Магданозът – вкусен и много полезен

1
Добави коментар
steliangergov
steliangergov

Магданозът (латинско наименование – Petroselinum crispum) е от семейството на Сенникоцветни.  Той е двугодишно тревисто растение, като през първата година от развитието си развива само листна розетка. Отглежда се в цялата страна и е сравнително лесен за отглеждане и не изисква някакви специални грижи.
Магданозът, освен вкусна подправка в кухнята е и един чудесен източник на витамини. В него има големи количества витамин А, C и K.
Витамин А –  Много полезен за зрението, подпомага имунната система и клетъчния растеж. Този витамин е изключително полезен  за репродуктивните функции при мъжете и жените.
Витамин C или аскорбинова киселина – Изключително важен елемент за човешкия организъм. Витамин Ц- спомага за усвояването на желязото, участва в образуването на зъбите, костите, тъканите. Предпазва организма от вируси, като подсилва имунната система. Затова особено зимата се препоръчва да не лишавате организма си от витамин Ц.
Витамин К – Много важен витамин за човешкото тяло, основна негова функция е бързото съсирване на кръвта. Освен това, той спомага и за абсорбирането от тялото на полезния елемент калций.
Освен тези витамини, в магданоза се съдържат и големи количества от елемента желязо.
Магданозът е универсална подправка и се използва за овкусяване или декорация на много видове ястия и салати. Това са само малка част от всичките полезни свойства на това чудно растение. Затова следващия път, когато решите да не го използвате в кухнята /много хора не го харесват/,  трябва да знаете, че лишавате тялото си от много важни и незаменими елементи, които лесно и бързо можете да си набавите, като просто изядете малко магданоз във формата на украса върху някаква салата.

Съхранение

Най-лесния начин за съхранение на магданоза е да бъде нарязан на ситно, сложен в пликчета във фризера. Така полезните му свойства ще бъдат запазени до момента, в който решите да го използвате.