Тенденции в туризма през зимния сезон на 2014- 2015 година

1
Добави коментар
tyrizm
tyrizm

Мнозина от нас си задават един и същ въпрос, който е свързан с тенденциите в развитието на туризма в България през новата 2015- та година. Анализите на ситуацията в туризма са особено актуални, имайки предвид кризата в Украйна и новия рекорден спад за рублата в Русия спрямо долара и еврото.

Съвсем наскоро министърът на туризма в България- Николина Ангелкова отбеляза, че за периода Ноември 2014 година- Януари 2015 година е отчетен спад на туристите от Украйна и Русия спрямо същия период на миналата година.

Тя отбеляза, че спадът е в размер на 8% за Украинските туристи / повече от 56 000 души/ и в размер на 3% за туристите от Русия / това са най- малко 22 000 души/.

Обаче за зимните ни курорти е характерен ръст на броя туристи в размер на 30% спрямо периода 2013- 2014 г. Хотелите в Банско, Боровец и Пампорово бяха на разположение на всички желаещи, които са решили да изкарат почивката си в Българските зимни курорти. Отчасти това е свързано с нововъведенията по отношение на туристически визи за Турция. Николина Ангелкова уточни, че през тази година се очаква ръст от туристи в размер на 10%. Този ръст ще бъде характерен за цялата страна.

Към днешния ден се решават въпроси, свързани с издаването на визи за Китай, Русия, Казахстан, Грузия, Украйна, и по- точно за тяхното облекчаване. Планира се създаването на Фонд за туристически атракции, който от своя страна ще кандидатства по всички Европейски програми с цел популяризиране и развитие на туризма в България. Ще трябва да се вземат мерки за привличане на повече туристи от изброените по- горе страни в България, тъй като имайки предвид проточилата се криза в Украйна, от туристическия бранш сериозно се притесняват за предстоящия летен сезон на 2015- та година.

Ще стане възможно издаването на краткосрочни визи и многократни визи. Те ще бъдат валидни за една година, а в тях ще бъде посочена целта на пребиваване- организиран туризъм. Подобни облекчения се предвиждат и за тези, които през изминалите няколко години многократно са използвали Български визи. Това ще важи и за тези чужденци, които са придобили имот на територията на страната ни. Те ще имат възможност да получат многократна виза за три години. Тези туристи, които досега не са посещавали страната ни, ще имат възможност да получат краткосрочна виза с валидност до една година. Във визите ще може да бъде посочена и цел частно посещение на България.

Подобни нововъведения ще засегнат и малолетните граждани на посочените по- горе държави. Те ще имат възможност да се сдобият с многократни визи с валидност до пет години, с цел туризъм или лагер / културен обмен, спортни мероприятия и състезания/.

Хората с увреждания също ще имат възможност да използват такива визи.

В настоящето време от страна на Българското Министерство на външните работи  вече са изпратени указания за облекчаване на визовия режим до всички консулски представителства на страните посочени горе.