10-те най-опасни деликатеса в света

32
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 02.08.2012

В края на януари 2009 година седем посетители в ресторант в северозападната част на Япония били хоспитализирани, след като яли парченца сашими от риба фугу. От проведеното разследване станало ясно, че готвачът, приготвил деликатеса, не е имал лиценз за това ястие. А според японските закони, той бил задължен не само да положи изпит по правилното транжиране на рибеното месо, набодено с игли, но и системно да посещава курсове за “повишаване на квалификацията”. Както е добре известно, нервният токсин, който се съдържа във вътрешните органи на рибите фугу, може да причини парализа на мускулите и да спре дихателните процеси в човешкото тяло.

А противоотрова не съществува – единственият начин да се спаси пострадал е изкуствено поддържане работата на белите дробове и сърцето, докато не приключи действието на отровата. И въпреки всичко злополучният готвач, поднесъл зле приготвената риба, се оказал късметлия – полицията го арестувала, макар че според местните обичаи, той трябвало сам да изяде остатъците от блюдото.

Освен фугу, в кухните на различните страни съществуват значителен брой други отровни риби, а вероятността от отравяне, дори при идеалното им приготвяне, винаги съществува. Впрочем не само рибата, но и някои плодове и зеленчуци, сервирани в различни държави, съдържат в себе си определено количество отрова, която може да причини смърт. А много от тези продукти се считат за местни деликатеси. Изданието Hotel Resort Insider състави класация на 10-те най-опасни деликатеси в света.

1. Рибата фугу – Япония

Разбира се, добре познатата риба фугу е на първо място. В Европа нейната консумация е абсолютно забранена. На търсачите на силни усещания ще им се наложи да пътуват до Япония, Тайланд или Корея, за да почувстват лекия наркотичен ефект, който предизвиква дори правилно приготвеното ястие. Впрочем отровността на рибата зависи от това с какво се храни тя, и японските фермери отдавна са се научили да отглеждат напълно безопасни риби, само че тази разновидност не се ползва с особена популярност.

2. Бъз – Европа и Северна Америка

Малките плодчета на бъза често се съдържат в сладка и най-различни десерти. Говори се, че екстракт от тези плодове влиза и в състава на самбуката – италианския анасонов ликьор. Този факт обаче не е официално потвърден, тъй като рецептата на алкохола се пази в строга тайна. Въпреки че зрелите плодове на бъза се смятат за безопасни, в недоузрелите може да се съдържа цианид.

3.  Рибата скорпена – Австралия и Нова Зеландия

Среща се край скалистите брегове на източното крайбрежие на Австралия. Смята се за деликатес, тъй като нейното месо по вкус и консистенция много напомня това на раците. Отровата се съдържа в тръните и костните шипове на рибата, разположени в капачетата на хрилете. За приготвянето на скорпена ви е необходим изключително пъргав готвач. За щастие, има антидот за смъртоносната отрова на тази риба.

4. Корени от маниока (касава) – Африка, Карибите и Южна Америка

Грудковите корени на този бързорастящ храст са важен хранителен компонент в африканската кухня и в страните от Карибския басейн. Сурови корените са силно отровни, поради съдържащата се в тях циановодородна (синилна) киселина, затова те се подлагат на термична обработка. Друг начин за отстраняване на отровата е сушенето на кореноплодите, които след това се смилат. От полученото брашно се пекат тънки питки. Но поради икономически причини корените невинаги се смилат достатъчно ситно, а така синилната киселина не се отделя напълно. Еднократната консумация не води до фатален изход, но в резултат от ефекта на натрупването може да си навлечете достатъчно неприятни спастични пристъпи.

5.  Блигия – Ямайка

Националният ямайски плод е безопасен за консумация само на определена степен на зрелост. Ако се яде недоузрял или презрял, тогава е напълно нормално да започнете да повръщате и дори да получите припадък.

6.  Сребрист тесноуст – Индийски океан

Важното при приготвянето на тази риба е да се отстраняват черният й дроб, репродуктивните органи и кожата. Ако това се направи качествено и от готвач, който е наясно какво върши, рибата става напълно безвредна. Нейната отрова обаче предизвиква парализа и проблеми с дишането.

7. Торна гъба, сива копринка

Ако обичате да си пиивате, тази гъба е категорично забранена за вас. В съчетание с каквото и да е количество алкохол, тя може да доведе до тежко заболяване. Веществата, които се съдържат в гъбата, са толкова реактивни към алкохола, че дори ароматът на парфюм след консумацията й може до доведе до поява на симптомите.

8. Жаба-бик, Намибия

Консумацията на тази местна вкусотия преди третия порой от дъждовния сезон може да предизвика временна бъбречна недостатъчност или усещане за парене в уретрата. Въпреки това гигантската жаба-бик се смята за изключителен деликатес в цяла Африка.

9. Риба-камък – Тихи и Индийски океан

Смята се за най-отровната риба в света. Само едно-единствено докосване до нея може да бъде фатално за човека. Смъртоносната отрова се съдържа в шиповете на гръбначния плавник, което обаче не пречи на готвачите в Япония и Хонконг да приготвят за клиентите си сашими от тази риба, естествено след като предварително са отстранили отровните части.

10. Casu Marzu, Италия

Това е деликатес в Сардиния, който се прави от прогнило козе мляко и се сервира с живи личинки. Задачата на насекомите е да ускоряват процеса на ферментацията и да създават изключително мека консистенция на готовия продукт. При поднасянето на трапезата Casu Marzu изглежда като пита кашкавал с виещи се вътре полупрозрачни червейчета с дължина около сантиметър. Именно те са причинителят на проблема, тъй като категорично се отхвърлят от човешкия организъм и могат да доведат дълготрайни опасности за здравето. Тъй като не отговаря на хигиенните стандарти на ЕС, сардинското сирене е забранено за продажба.

Коментари

коментар(а)

Подобни: отрова, храна