Хепатит – какво не знаем и как да се предпазим

1
Добави коментар
miro.kamenov.7
miro.kamenov.7

Статистиките сочат, че при 20% от заболелите с хепатит С, могат да трансформират болестта в цироза. В 10% от хората не могат да установят механизма на предаване на вируса. Какво още не знаем за коварното заболяване и как да се предпазим, научете сега:

Разлики между хепатит В и хепатит С – хепатит от тип В се среща в много течности. Така се предава лесно чрез слюнка, носна течност, семенна течност, сълза, кръвна капка и други. Хепатит от типа С  се предава само по кръвен път. Открива се в черния дроб и кръвните клетки.

Как се разпространяват двата вируса – вируса на хепатит В, трае средно около 120 дни, инкубационния период е между 45 и 160 дни. За хепатит С, инкубационния период е между 14 и 180 дни, през който средната продължителност е от 45 дни.

Как да се защитим от хепатит В – ваксината срещу хепатит В е най-мощната защита от него.

Как да се защитим от хепатит С – за този тип на хепатит не съществува изкуствено създадена ваксина.

Какво е хроничен хепатит – това е вирус, който „удря“ черния дроб. Постъпил един път в организма на човек, вирусът засяга и се настанява в чернодробните клетки, където се размножава и заразява всичко около тях. Това нарушава нормалното протичане на функциите в черния дроб. Това може да провокира цироза или рак. При 70% от случаите заразените от хепатит С, стават хронично болни, а самия ход на болестта е индивидуална при всеки отделен пациент.

Как влияе хепатитът върху черния дроб – този орган е жизненоважен в човешкото тяло. Благодарение на него от организма се извеждат всички вредни вещества, емисии и токсини. Заболяването сто на черния дроб дава отражение върху всеки друг орган, а това превръща хепатитът в много сериозно заболяване. В повечето моменти минават около 10 години, преди да се появяват първите симптоми на заразата. Диагностицирането се установява с биопсия. При нея се взема тъкан от черния дроб, за да се определи степента на увреждане на черния дроб и стадия от болестта. Както всяко друго заболяване, така и при хепатитът отлагане на лечението, води до усложнения. При усложнение на хепатит и преминаването му в цироза лечението е почти невъзможно. Само начален етап от цироза се лекува.

Симптоми на хепатит – хроничният такъв е с индивидуални симптоми. Някои имат оплаквания, други не. Единственият метод да се определи степента на усложняване е, чрез изследвания. Само те могат да дадат точна представа за развитието и засегнатостта на черния дроб. Не са редки случаите, в които оплакванията не показват тежки симптоми и обратното липсата, на каквито и да е съмнения за хепатит, води до незабелязано последиците върху черния дроб. Последното, от които е в нелечима фаза. Една част от оплаквания на болни от хепатит са – отпадналост, умора, тежест в областта на подребрието, липса на апетит, нарушено храносмилане, потиснатост, промяна на настроенията, нарушения в съня.

Заразяване с хепатит – предаването на вируса става, чрез капка кръв и по-рядко, чрез инфекции. При направени проучвания става известно, че 10% от хората се заразяват, без да е ясен преносителя и начина на контакт. Най-добрият начин за защитаване от хепатит В е, чрез ваксиниране. Най-честите начини за заразяване с хепатит са при кръвопреливане, употреба на наркотици венозно, манипулации с нестерилни медикаменти, инструменти т.н.

Лечение на хепатит – след диагностициране на хроничен хепатит, лекарят преценява, какво лечение да се приложи. В някои от случаите се провежда антивирусно лечение. Трите типа лечение са с нуклеозиди аналози; интерферон алфа или рибаверин. Курсът на лечение с интерферон алфа трае между 24 и 48 седмици и се прилага един път седмично. За да се определи доколко е успешна терапията се прилага и хистологичен и вирусологичен отговор.

 

Екатерина Иванова

www.TopShoping.bg