Интернет Маркетинг?…

1
Добави коментар
ivanov3221
ivanov3221

Интернет Маркетингът е сравнително ново понятие за България, изискващо допълнителни умения или наемане на специалист в областта. Използван умело Интернет Маркетингът може да се превърне в най-печелившата инвестиция в процентно съотношение на която и да е фирма в България и по света.

През м.януари 2009 година социологическата агенция „Алфа Рисърч”  изнася данни, че Интернет потребителите в България са около 38 процента от пълнолетното население, или приблизително 2 429 000 души.

Към 2011 година По данни на internetworldstats.com броят на интернет потребителите в България е около 3.4 млн. или 47.5% от населението й.

Сравнявайки тези данни виждаме, че за около 2,5 години интернет потребителите са се увеличили със 71%.

Нещо повече, други статистически данни сочат, че през 2011 година над 1 милион Българи ползват Мобилен интернет, като очакванията за 2012 година са тази цифра да нарасне с 100%.

В Най-посещавания сайт в България – Facebook членуват над 2 милиона наши сънародници.

Всички тези данни показват, не само колко важно е интернет маркетингът да бъде включен към маркетинг микса, а че това е задължително.

Най-общо казано интернет маркетинга включва следните аспекта: ДИЗАЙН, РАЗРАБОТКА (на уеб сайт), РЕКЛАМА и ПРОДАЖБИ – осъществявани по директен (Affiliate Marketing) или индиректен начин.

Тъй като темата е безгранична ще изброя различните типове Интернет Маркетинг, за да бъде добита обща представа и ще се съсредоточа на Възможностите за Интернет Маркетинг в България.

Целта на интернет маркетинга, както и на всеки бизнес (наричам интернет маркетинга бизнес, тъй като в средите това е прието) е да привлече максимално много потребители, които наричаме трафик, който трафик да бъде превърнат в пари, посредством различните методи.

Интернет Маркетинга Включва:

•    Display Advertising: закупуване на банери (рекламни картинки) на различни страници с цел увеличаване на трафика към сайта на дадена компания или рекламиране на конкретен нейн продукт.

•    Search Engine Marketing (SEM):  Форма на интернет маркетинга, целяща промоциране на сайта в търсещите машини чрез платени реклами, резултати, платено включване в резултати (касаещо се за интернет директории, пример за това е Yahoo Directory, такса $300 на година)

Преди да продължа се налага да кажа няколко думи за търсещите машини. Търсеща машина е сайт, разполагащ с огромна база данни от включени сайтове, позволяваща търсене на конкретна информация по ключова дума. Включването в търсещите машини става Безплатно, на базата на сложно изградени алгоритми които намират новите сайтове, когато към тях е дадена връзка от вече включен в резултатие сайт. От което следва, че веднъж включен сайт той бива посещаван периодично от търсещата машина. Най-голямата търсеща машина в Света е Google.com, следван от Yahoo.com, Bing.com, MSN.com и т.н

Сложния алгоритъм на търсещите машини се включва в действие, когато например за ключова дума „пари” в google.com се появяват 117 000 000 резултата, респективно страници, определящ коя от тях да бъде на първо място – съответно да получи най-голям поток от потребители

•    Search Engine Optimization (SEO): Процес на подобряване на позициите на определен сайт в резултатие на търсещата намина. Съществува спор за разликата между SEM и SEO, но най-общо казано SEO включва не платени, натурални методи които водят до подобряване на резултатите на даден сайт, докато SEM са платени техники даващи резултат веднага. Над SEO може да се гледа като на цяла наука за алгоритмите на търсещите машини и за това по какъв начин те да бъдат стимулирани да показват определен сайт на първа страница в резултатите за определена ключова дума, където получава трафик, който се превръща в клиенти, а не на 10 страница, където много малка част от потребителите достигат.

•    Social Media Marketing: Процес на привличане на трафик, от социалните сайтове. Както вече споменах Фейсбук има над 2 милиона потребители само в България. Друг пример за социална мрежа е Svejo.net – място където българските потребители споделят новини, еквивалент на американските гиганти digg.com, del.icio.us и т.н. Тwitter.com е втория сайт след Фейсбук по посещаемост в света. Всички тези социални мрежи образуват така нареченото web 2 пространство. Тъй като влиянието им наистина през последните години нараства значително. Самия факт, че около 1/3 от населението на България има регистрация и прекарва определено време всеки ден там, говори само за себе си.

•    Email Marketing:  Директен маркетинг на група хора, които са се регистрирали в определен сайт или са дали доброволно e-mail-а си, на които се изпращат съобщения с рекламна цел. За да бъде ефективен този тип маркетинг, трябва да се прави ясно разграничаване от SPAM (ненужни рекламни съобщения) и да се гради отношения със създадените контакти. Нещо което се постига успешно не само с рекламни съобщения, а с изпращане на полезна информация, която читателите желаят да четат, умело преплетена с някаква реклама.

•    Referral Marketing: Метод за промотиране на продукт или услуга на нови клиенти, обикновено от уста на уста.

•    Affiliate Marketing: Това е многомилионна индустрия, позволяваща на неограничен хора да промотират определен продукт, със собствени усилия и сайтове, за собствени разноски и при евентуална продажба на конкретния продукт, собствениците на сайтовете, наречени affiliates получават комисионна.

•    Content Marketing: Създаване на информационни сайтове с полезна информация, разпространявани безплатно, с цел привличане на голям брой посетители и превръщането им в клиенти.

Въпреки че изисква определени знания или наемане на обучен персонал, интернет маркетинга дава не ограничени възможности за реклама и дистрибуция на рекламни съобщения с платени или безплатни методи (за които е нужен опит и знания).

Всеизвестен факт е че рекламата по интернет е много по-евтина от който и да е вид друг реклама. Другото предимство което дават гигантите в интернет рекламата, Google Adwords, собственост на Google.com и Facebook.com, е много тясно таргетиране на показваемостта. Facebook дава възможност на рекламодателите да определят до кои хора да достига тяхната реклама по следните критерии: години, възраст, пол, интереси. Интересите във Facebook се определят от това какви групи харесва потребителя.

Google Adwords дава възможност за реклама, по конкретна ключова дума, конкретна държава (Geo targeting Location) и прочие, отново предимство, което не може да се постигне никъде другаде с такъв мащаб, както в интернет.

Трябва да се знае, че резултатите които google.com показва в търсенията си не са и не могат да бъдат манипулирани с пари по никакъв начин, или казано на кратко първото място е на този който според алгоритъма им е заслужил.

Рекламните съобщения са позиционирани в дясно на резултатие, обособени като реклама, а от скоро и пред самите резултати за определени търсения. На картинката от долу съм дал пример за конкурентна ключова дума, за която се показват реклами, освен от страни, а и над резултатите (с червен маркер), резултатите са със син маркер:

Под търсене имам в предвид определена ключова дума, а ключова дума в internet marketing средите е синонима на пазар – всяка ключова дума е различен пазар, който се проучва.

От направената до тук презентация, става ясно, че интернет е навлязъл и продължава да навлиза с неимоверни темпове в живота на всеки един от нас и това няма как да не се отрази на бъдещето на маркетинга и бизнеса като цяло.

Сайтове като google.com и facebook.com ни показват реклами на базата на нашата възраст, пол, интереси,  местоположение, дори и история (тъй като всичко направено онлайн, се записва), фактори които правят интернет рекламата не само най-евтиния начин да достигнем до желаната публика, а и най-ефективният.

Отговорът е любезно предоставен от г-н Кацарски