Кокоши трън – всичко за изкореняването му

2
Добави коментар
type0negative
type0negative

Обичайното премахване. С лазер. Горене с течен азот. С йод. Лекарство: цитросепт. С ябълков оцет. С алое вера. С клеева тинктура (прополис). С чесън. С калиев перманганат. Със змийско мляко. С мед. С аспирин. С дебела мара. Със салицилова киселина. С домат. С цигара. Със суров картоф. С мляко от смокиня. С луковица от кокиче. С писалката „Вартнер“. С „Д-р Шол“.
Какво е кокоши трън?

Не кокоши, а човешки папилома вирус причинява заболяването

Наричани научно плантарни брадавици, кокошите тръни са болест, която е резултат на нарушение в кожната обмяна на веществата. Последица от обменното нарушение върху конкретната зона от кожата е отлагането по-големи количества на кератохиалин и мазнина (роговото вещество).

Образуванието наподобява кожна брадавица, враснала надълбоко в кожата. Най-често кокошият трън се локализира по стъпалата. Втвърдената и вроговена кожа е причина за много неприятната и силна болка по време на ходене.

Появата на кокоши трън се причинява най-често от т. нар. човешки папилома вирус. Най-честите му местонахождения са пръстите на краката, стъпалата и пръстите на ръцете. По-рядко кокоши трън се появява по глезена. А изключителна рядкост е да се локализира по части на тялото като рамене, подбедрица и други видими зони.

Инфектирането с папилома вирус най-често се получава от зарази в басейните. Не е изключение обаче появата на кокоши трън да бъде в резултат на носене на неудобни обувки, продължително стягащи краката. Причина може да бъде и камъче, попаднало в обувката, като много често подобни дразнители водят до вдлъбване на епидермиса, което довежда до кожното вроговяване.

Кокошият трън не е само козметичен проблем. Той враства в кожата дълбоко и при ненавременно лечение би могъл да се разпространи.

Статистическите данни говорят за това, че поне 35% от хората веднъж в живота си са се сблъсквали с досадния проблем. Принципно заболяването не е опасно, но при пренебрегване на проблема евентуалната хирургична намеса не е мираж.

Обичайното премахване.

Лечението на кокоши трън не е лесна работа, най-вече заради неговите дълбоки корени. Основни начини за премахване на досадния проблем са лечението с течен азот и лепенки. Счита се, че методът с азот е най-ефективен от всички останали. Прилага се само от дерматолог. Не повече от две-три посещения при специалиста са необходими за изгарянето на тръна.

Ефективността на лепенките също не е за подценяване. Но е необходимо повишено внимание при закупуването им. В мрежата (дори аптечната) са налични доста фалшиви лепенки със съмнителен ефект.

Активните вещества, които различните лепенки съдържат, в повечето случаи са едни и същи. Разликата е в концетрацията им. Лепенките по подобие на азота горят кокоши трън, като се поставят върху проблемната област. Процедурите с лепенки са около пет-шест.

Друг метод е електрокоагулацията.

Повечето процедури, които се използват за лечение на тръни, имат за цел да омекотят роговото втвърдено вещество и да доведат до пълното му отделяне от засегнатата зона.

С лазер.

Процедурата с лазер трае изключително кратко

Предпочитан метод за премахване на кокоши трън е отстраняването им чрез лазер – ефективно и безболезнено. При това високотехнологично лечение се употребява CO2 лазер. Освен кокоши трън, лазерът премахва безболезнено бенки и брадавици, които буквално се изпаряват. В повечето случаи болковите рецептори не могат да реагират, заради високата честота на лазерните импулси.

При лечение на кокоши трън обаче може да се наложи и употребата на локален анестетик, заради по-голямата дълбочина на проникване на лазера(4-5 мм.). Самата процедура трае от секунди до около 5-6 мин., като продължителността й зависи от размера на образуванието.

Липсата на кървене е другото предимство на лазерната терапия. Няма ограничения при миене на вече обработената с лазер кожа. Също така превръзка не е необходима.

Горене с течен азот.

Внимателно подхождайте към течния азот

Изгарянето с течен азот е най-популярният метод, но той изисква много внимателно прилагане, защото би могло да се получи прогаряне на кожата около тръна, което вместо помощ води до по-голяма вреда. Затова трябва да се прилага само под контрола на дерматолог.

С йод.

В домашни условия помага йодът. Мри мазане директно, за около 4-5 вечери, кокошият трън потъмнява и след време съвсем лесно би могъл да се премахне. Ключовото при лечението с йод е редовното миене на краката.

Лекарство: цитросепт.

Въпреки че е хранителна добавка с извлек от грейпфрут, цитросепт притежава антибактериални и противогъбични свойства. След около десетина намазвания на кокошия трън с него, образуванието изчезва.

С ябълков оцет.

Ябълковият оцет влиза в състава на доста популярна рецепта за лечение на кокоши трън. В чаша ябълков оцет парче сурово месо (най-често телешко) се кисне за 24 часа. На следващата вечер се полага върху кокошия трън, като плътно се увива в марля и найлон и се премахва едва на сутринта. Кокошият трън се лющи и пада след около 3-4 редовни процедури.

С алое вера.

Вземете листо от алое вера и го разрежете наполовина. После го нарежете на малки парченца, достатъчно големи, за да покрият кокошия трън, а останалата част сложете в торбичка в хладилника за по-нататъшна употреба.

Нанесеното алое се слага върху тръна и се покрива с лепенка. Оставя се през нощта по време на сън. На следващия ден се повтаря процедурата. Кокошият трън ще се махне след около седмица.

С клеева тинктура (прополис).

Съвсем наскоро публикувахме най-изчерпателния материал в българското интернет пространство, свързан с прополис и неговите вълшебни свойства. Както писахме и тогава, пчелният клей (прополис) успешно и без болка се справя с кокоши трън. Парченце с размера на житено зърно се полага върху трънчето и се закрива с цитопласт, като се държи на мястото за 24 часа. Парчето прополис периодично се подменя. Продължителността на терапията е около една седмица. Има вероятност на мястото на кокоши трън да се появи дупка, но това не бива да буди притеснение, защото тя ще си зарасне.

Парченцето пчелен клей може да се замени с извлека от прополис – клеева тинктура, напоена в памуче.

С чесън.

Кашичката от чесън е чудесно средство срещу кокоши трън

Народната медицина препоръчва да се опита силата на чесъна в борбата с кокоши трън. Върху крака, който предварително е измит, се нанася кашичка от чесън, получена от намачкана обелена скилидка. Разраняването на мястото, където се намира трънчето, е съществен елемент от тази процедура. То е необходимо заради твърдата и вроговена кожа.

През разранената кожа лечебният чесън достига много по-лесно корена на кокоши трън и възможността за пълното му унищожение се увеличава. Терапията продължава няколко дни като върху мястото, където е нанесена кашичката, се слага и лейкопласт. Народната медицина твърди, че 3 дни лечение с чесън са абсолютно достатъчни за премахването на досадния проблем.

С калиев перманганат.

Кристалчетата калиев перманганат изгарят кокоши трън

Процедурата с калиев перманганат на кристалчета отнема поне месец, понеже кокошите тръни са много упорити. Кристали калиев перманганат се слагат върху трънчето, фиксирани с лепенка и се оставят да подействат ден или два. Образувалата се коричка се премахва на третия ден с пинцета или нещо друго подходящо.

Върху открилата се раничка отново се полагат кристалчетата перманганат. Процедурата продължава месец. Благодарение на реакцията, получена от взаимодействието на перманганата с трънчето, се изсушава жилото му. Предимството на тази терапия се крие в това, че не е нужно да се рови в раничката, а самото махане коричката намалява постепенно жилото на кокоши трън. Нужно е постоянство при лечението с калиев перманганат.

Със змийско мляко.

Билката змийско мляко е още едно оръжие в арсенала, необходим в битката с кокошите тръни. Листата на змийското мляко се берат, измиват се с вода и след това се изцежда сокът им. Кокошият трън се намазва с получилия се сок. Тази процедура се повтаря няколко пъти дневно.

С мед.

Медът и дебелата мара помагат

Вариантите за лечение на кокоши трън с мед са няколко. Петър Димков препоръчва върху засегнатото място да се слага компрес от мед, който се сменя всяка сутрин и вечер.

Кокоши трън се премахва и с лапи от хрян и мед. Хрянът се настъргва и в малко вода се вари, след което се смесва с меда, докато се получи кашкава консистенция. Кашата се налага върху марля и компресът се слага върху проблемната зона през нощта.

С аспирин.

Използването на аспирин при лечението на кокоши трън се среща в една от по-новите народни рецепти. Четири аспирина се смесват с лъжица свинска мас. Кокошият трън в дълбочина се изрязва, мястото се намазва и се залепва с лепенка. Ключовото в тази рецепта е да се атакуват всички тръни, като най-добре е цялото внимание да бъде насочено към тръна майка, след като той бъде локализиран.

С дебела мара.

Дебелата мара (дебелец) е растение, включващо в състава си въглехидрати, смола, билкова слуз, мравчена и ябълкова киселина, флавоноиди и др. Гореизброените съставки спомагат за изкореняването на кокоши трън, без значение до каква дълбочина се е разпрострял.

Смята се, че с помощта на листо дебела мара ликвидирането на кокоши трън е въпрос на дни. Откъсва се листо от дебелец, след което внимателно се обелва ципата му. Листото се поставя върху кокошия трън откъм обелената му част. Закрепва се с лейкопласт и се преспива една нощ с компреса.

Сутрин листото се премахва, а вечерта се поставя ново. Лечението се провежда четири дни, но при необходимост се удължава, без страх от “предозиране”. Кокошият трън, вирусът причинител, болката и дискомфорта скоро ще бъдат история.

Със салицилова киселина.

За един от най-разпространените начини за лекуване на кокоши трън се смята терапията със салицилова киселина. Възможността за пълно излекуване на тръните със салицилова киселина достига 75% като лечението е безвредно и безопасно за пациентите.

Салициловата киселина се поставя директно върху засегнатата зона и води до страхотни резултати в рамките на две-три седмици.

Домат и салицилова киселина в борбата с кокоши трън

С домат.

Подобрен вариант на лечението със салицилова киселина е рецептата, която включва и домат. Парче от обикновен червен домат се поръсва със салицила и се поставя върху кокошия трън, като се фиксира с лепенка. Престоява така цяла нощ.

Процедурата се прилага всяка вечер поне месец. В някои случаи трънът изчезва и след седмица. Количеството салицил не трябва да е много, а и салицилът трябва да е положен точно върху кокошия трън. В противен случай може да се обели и кожата встрани от кокошия трън.

С цигара.

Пушачите (и не само) могат да извлекат и полза от цигарите в битката с кокоши трън. Процедурата е ефикасна и много лесно изпълнима. Пали се цигара и върхът й се допира няколко пъти до кокошия трън в продължение на три-четири дни. Трънчето изгаря и се отлепва само. Ако тръните са повече, то процедурата трябва да започне с най-големия от тях – майката.

Със суров картоф.

Рецептите, при които се използва картоф или обелката му, действат при малки до средни по размер формации от кокоши тръни.

Вариант едно – суров картоф се счуква и засегнатата зона се налага с него и се държи цяла нощ.

При вариант две картофът не се счуква, а парченце от него се слага върху майката и отгоре се фиксира с пластир. Преди това мястото се измива, а кокошият трън – майка, леко се разравя с дезинфекцирана игла и парченцето картоф, отрязано с размера на кокошия трън, се поставя отгоре и се закрепва с лепенка. Ако не сте убедени кой кокоши трън точно е майката, третирайте и останалите по същия начин. След 5-6 процедури трънът изчезва.

При вариант три картофът и вече познатият ни салицил обединяват силите си. Върху прясната обелка от суров картоф в центъра се слага щипка салицил на прах. При липса на салицил и стрита таблетка аспирин върши работа. Картофената обелка със салицил се слага върху трънчето и прикрепена с бинт или лепенка, се държи цяла нощ. На сутринта се сваля.

След 3-4 нощи се очаква кокошият трън да омекне и да падне. Когато се получи дупчица на мястото, където е бил кокошият трън, няма място за притеснение. Може да я дезинфекцирате с кислородна вода или риванол.

С мляко от смокиня.

Поредицата народни рецепти можем да продължим със следната:

Изстисква се сокът на смокинената клонка (мляко от смокиня) и с него се намазва кокошият трън два-три пъти дневно. Кокошият трън изчезва след около три дни. Същото лечение се прилага и при мазоли.

С луковица от кокиче.

Следва лечението с луковица от кокиче. Грудката на кокичето се разрязва на две. Място то се налага върху трънчето и се превързва. Грудката отделя сок, който се просмуква от тръна и предизвиква унищожаването му. Процедурата се повтаря до падането на кокошия трън. С луковица бихте могли да се снабдите от агроаптеките или от цветарските магазини.

С писалката „Вартнер“.

Лепенките на Д-р Шол и писалката Вартнер може да намерите в аптеките

Писалката “Вартнер” е медицински продукт, който е предназначен за отстраняването на брадавици, мазоли и кокоши тръни. Концентрираният гел, който изделието съдържа, е създаден въз основата на киселинната терапия. 40-процентният разтвор на трихлороцетната киселина, съдържащ се в съставките на гела, позволява ликвидирането на мазоли, брадавици и тръни.

Писалката премахва вируса, предизвиквайки лющене на кожата на засегнатата зона. След това кожата напълно се възстановява.

Писалката е много удобна за употреба. Благодарение на това, нанасянето на активното вещество върху засегнатото място става много прецизно. Киселината коагулира протеини и е причина за разрушаването на епидермисните клетки, подпомагайки по този начин отстраняването на мъртвата кожа. В резултат се образува здрава, нова кожа, без кокоши тръни.

Терапията може да се повтори при нужда след 4-дневна почивка.

Писалката се употребява по следния начин:

Кракът се потапя за пет минути във вода, след което мястото се изтърква с пила. Зоната трябва да се изсуши, така че да няма влага между кокошия трън и Вартнер гела.
Преди първа употреба по посока на часовниковата стрелка се завърта напълно върхът на стика, като по този начин гелът се зарежда във връхчето на четката.
Когато гелът достигне върха на писалката (3-5 сек.), го приложете внимателно точно върху проблема. Докосването на здрава кожа около тръна да се избягва! Една или повече капки от гела са необходими, в зависимост от големината на зоната за третиране.
След 10 до 15 мин може да се обуете.

След употреба писалката се почиства внимателно с хартиена кърпа затваря се плътно и се прибира.

С „Д-р Шол“.

“Д-р Шол” лепенки (Scholl) са специално средство за лечение и отстраняване на кокоши трън. Тяхното действие е локално. Лепят се върху кокошите тръни, независимо дали са на ръцете, или по ходилата. Всяка от лепенките се състои от мека възглавничка и лечебен диск.

Преди слагането на лепенка “Д-р Шол” краката трябва да са сухи и чисти. Дискчето се отлепя от предпазващата го хартия. Поставя се в центъра на кокошия трън със залепващата част към кожата. Притиска се добре. Покрива се с възглавничката и се залепват страничните ленти за фиксиране на лепенката.

Процедурата се повтаря ежедневно до момента, в който кокошият трън омекне и може лесно да бъде премахнат.

Кокоши трън – всичко за изкореняването му 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Коментари чрез Facebook

коментара