Целулит – енциклопедично за портокаловата кожа

4
Добави коментар
type0negative
type0negative

Основни начини за премахване (лечение). Упражнения против целулит. Антицелулитни процедури. Кой крем препоръчват? Кафе против портокалова кожа. Лечение с масажор. С вендузи. С морска сол. Със зехтин. С канела. Мезотерапия. Липосукция. Лазер. Други продукти. Храни против целулит (диета). Целулит и бременност. Стрии и целулит. Целулит и разширени вени.

Портокаловата кожа – целулит – е проблем, с който много жени се борят всекидневно. Появява се през пубертета, би могъл да се прояви при прием на контрацептивни медикаменти, при бременност, както и след менопауза. Всеобщото разбиране за проблема е, че той е козметичен. Но това съвсем не е така. Всъщност целулитът е болест на съединителната тъкан, засягаща кръвоносната и лимфната система на повърхността на кожата. Медицинското название на портокаловата кожа е Gynoid lipodystrophy (гиноидна липодистрофия). В превод – дистрофия на мастната тъкан у жени.

Най-общо казано заболяването е налице, когато в подкожния слой клетки се натрупват мазнина, вода, отпадъчни продукти, при разрастването на които се притискат лимфните и кръвоносните съдове. Когато кожата бъде стисната, тя добива вид на кора от портокал. Затова и симптомът, с който целулитът се проявява, най-общо се нарича портокалова кожа.

Какво представлява целулитът?

Причините, благоприятстващи появата и разпространението  на целулит, са:

наследствена обремененост;
нарушен хормонален баланс, при който вискоките стойности на естрогена могат да способстват за поява на целулит;
нездравословно хранене, при което се приемат животински мазнини в големи количества, за сметка на растителните;
липса на витамини, зеленчуци, плодове;
прием на много въглехидрати.
Други фактори – алкохол, цигари, възраст, наднормено тегло, чести отслабвания и напълнявания.

Основни начини за премахване (лечение).

Съществува голямо разнообразие на начините за лечение на целулита, кои по-ефективни, кои не чак толкова. Причината за различната ефективност на методите се крие в индивидуалността на случая. Всяка дама трябва да определи най-подходящия за себе си, за да пребори успешно проблема портокалова кожа.

Натуралните начини за терапия при целулит са много – масла от сусам и розмарин, морски водорасли и прочие. Също така има голямо разнообразие от продукти, третиращи целулита като например специалните лосиони и кремове за целта.

Не на последно място са и различните процедури, прилагани, както в козметичните салони, така и в домашни условия.

Най-добри резултати могат да се постигнат, когато лечението се комбинира. Първото, което трябва да се промени, е хранителният режим. Наложително е да се спазва диета, включваща плодове, зеленчуци, фибри. Спортът също е важен елемент от борбата с целулита – поне два пъти в седмицата или всекидневни разходки по най-малко 20 минути.

Програма, направена от специалист в козметичен салон, е следващото условие за бъдещ успех. И на последно място, но не и по важност – третирането на кожата в домашни условия с качествени продукти.

Не трябва да се примирявате и да се опитвате да живеете с целулита. Ключът към успеха в борбата срещу него и постигането на бързи и трайни ефекти е правилният подход. Консултация с лекар е задължителна. Тя ще ви помогне да определите дали имате лошо храносмилане, ендокринни смущения, бъбречна недостатъчност или не взимате правилните за вас контрацептиви. Някой от изброените фактори би могъл да е причината за портокаловата кожа.

Упражнения против целулит.

Целулитът, разбира се, не би могъл да бъде ликвидиран напълно само и единствено с физически упражнения. Но те са задължителни. Те действат и превантивно, предпазвайки ви от натрупването на целулита. Доста жени не разбират важността на физическите натоварвания, съпътстващи комплексната терапия срещу целулит. Според техните разбирания пасивните методи, каквито са лазерната терапия, масажът и останалите, за които ще говорим по-късно, са много по-резултатни. Но не е точно така. Даже и след подобни терапии упражненията против целулит са наложителни, дори само за запазване на постигнатия положителен ефект. Все пак трябва да се признае, че не съществува метод, който да изглади портокаловата кожа завинаги и гарантирано. Целулитът може отново да се появи след дни, месеци, години. Необходим е контрол над ситуацията, контрол, който се постига с поддържане на физическата ви форма.

Идва ред на самите упражнения. Разгряването на муслкулите е необходимо, за да се активизира съдържанието на вода в тъканите. Първоначално се препоръчва тъпчене на място. После се преминава към подскачане на пръсти, последвано от вдигане на краката нагоре (един по един). Следва отново подскачане на пръсти, изпълняване на серия наклони напред и настрани, съчетани с тазови завъртания. Всяко от упражненията се повтаря 20 до 50 пъти според физическата форма на организма.

След като разгрявата е налице, следват основните упражнения. Едно от най-резултатните е скачането на въже. Скача се на пръсти за 15 до 45 минути с почивки. Когато се постигне резултат, продължителността на упражненията може да бъде съкратена.

Друго лесно изпълнимо упражнение е въртенето на обръч. Движенията на таза в кръг, комбинирани с масажиращия ефект на обръча, са чудесни при борбата с целулита. Препоръка – заниманията с въртене на обръч трябва да са в продължение на поне 15 минути ежедневно. Това упражнение не се препоръчва вечер, когато не трябва да има излишен кръвен прилив в тазовата област.

Кръгът от упражнения може да бъде разширен с бягане, плуване и каране на колело.

Антицелулитни процедури.

Антицелулитните процедури се определят след проучване на причината за появата на целулит и определянето й. Строго индивидуални са. Съчетаването на различните методи дава най-добри резултати. Разбира се, за това са нужни средства, време и много търпение.

В козметичните и медицинските центрове се провеждат следните антицелулитни процедури:

Масажи. Посредством подобрено циркулиране на лимфата и кръвта се постига елиминиране на проблема.
Йонизиращи процедури, при които с ток се вкарват в кожата активни съставки, които разрушават натрупванията.
Мускулна стимулация с ток. Така мускулите се стягат и тонизират, а кръвообръщението се активизира.
Масажи, съчетани с налагания от водорасли. При тази процедура участъците с целулит се покриват с компрес от водорасли, предварително затоплен. За засилване на кръвообращението целулитните места се облъчват с инфрачервен лъч. Самите водорасли пък съдържат микроелементи, витамини, минерали и белтъчини.
Тангенторна баня. Тя се прави във вана с насочващо струите устройство. Специалната вана се пълни с морска вода (хладка, около 37 °С). Може да се напълни и с обикновена вода, но с добавени активни съставки в нея. Тангенторът раздвижва водата, а множеството мехурчета, образувани в резултат на това, раздвижват лимфите в тялото. Постига се успокоение на подутите крака и намаляване на т. нар. целулитен едем (отекло тяло заради натрупания целулит). В допълнение се раздвижва кръвта, стените на кръвоносните съдове се заздравяват, мускулите се тонизират вследствие на масажа, а кожата се изглажда.
Доста ефектна процедура са пневматичните ботуши. По цялата дължина на краката се увиват специфични ръкави, които, притискайки крака, се надуват и след това веднага се отпускат. Когато прасецът е притиснат, бедрото е отпуснато и обратно. Посредством този процес се постига активизиране на изтласкването на лимфата и кръвта, за да се предотврати застояването им в кръвоносните съдове на краката.
Охлаждащ лосион. На базата на камфора е. Приложим е по цялото тяло. Напоените с него компреси се поставят върху целулитните участъци. Когато лосионът започне да се поизпарява, компресите се снемат. Ефектът от тази процедура е понижение с около 2 градуса на температурата на кожата, което подобрява лимфната и кръвната циркулация, тонизира тъканите на кожата и подпомага отпадъците да се отделят.

Кой крем препоръчват?

Кремовете са основно средство в борбата с портокаловата кожа

Как действат лосионите и кремовете? Макар да не могат да се справят напълно с проблема, тяхното действие е стягащо и те правят така, че портокаловият ефект е по-малко видим. Важно е да се отбележи, че колкото и качествен да е кремът, при неправилна употреба действието му намалява значително. Има няколко правила, които ще ви осигурят добра ефективност при употребата на кремове и лосиони: Кремът не се нанася само веднъж, а по два пъти на ден – сутринта и вечерта; преди нанасяне на крема един или два пъти седмично е необходим пилинг или скраб; задължително кожата трябва да бъде напарена и почистена. Втриването на козметичното средство трябва да става с масажни кръгови движения, които да следват движението на кръвния поток – от коленете към бедрата, отдолу нагоре, а не обратно. За най-популярни кремове против целулит у нас се спрягат Дева, Dove, Лореал.

Кафе против портокалова кожа.

Редуцирайте целулита с кафе

Кофеинът е основна съставка в продуктите против целулит. Ето няколко варианта с утайка от кафе, които бихте могли да прилагате в домашни условия.

По време на душ се натъркват проблемните зони с утайка от кафе, докато кожата почервенее. Отмива се само с вода и след подсушаване се нанася антицелулитната козметика.

Чудесно средство за масажиране на засегнатите места е смесената утайка от кафе с хидратамтен крем.

Смесването на утайка кафе с няколко лъжици зехтин и масажът по цялото тяло с получената смес също води до благоприятен ефект, който се дължи на омекотяването и ексфолирането на кожата. Освен това кожата се заглажда.

Лечение с масажор. С вендузи.

Лечение с вендузи

На пазара се предлагат доста видове домашни масажори, предназначени за борбата с портокаловата кожа. Най-често срещащите се са вакуумните масажори. Вакуумният масаж помага за изглаждането на кожата и за стопяването на някой излишен килограм. Масажът с такъв уред се прави на повърхността на дупето и бедрата. Кръвообращението се подобрява, обменните процеси се засилват. Масажорът механичко разкъсва капсулите, в които се намират твърдите мазнини. При целулит в по-напреднала форма се препоръчва курс с по-мощен масажор.

Вендузите са чудесно решение в домашни условия. Срещат се два вида вендузи, силиконови и стъклени, като силиконовите се натискат и лепят на кожата, а вакуумът в стъклените се прави посредством пламък.

За целулит в начален стадий се прави вакуумен ръчен масаж с антицелулитни масла. Използват се силиконови или стъклени вендузи с различна дебелина, форма и обем. Не се плашете от синините, след масажа изчезват бързо. Вендузите обаче не се препоръчват при по-чувствителна кожа. Такъв вакуумен масаж би могъл да продължи 20-40 минути, като сеансите могат да са десет-двайсет.

С морска сол.

Лечението на целулита с морска сол е добило доста широка популярност. Солта от морето изобилства от калций, йод, магнезий и желязо. Морската сол не суши кожата и има отлично действие върху епидермиса. Но най-същественото е, че тя е много ефективна в битката с портокаловата кожа.

Лесна процедура с участието на морската сол е приготвянето на гореща вана с шепа сол. След изплакване тялото се намазва със зехтин. За видим ефект процедурата трябва да се изпълнява поне 10 дена месечно.

С морска сол може да се направи и цялостен антицелулитен масаж. 1 ч.ч. сол се смесва с 2 ч.л. етерично масло от лавандула и с 2 ч.л. зехтин. Цялото тяло се масажира с получената хомогенна смес. Масажът се започва от крайниците. След приключване на масажа се нанася антицелулитен крем.

Със зехтин.

Може би забелязахте, че зехтинът присъства почти във всички процедури, описани по-горе. Причината за това е, че маслиновият екстракт в дълбочина подхранва и заздравява кожата, тя става мека и еластична като коприна, а съдържащите се в зехтина активни съставки поддържат кожата свежа, здрава и тонизирана. Мажажите с включен зехтин подпомагат движението на лимфата и кръвта, стимулирайки кожата.

Ето един вариант за масаж със зехтин. Към 100 милилитра от растителното олио се прибавят двайсетина капки ароматни масла от лимон, риган, хвойна и кипарис. След взимане на душ целулитните зони се масажират със сместа. Маслата стимулират клетките и ги подпомагат към връщането на обичайния им жизнен цикъл.

С канела.

Счита се, че масажът с канела и хума е много добър за борба с портокаловата кожа. 1 пакетче хума се смесва с 2 с.л. канела. Добавят се пет капки етерично масло от лимон, мандарина или портокал. След разтваряне във вода, сместа се маже върху проблемните зони. Слага се найлон отгоре и се изчаква 20-30 минути. Усеща се затопляне, а после се измива.

Мезотерапия.

Мезотерапията е метод, използващ микроинжектиране на медикаменти, витамини и аминокиселини, прилагащи се в средния (мезодермален) слой на кожата. Инжекциите се прилагат в конкретни зони на тялото. Мезотерапията се използва за лечението на различни заболявания, сред които е и целулитът. Натрупаните мазнини се стопяват, постига се подобрение на недостатъчния приток на кръв в засегнатата зона и се отстранява съединителната тъкан, която е увредена. Процедурата не се различава от обикновената мезотерапия особено. Разликата е само в това, че се инжектират специфични коктейли за естетични нужди, предназначени за регенериране и изглаждане на кожата. Чрез мезотерапия портокаловата кора се разрушава, а кожата придобива еластичност и гладкост. За постигането на този резултат обаче са необходими поне десетина процедури.  В ранна фаза целулитът може да изчезне и след 1-2 процедури. При напреднало състояние терапията е доста по-продължителна.

Мезотерапията може да третира успешно седалището, бедрата, корема, ханша, вътрешната горна част на ръцете и корема, все участъци, в които целулитът се проявява най-силно. Подходящите за мезотерапия са пациентки между 25 и 65 години в добро общо състояние. Мезотерапията не е подходяща за бременни и кърмещи жени, диабетици, пациенти, които са прекарали инсулт, такива със свъхчувствителност спрямо мезотерапевтичните коктейли.

Липосукция.

Друг метод за лечение на целулит е липосукцията. Независимо, че липосукцията успешно моделира тялото, тя не може да премахне целулита напълно. Наблюдават се случаи, при които липосукцията може да доведе до по-лоши видими резултати от първоначалните.

Най-добрата безболезнена алтернатива за лечение на целулит без странични ефекти – ЛАЗЕРЪТ

Лазер.

Лазерът е най-добрата алтернатива за лечение на целулит, който не се повлиява от другите методи, и най-вече – без странични ефекти. Чрез лазер се постига изглаждане и стягане на кожата, тялото добива по-здравословен вид. Лазерът прави реорганизация на дистрофичните мастни клетки, прави стимулация на микроциркулацията, намалява и задържането на течност. Липсата на болка е основно предимство. Лъчите на лазера проникват в мастната клетка и подготвят руптурирането й (разкъсване). Така се постига отлично повлияване на целулита, стигащо дори до пълно изглаждане на кожата.

Други продукти и процедури

Напоследък доста нашумяват кремовете против целулит, в състава на които има мъжки хормони. Те са в състояние да премахнат вече появилата се портокалова кожа. Ефикасни са и фитоандрогените в т.нар Ginseng-кремове. Най-бързо попиват в проблемната кожа, когато са нанесени с помощта на електротерапията, която принципно засилва ефекта на всички останали антицелулитни козметични продукти.

Ето и останалите методи, с които се повлиява целулитът:

Калолечението е надежден стар метод. Благодарение на това, че лечебната кал стои дълго време топла се постига разширяване на кръвоносните съдове, а кръвообращението се подобрява.

Озонотерапията е благоприятна за началния стадий на целулита. Криотерапията охлажда зоните кратковременно, стимулирайки кръвообращението, включвайки резервните капиляри в действие.

Пресотерапията представлява масаж с въздух под налягане, който подобрява кръвообращението или лимфотока, а също така и премахва отоците. Пресотерапия се препоръчва на жени с разширени вени.

Храни против целулит (диета).

Нерационалното хранене е една от причините за възникване на целулит. Не съществува диета, която се е преборила с целулит, но въпреки това хранителният режим е много важна част от ефективното лечение на портокаловата кожа. В менюто трябва да има храни, богати на витамини B, C, и  Е и още на калий, калций, фибри и йод. Подходящите храни са пресните зеленчуци и плодове, бобовите култури, пълнозърнестият хляб, растителните мазнини. Антицелулитен ефект притежават лукът и варените картофи. Калият, съдържащ се в картофите, спомага за освобождаване на излишната вода в клетките. Картофите увеличават еластичността на съединителната тъкан и премахват шлаката от организма. Подобни свойства притежават авокадото, зелето, бананите, житото, гъбите, ечемикът.

Зехтинът, суровите яхти, олиото от рапица и ленено семе са богати на незаменимите мастни кислелини, които заздравяват мембраните на клетките и забързват метаболизма, което е съществено за подхранването на тъканите и изчистването на организма от токсините. Оризът е главен враг на портокаловата кожа. Не и пърженият, разбира се. Само приготвеният на пара и вареният ориз. Храните, които са богати на летицин, също са препоръчителни. Това са яйцата, карфиолът, соята, фъстъченото масло.

Неподходящите храни са всички онези, които са приготвени с бяло брашно и рафинирана захар, ястията с фиде, тлъстите меса и птичите мръвки с кожа, както и колбасите.

Солта трябва да се избягва, както и храните с добавки като оцветители, консерванти, ароматизатори и имитиращите вкусове.

Заменете захарта с мед, а пърженото с печено или приготвено на пара. Нискомасленото мляко и обезмасленото сирене са за предпочитане от продуктите, съдържащи животински мазнини.

Храненето трябва да е разделно. Не е добре да се приемат белтъчини и въглехидрати едновременно.

Не е нужно да прикривате целулита

Съществено в борбата с портокаловата кожа е консумираната храна да е богата на полифеноли, антиоксиданти и аминокиселини. Хапвайте нар, грозде, шипки, ягоди, цитруси.

Алкохолът и газираното не са подходящи напитки, както и фабрично приготвените сокове. В тях се съдържат много добавки. Най-добре е да се пие фреш, изцеден от вас самите. Изцеденият пресен цитрусов сок е основен враг на целулита.

Трябва да се пие много вода – от 2 до 3 литра дневно. Чаят и кафето да се избягват, тъй като прекомерната им употреба води до отмиване на полезните минерали от организма.  Дневният прием на алкохол е добре да бъде сведен до една чаша вино. Променете начина си на хранене и ще се отървете от портокаловата кожа.

Целулит и бременност.

Рискът от появата на целулит при бременни жени се появява след 6-тия месец на бременността. Свързан е със задържането на течности, появяват се и отоци. Затова трябва да се избягва пиенето на повече от чаша вода преди сън. Количеството сол също трябва да се намали. Докато трае бременността не трябва да се употребяват антицелулитните кремове и лосиони. Не е необходимо да се разбиват мастните натрупвания, защото те са гориво за организма. Препоръчителни са козметичните средства, които повишават кожната еластичност.

Важно е да се избягват фитоестрогенните средства, понеже действието им е подобно на това на хормоните. Използването на антицелулитните кремове може да се ползва след спиране на кърменето.

Стрии и целулит.

Докато целулитът е натрупване на подкожни мазнини, то стриите представляват нацепването на подкожните тъкани и се появяват при рязко отслабване и напълняване. Не могат да се премахнат, а само да бъдат частично заличени. Общото между целулита и стриите се крие в това, че някои процедури са подходящи и за двете аномалии. Такива са масажите с утайка от кафе и зехтин.

Целулит и разширени вени.

Когато често ни излизат синини и капилярчетата на краката се пукат лесно, това значи, че стените на кръвоносните ни съдове са слаби. Има взаимовръзка между целулита и разширените вени, понеже влошеното кръвообращение е сред причините за набъбването на мастните клетки, които впоследствие подлагат на натиск вените. Разширените вени доста често придружават целулита.

Целулит – енциклопедично за портокаловата кожа 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Коментари чрез Facebook

коментара