Викингите от създателя на Тюдорите

1
Добави коментар
huligankata
huligankata

„Викингите“ е жесток сериал, отразяващ мародерствата на най-известния им предводител, Рагнар Лодброк.

Сравняват „Викингите“ с „Игра на тронове“ заради широкия мащаб на заснемане, преплитането на история и фентъзи и обаятелни герои, към които зрителят неусетно се привързва. Но не харесвайте прекалено някой от тях, защото гинат на екрана с всяко мигване на окото. „Викингите“ е жесток сериал, отразяващ мародерствата на най-известния им предводител, Рагнар Лодброк, но в същото време показващ взаимоотношенията между воините на честта и връзката между един мъж с кораво сърце и смелите жени, способни да го разтопят.
За актьора в главната роля този сериал е черешката на кариерата. 35-годишният Травис Фимел е роден в Австралия, а детството му е като в дивите разкази – между училището, до което пътува часове, и живота във фермата с по-големите му братя. От дете тренира футбол и мечтае за професионалната лига, но травма препъва изявите му. Точно когато решава, че животът му ще е обречен на работа във фермата, случайно среща агент на актьори и бързо се пренася от забутаната австралийска провинция до лъскавия Лос Анджелис. Травис става най-популярното лице на „Келвин Клайн“ – първия мъж, подписал шест поредни ексклузивни договора с мега марката. Това е както неговата благословия, така и проклятие, защото дълго време се мотае в дебрите на модния бизнес, докато всъщност мечтае да бъде актьор. Има известен успех с ролята на Тарзан в екранизацията през 2003 г. и определено го забелязват до Патрик Суейзи в сериала „Звярът“ (излъчван по БиТиВи Синема), но големият удар е като Рагнар Лодброк във „Викингите“.
Макар кариерата му да е криволичеща, личният живот на Травис е повече от стабилен. По

Въпреки смелостта, която демонстрира, Катрин Уиник се страхува да говори за личния си живот.

правилата на всеки холивудски красавец той сменя жена след жена, а в розовия му тефтер са записани: бившата на Род Стюард – Рейчъл Хънтър; ексгоденицата на барабаниста на „Металика“ Ларс Улрих – Джесика Милър; момичето, което си разменяха Роби Уилямс и Джъстин Тимбърлек – Никол Аплетон, или гаджето на рапърите 50 Сент и Ъшър – Джой Бриант. Преписват му връзка и с партньорката му от „Викингите“ – русокосата Катрин Уиник.
Катрин влиза в ролята на невярната Рагнарова съпруга Лагерта – воин през деня и жена през нощта. И наистина е воин! 37-годишната актриса е сребърен медалист по таекуондо от шампионата в родната Канада. Има и лиценз за професионален охранител и е наемана, за да защитава нежни, но важни особи. Не е приятно да я нападнеш в тъмното, защото, както самата тя казва: “или ще го пребия, или ще го целувам до смърт“ – второто се дължи на бурната украинска кръв, която тече във вените й. Корените си Катрин не крие и свободно разговаря и на английски и на украински. Въпреки смелостта, която демонстрира, Уиник се страхува да говори за личния си живот. Не споделя нито имена, нито това дали пък не харесва жените повече от мъжете.

 От кухнята на „Викингите“
Двигател на сериала е специалистът по европейска история Майкъл Хърст. Като режисьор и продуцент той създава и други популярни исторически саги: „Тюдорите“ с Джонатан Рис Майърс, „Борджиите“ с Джеръми Айрънс, „Елизабет – Златният век“ с Кейт Бланшет. Младият Майкъл искал да стане преподавател по история и да се развива в академичната област, но случайно режисьорът Никалъс Роег прочита негов разказ и му плаща, за да напише сценарий по него. Това определя бъдещето на Хърст, който сега от своя страна също помага на млади хора – основно на дъщерите си, като урежда да ги снимат епизодично в „Тюдорите“ и „Викингите“.
Изпипаните костюми в сериала са дело на притежателката на три награди „Еми“ Джоан Берин.
Снимките на сериала протичат в Ирландия, недалече от Дъблин. Красотата на природата там често привлича кинематографистите и няколко епизода от „Игра на тронове“ са позиционирани на същото място. Любопитно е, че „Викингите“ основно са заснети в графство Уиклоу (Wicklow ), а според версиите на някои историци името му идва от старонорвежката дума за „викинг“.
Легендата за Рагнар Лодброк

Травис Фимел става най-популярното лице на „Келвин Клайн“.

Доказателства, че предводителят на викингите действително е съществувал, няма. Но има много легенди, песни и сказания, които прославят неговата мощ, сила и красота. След прословута битка с дракон го наричат Рагнар Кожените гащи (букв. прев. на „лодброк“). Легендата гласи, че кралят на викингите бил в панталон, ушит от неговата първа съпруга Лагерта и това му носи късмет, за да победи чудовището. Според друго предание Рагнар се е смятал за син на върховния бог Один и неговото име е „Определения от съдбата“- от lod- съдба, и brog- знаме. Смята се, че в резултат на върховната си мощ и предвидлива военна тактика Рагнар е завзел Париж през 845 година. Тогава до него в битката е втората му съпругата, не по-малко смелата и възпявана дъщеря на Сигурдур Змееубиеца, Ауслойг Враната.
Рагнар бива пленен и хвърлен в „змийската яма“. Това е популярно по онова време мъчение, в което жертвата се хвърля жива в яма с влечуги, обречена на бавна и мъчителна смърт. Синовете на Лодброк отмъщават на англосаксонския крал Ела II, умъртвил техния баща.