Технологиите – плюсове и минуси

1
Добави коментар
yApple

Как твърде многото технологии около нас могат да превърнат един добре планиран ден в изгубено време

Във всяко денонощие има само по 24 часа, но всички сякаш се опитват да свършат повече в този период, отколкото реално е възможно. И докато ставаме все по-зависими от технологиите, не спираме да търсим следващото най-добро приложение или инструмент, които да засилят продуктивността ни и да направят живота ни по-лесен, пише „Мениджър Нюз“.

Помагат ли ни обаче всички тези инструменти наистина? Или се превръщат в пречка пред истинската ефективност?

1. Повече инструменти – повече разсейване

Когато сте в „зоната“ и работата тече като река, изведнъж чувате писъка на ново съобщение, който ви призовава да отворите някое приложение или да си проверите есемесите. Така става много трудно да се върнете обратно в онова чудесно състояние и да свършите работата си отлично. 

Ако технологиите повече ви разсейват, отколкото ви помагат да постигате целите си, ще трябва да се запитате дали просто не ви губят времето. Направете оценка на всичките си техно-инструменти и махнете или локирайте временно онези, които спъват продуктивността ви.

2. Някои инструменти трябва да се изучат

Една нова технология, към която едва започвате да се аклиматизирате, може да изсмуче огромна част от времето ви, особено по-сложните приложения с потребителски интерфейс, с какъвто не сте свикнали. 

В крайна сметка може да ви отнеме повече време да се учите как да ги използвате, отколкото реално да си помогнете да приключите задачите с тяхна помощ.

3. Няма съвършен инструмент

Ако търсите идеалната технология, която завинаги ще промени професионалния ви живот, откажете се – тя вероятно не съществува. Това търсене може да бъде дълго и мъчително и може би е по-добре да посветите времето си на това да свършите малко реална работа с помощта на инструментите, с които вече сте запознати. 

Изпробването на много различни технологии, когато вече сте намерили нещо, което ви върши работа, може да се окаже загуба на време заради огромните усилия, които влагате в ровене из мрежата и четене на експертни препоръки за последните технологии. Нещо повече – свалянето на толкова много приложения яде място в компютъра ви и сигурно струва пари.

Ако се уловите, че непрекъснато възприемате все нови и нови инструменти, вместо да се съсредоточите върху това да използвате ефективно онези, с които вече разполагате, вероятно сте влезли в омагьосания кръг на неизпълнените мечти и обещания за продуктивност. Ключът към изхода от тази ситуация е да изберете няколко неща, които наистина ви вършат работа, и да се научите да ги използвате перфектно.

Виж още: Държавният глава: Решението на проблемите в българската икономика е в качественото образование

В крайна сметка трябва да се фокусирате напълно върху задачите си и всичко, което ви разсейва, трябва да си иде. Когато отново започнете да мислите, че ви се иска да потърсите някакъв нов инструмент, просто защото ви се ще да изпробвате най-новия хит, първо преценете добре технологиите, с които вече разполагате, и потърсете една добра причина да ви се налага да ги подобрите. Ако има такава, действайте, но бъдете предпазливи.

Капанът тук е, че вероятно просто ви харесва да пробвате нови технологии. Ако е така, пробвайте интересните неща, които улавят вниманието ви. Правете това обаче само във времето, когато иначе бихте гледали телевизия и мислете за него като за аналог на любимото ви шоу. Без съмнение заниманието ще бъде по-интересно от това да зяпате банални ситкоми, но е почти сигурно, че то няма да ви направи по-продуктивни.

Виж още: Как технологиите променят нервната ни система

По материали от Business2Community