Как да се научим да рискуваме | Teenproblem.net

3
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Обичате ли да рискувате? Поемате ли често рискове? Някои хора са чувствителни към риска, други смятат, че това е чисто безразсъдство. Истината е, че златната среда винаги е най-доброто положение. Не бива да рискувате за всяко нещо, защото има възможност да загубите всичко, да ви наранят, да съжалявате. Но не бива да бъдете консервативни по отношение на риска. За да се издигнем в живота и за да ни се случват нови и интересни неща, трябва да рискуваме. Как да се научим да рискуваме?

 

Има само два възможни резултата. В повечето случаи няма средно положение, когато рискувате. Обикновено има две решения: или ще пожънете успех, или ще претърпите провал. Всеки път, когато преследвате мечтите си, ще се случи едно от тези две неща. Затова не се чудете прекалено много, понякога дори провалът ни учи на нещо.

 

Започнете бавно. Приемайте малки предизвикателства, просто докато се научите да рискувате и да не обмисляте твърде много. Ако сте върли традиционалисти и не приемате риска, опитайте да хапнете екзотична храна, която ви се струва странна. Така ще се научите да не бъдете предубедени и да разчупвате по-лесно леда. Общувайте с повече хора, които отначало не ви правят особено впечатление. Ще се убедите, че не бива да съдите по опаковката и че в много хора има дори неподозиран заряд. Така ще придобиете навика, че новото не е страшно и опасно, а е интересно и може да ви донесе щастие.

 

Кажете „не“ на страховете си. Всеки човек изпитва страхове. Признайте си от какво се страхувате, разнищете причините и се опитайте да си представите какво ще стане, ако страховете ви се сбъднат. Представяйте си най-големите кошмари, провали и загуби. Така ще преживеете нещата, дори без да са се случили. Това ще ви даде увереност, че каквото и да се случи, можете да се справите.

 

Рискът не е равнозначен на хазарт. Някои хора приемат риска като залагане на пари, комар или друг вид хазарт. Всъщност ще ви разочароваме, рискът е много повече. Когато казваме риск, нямаме предвид да заложите всички ценни вещи, които притежавате. Напротив, важно е да се борите за това, което искате, да се отдадете на красива любов, да заминете в чужбина или да запишете специалност в университета, която ви харесва, въпреки че околните не са на вашето мнение.