Запек при бебета и малки деца – първо коригирайте диетата

2
Добави коментар
prettyc
prettyc

При децата до 4-месечна възраст за запек може да се говори ако изпражненията на кърмачето са сухи и при изхождане то се свива, почервенява и често плаче неутешимо. При деца на толкова малка възраст е най-добре да се обърнете за съвет към педиатъра, който да ви предпише свещички или сиропче с билкови съставки. Добър ефект има масажът на долната част на коремчето и гимнастика, изразяваща се в свиване и отпускане на крачетата към коремчето.

Народните лекове и бабини рецепти е по-добре да се оставят за друга възраст.
Ако детето е естествено хранено, добре е майката да наблюдава при какви случаи се получава запичане и да промени диетата си, която да включва повече плодове, зеленчуци и течности. При изкуствено хранените бебета хубаво би било да се помисли за смяна на адаптираното мляко.

След 4-я месец в менюто на бебето, в случаи на запек, може да се включват поетапно готови адаптирани пюрета и каши като се започва с 1ч.л. и се увеличава всеки следващ ден до достигане на дневното количество, съобразено за възрастта.

Ако бебето вече е захранено със зеленчукови и плодови сокове добре биха въздействали тези от моркови, сини сливи, диня, тиква. Както за пюретата и тук трябва да се спазва правилото за всекидневното увеличаване на количеството с по 1 ч.л.

При по-големите деца, които вече приемат обща храна, трябва да се включат храни богати на фибри, пълнозърнести каши и закуски, плодове, зеленчуци. При тях също може да се прилага масаж на коремчето и гимнастика.

Важно условие за редовен стомах при децата, както и при възрастните, е достатъчния дневен прием на вода. Ако детето често страда от запек, който не е свързано със заболяване, увеличете количеството вода за деня и включете допълнителна порция плодове – пъпеш, диня, тиква, киви, смокини. Салата от варено цвекло също има разхлабващ ефект, както и кашата от овесени ядки.

Двигателната активност на децата е традиционно висока, но ако забележите, че появата на запек е свързана с нея, постарайте се детето да се движи и да играе на открито повече от обикновено.
Ако детето е с температура или вирусна инфекция появата на запек се счита за болестен симптом, който ще премине с отшумяване на заболяването, затова не е нужно да се предприемат специални мерки.
При всеки случай на задръжка по-дълга от 48 часа се консултирайте с личния си педиатър.