов цвят (Коронна чакра)
От психологическа гледна точка виолетовият цвят се свързва с самопознанието и духовното осъзнаване. Винаги се е считало за лечебен цвят. Поощрява съюза между егото и душата. Виолетовият цвят се свързва със себепознанието. Виолетовият цвят представлява мощна светлина и не трябва да се прилага при деца.

Нашият най-важен източник на енергия е светлината. Слънчевата светлина съдържа всички дължини на вълната и се състои от целия електромагнитен спектър, от който зависим, за да съществуваме на тази планета. Светлинните потоци се възприемат от нашите очи и водят до производството на хормони, които влияят върху цялата ни сложна биохимична система, а тя оказва влияние върху нашето съществуване. Знаем, че всеки цвят във видимия спектър на светлината има своя дължина на вълната и своя собствена честота, която произвежда специфична енергия и има подхранващ ефект.

Светлината е единствената енергия, която можем да видим и ние я виждаме под формата на цвят. Цветът се възприема чрез очите, кожата, магнитното поле и неговата енергия ни въздейства на всички нива – физическо, емоционално и ментално. Всяка клетка в тялото има нужда от слънчева енергия – по този начин енергията на цвета има широк ефект.

Нашите тела абсорбират цветната енергия чрез вибрацията, която излъчва цветът. Всички органи, системи и функции в тялото са свързани с основните енергийни центрове. Чрез цвета получаваме всички енергии, от които имаме нужда, за да поддържаме здраво тяло, ум и душа.

Източник: http://unity.bg/