Как да се справим със задържането на течности?

61
Добави коментар
algae
algae

Човешкото тяло е изградено от 70% вода. Водата е есенциална за поддържането на добро здраве, но понякога може да причини физически проблеми и други нежелани симптоми като подуване на ръце, крака или корем. Има няколко прости мерки които могат да предотвратят задържането на течности.

Преди да предприемете каквито и да било методи за отслабване е препоръчително да се консултирате с лекар. Повишаването на теглото Ви може да е резултат от задържане на вода, но може да е симптом за състояние, което само специалист може да определи. Ако вече знаете, че това състояние не е в следствие от някакъв друг физически проблем, то тогава може много лесно да се отървете от задържането на вода просто като започнете да пието повече вода. Сигурно се питате как това ще помогне?

Когато тялото не получава достатъчно вода, то се опита да натрупа запаси, това става като задържа количествата вода открити в ставите и стомаха и по този начин причинява подуване на корема и други подобни здравословни проблеми. Пиенето на повече вода балансира обема, от който тялото има нужда. Ако сте от хората които не пият достатъчно вода през деня, увеличаването на приема може да премахне гореспоменатите симптоми.

Друга всеизвестна причина за задържането на течности е повишеното ниво на натрий в организма. Консумирането на много сол или храни с висока концентрация на натрий могат да бъдат причина за задържане на вода и подуване. Приема на вода спомага за прочистване на тялото от излишното количество натрий, затова колкото повече натрий приемаме, толкова повече вода трябва да пием за да запазим баланса.

Използването на диуретици е друго средство за отстраняване на излишното количество вода. Някои от тях се предписват само от лекар и могат да бъдат доста скъпии и да имат някои нежелани странични ефекти. По приемлив вариант са натуралните диуретици: зеленчуци като краставици, зеле, маруля и домати. Те помагат на някои органи при обработката на водата в тялото. Различни типове плодови сокове и билкови чайове могат също да спомогнат за изгаряне на ненужното тегло.

Още една последна мярка, която може да бъде много полезна е прилагането на проста програма от упражнения. Комбинирането на подходящи упражнения с пиене на повече вода, приемане на по-малко храни съдържащи натрий и яденето на здравословна храна е един добър път към унищожаването на излишните течности и килограми.