Първа помощ при кашлица – Edna.bg

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Снимка:
Thinkstock

Зимата е в разгара си и настинките и вирусите са ни чести “гости”. Хрема, температура, болки в гърлото….Но царицата на неприятностите е кашлицата. Особено при децата, няма спане, няма спокойствие. Как да се справим?

Не тичайте веднага в аптеката за сиропи против кашлица. Кашлицата е естествен защитен рефлекс, с който се изхвърлят вируси, бактерии, частици от мръсния въздух, ненужен секрет. Затова леката кашлица, която не нарушава съня на детето, не трябва да се потиска.

Нещо повече, с неправилно лечение може да я усилите.

Ако вземете лекарства за потискане на кашлицата, секретите се задържат в дихателната система, а те са идеална среда за развитие на бактерии. След няколко дни ще започне температура и положението ще се влоши. При суха, мъчителна, лаеща кашлица са подходящи потискащите кашлицата медикаменти, но посетете лекар, лечението е специфично и с подръчни средства няма да стане.

Преглед е необходим и ако детето е необичайно отпаднало, диша учестено, чува се ”свирене” от гърдите.

Най-важното е да се лекува причината, довела до кашлица. Ако тя се причинява от стичащите се от носа секрети в гърлото (най-честата причина), каквото и да правите, докато не лекувате хремата, ще се кашля. Възпалената лигавица на фаринкса и сливиците също предизвиква дразнене, оттам и кашлица. В тези случаи са подходящи гаргарите с лайка и сода, салвия. Приятно топли, горещото вреди, както и ледено студеното. Таблетките за смучене и спрейовете, които успокояват гърлото, облекчават и кашлицата.

Не забравяйте течностите! Гъстият жилав секрет трябва да се втечни и да излезе навън, за да спре кашлицата. Това става с прием на повече течности според предпочитанията –чайове, сокове, айрян и разбира си, идеалната течност –водата. При чайовете класика в лечението на кашлицата са подбелът, мащерката, градинският чай (салвия) лайката, черният бъз, липата. Може да ги подсладите с мед за по-добър ефект.

Инхалациите са чудесно безопасно средство за овлажняване и успокояване на лигавиците на дихателната система. Най-добре това се прави с медицински инхалатор, влажният въздух е много приятен, защото не е горещ. Може да се прилага и на бебета като сложите в резервоара само физиологичен разтвор от ампула, не от банка (за да е стерилен). Достатъчни са 2 мл. физиологичен разтвор, вдишват се за 6-7 минути. При по-големите инхалация може да се направи с тенджера с вода (лайка) и сода.

Народната медицина разполага с безброй методи за облекчаване на кашлицата.

5 листа дафинов лист се варят в половин литър вода около пет минути, прецежда се и се подслажда с мед, когато поизстине.

Традиционна рецепта за откашляне на секретите е отварата от смес на индрише, глава лук (с външната обвивка), небет шекер или лукчета, средната част на дюля около семките, счукани орехи заедно с черупките.

Доказана е и следната рецепта в борбата с кашлицата: Една черна ряпа се издълбава така, че да стане като кладенче. Напълва се с мед (2-3 с.л.) или захар и се оставя няколко часа, докато се напълни със сок. Приема се по една чаена лъжичка няколко пъти дневно.

Компресите също много успокояват кашлицата. Най-лесен за изпълнение е следният: гърдите на болното дете се намазват с мед и се поръсват със сода за хляб. Отгоре се покриват с надупчен с дебела игла вестник и престоява поне 2-3 часа. Още на десетата минута медът попива и изсъхва, а кашлицата се облекчава значително.

Ако домашните методи не ви помогнат, обърнете се към специалист. Продължителната кашлица показва, че има сериозна причина за нея.