Най-добрите съвети за евтини самолетни билети | Evtini-samoletni-bileti.net

5
Добави коментар

ТОП ГИД: Как да намерим евтини самолетни билети
Съвети за намиране на изгодни полети от световен експерт по пътуване с малък бюджет!
От днес ще пътувате по-изгодно от всякога!

Искате да разберете как можете да пътувате евтино до всяка точка на света? Европа? Близкия или Далечния Изток? Америка? Може би дори екзотична Африка или далечна Австралия? Със съветите в тази статия със сигурност ще можете да го направите по-изгодно отвсякога.

Специално за вас сме събрали най-добрите съвети на топ експертите по бюджетно пътуване, като основните са на известния Матю Кепнес, известен като „Мат Номада“. Мат е запален пътешественик, блогър и автор на книгите „Пълният гид за изгодно пътуване (за начинаещи и напреднали)“ и „Да пътуваш по света за 50 долара на ден“. Последната е наречена от BBC Travel „Библията на бюджетния турист“. Негови статии и репортажи са публикувани в медии като National Geographic, The New York Times, CNN, BBC, Lonely Planet, The Guardian, Lifehacker и други.

Съветите в статията са, както казва Мат, проверени от времето. Това са съвети, които работят. Можем да потвърдим това и с нашия скромен туристически опит и с опита ни в осигуряването на търсачка за евтини самолетни билети на десетки хиляди потребители от 2009-та година досега.

 

Фактори, влиящи на цените на билетите

Четирите основни причини за повишаване или понижаване на цените на билетите са: конкуренцията, търсене, предлагане и цените на горивата. Заедно, тези неща образуват т.нар. „фактор на товара“. Авиокомпаниите искат да напълнят своите самолети и да имат максимални печалби, като за целта изчисляват „фактора на товара“ на всеки самолет, като това обикновено се изразява като процент от местата, продадени за даден полет. Ако фактора на товара и търсенето са ниски, авиокомпанията ще пусне повече евтини билети, за да напълни самолета.

Ето защо да се вземат най-изгодните самолетни билети преди да авиолинията да повиши цената не е лесно. За щастие все още има много начини да не бъдете човека, купил най-скъпия билет. Ето и най-актуалните начини да се намерят евтини самолетни билети:

Бъдете гъвкави с времето си

Цените на билетите варират много в зависимост от деня, времето в рамките на самия ден, периода от годината и различните празнични дни. Ако децата са във ваканция, очаквайте по-високи тарифи. Ако е официален почивен ден, цените се качват. Всеки път, когато повече хора от обичайното искат да пътуват, цените са по-високи.

Ако целта ви е да спестите пари, един от най-важните фактори е вашата гъвкавост по отношение на времето на пътуване. Разликата между два съседни дни може да е десетки или дори стотици евра. Трябва да сте готови да летите, когато другите не летят. По-евтино е да се пътува през средата на седмицата, отколкото през уикенда, тъй като повечето хора пътуват събота и неделя и авиолиниите вдигат цените за тези полети. Ако летите точно малко след големи празници, цените обикновено са по-ниски.

Полетите рано сутрин или късно вечер като цяло са по-евтини. Малко хора са готови да станат в пет сутринта или да летят посред нощ. Повечето пътуващи с цел бизнес заминават в понеделник и се връщат в петък, а семействата пътуват през уикенда, така че билетите в средата на седмицата са най-евтини.

Ако нямате гъвкавост в датите и часовете на пътуване, по-добре забравете за истински евтините билети.

Бъдете гъвкави с дестинациите си

Ако не сте решили твърдо за дадена дестинация, но искате да пътувате през даден месец или седмица, просто вижте къде е евтино по това време на годината. Може да се ориентирате за това като видите пиковите сезони на различните дестинации, които обмисляте. Ако някоя дестинация е извън пиковия сезон в избрания от вас период от време, пътувайте до нея. Това също ще означава и че няма да се блъскате в безкрайните тълпи туристи, които наводняват всеки възможен квадратен метър през пиковия период.

Летете с нискобюджетни авиокомпании

Въпреки някои особености на нискотарифните авиокомпании, те са отличен избор ако просто искате да стигнете от точка до точка. Това важи с особена сила за полети в рамките на Европа или до дестинации в Северна Африка и Близкия Изток. Компании като WizzAir, Rayan Air и EasyJet предлагат множество полети от и до България. Вече има и полети на дълги разстояния, изпълнявани в нискобюджетния клас, но те са рядкост.

За особеностите на нискотарифните полети най-добре прочетете цялата ни статия, но ако трябва да запомните едно, то е винаги да проверявате къде точно се намира летището, на което ще кацнете. В някои случаи летището, до което летите е на 50 и дори 100 километра от града, в който искате да отидете и невинаги има изгоден транспорт, което може да направи летенето с нискотарифен билет далеч не толкова изгодно, колкото ви изглежда на първо четене.

Търсете алтернативни маршрути

Директния полет е най-бързия, но далеч не винаги – най-евтиния. Търсете алтернативни полети с прекачвания, които понякога са по-евтини. Ползвайки различни авиокомпании и специалните им оферти, можете да спестите доста. Това обаче не е никак лесно, ако проверявате цените на сайтовете на отделни авиокомпании, тъй като броя на авиокомпаниите и техните полети дори само за строго фиксирани дати означават часове ровене, ако се опитате да намерите ръчно изгодна връзка.

Търсачки като Evtini-samoletni-bileti.net ви помагат, като правят това автоматично за вас: не само ви показват по-евтини варианти с различни маршрути, но и комбинират полети от различни авиолинии.

Купете билетите си в точния момент

Най-доброто време за резервация на самолетен билет е 6 до 8 седмици преди полета ви, 12 до 16 седмици, ако полета е през пиков сезон. По това време принципно авиокомпаниите знаят дали полета ще се продаде добре или не и ще започнат или да намаляват, или да увеличават цените, в зависимост от търсенето. не чакайте до последната секунда, тъй като компаниите разбират, че ако резервирате толкова близо до датата на заминаването то е спешно за вас. От друга страна, не резервирайте и твърде рано, защото авиокомпаниите по принцип чакат възможно най-дълго, преди да започнат да намалят цените на билетите.

Решете коя цена е добра за вас

Някои хора се опитват винаги да получат най-най ниската цена, чакат твърде дълго и накрая плащат твърде скъпо. Всички знаем, че цените варират нагоре-надолу, но не малко хора изпускат добрите цени като чакат твърде дълго. Ето защо е важно да знаете колко искате да платите, не колко се надявате да платите. Коя е най-ниската цена за вас? Колко ви е комфортно да платите? не чакайте за перфектната цена, чакайте за Вашата цена.

Не на последно място: бъдете реалисти. Ако най-ниската цена е 200 евро, но средната цена е 300 евро, не чакайте цената да падне до 150 евро, тъй като това вероятно няма да се случи. Предвид това, че най-добрите цени са 8-12 седмици преди полета е добра идея да започнете да ги преглеждате малко по-рано. Следете цените и вижте накъде се движат. В някои случаи просто местата се изчерпват и цените не падат, а само се вдигат. В такъв случай резервирайте максимално бързо. Цените няма да паднат. А понякога просто цените започват толкова високо, че са извън бюджета ви и тогава ви остава само да изберете друга дестинация или да отложите пътуването за момента. Пазарувайте в зоната си на комфорт, за да избегнете съжалението след това.

 

Можете да посетите секцията полезни съвети или блога ни за още полезни съвети за евтини полети. Ако сте готови да видите най-изгодните цени на билети, можете да го направите с формата за търсене отдолу или да се обадете на телефон 02 421 04 09 (00359 2 421 04 09 от чужбина) на цената на един градски разговор от цяла България.