Чаят матча / Otslabvam.info диети

25
Добави коментар
freemp4
freemp4

Чаят матча

Японският зелен чай матча (matcha green tea) – висококачествен и финосмлян, който се разбърква и консумира изцяло, а не след прецеждане. Сладкарската индустрия го използва и за направата на сладкиши, смесвайки го с брашно или други съставки.

Приготвянето на този чай е много просто, даже и да нямате специалната японска четчица от бамбукови летвички. Може да се използва вибриращо миксерче за нес-фрапе от кварталния магазин.

Дали е полезен? Оха, и питате. Още преди 10-ина години изследователи от Колорадския университет установили, че концентрацията на антиоксидант EGCG в матча е до 137 пъти (да, 137 пъти) по-висока от тази в масово разпространените зелени чайове в пакетчета. Този чай засилва и обмяната на веществата в организма, а редовната консумация драстично понижава нивата на лошия холестерол. Приготвената смес от зелен чай на прах съдържа много по-висока концентрация на катехини и хлорофил. Според клиничните проучвания, пиенето на японска матча спомага за успокояването на умствената дейност и намаляването на стреса.

 

Дали има шанс да не ви хареса? Като нищо. Да не забравяме, че става въпрос за силно концентрирана субстанция. Тревисто зеленият, нагарчащ вкус на зеления чай тук е по-силен отколкото при всеки друг вид. Вариантите с подслаждане на матча със захар или мед тук не са толкова кощунствени, колкото при останалите чайове. Ако обичате капучино, може да пробвате и матча-пучино, направено от разтворена матча, мляко и пяна от мляко най-отгоре.