19 изоставени места по света и у нас, които спират дъха ~ ShowBG

21
Добави коментар

Изоставените места и сгради се приемат за места, които само заемат пространството и са лишени от дух. Но това е за твърде прагматичните. За любителите на мистериозното и силните усещания те са истинска притегателна сила. 

За създателите на приключенски или зловещи истории и филми са извор на вдъхновение. Предлагаме ви в следващите редове да направим обиколка из 19 изоставени места по света и у нас. Макар и видимо лишени от живот, спират дъха със собствено очарование и магнетичност. В коя от сградите ще се престрашите да влезете? 

Изоставената варница, гр. Смолян, България

В средата на миналия век в смолянското село Устово, което става квартал на града от 1960 г., в тази варница се е добивал варовик и се е произвеждала негасена вар. С годините производството намалява, мястото е изоставено и се е запазил само споменът за отминалите времена.

Перперикон, Източни Родопи, България

фотограф: Елена Стефанова

Перперикон не е точно изоставен, а е унищожен през 14-и век. Част от археологическия комплекс са били средновековна крепост, мегалитно светилище от преди осем хилядолетия, антични паметници. За траките Перперикон е бил столица, свещен скален град, където се е издигал и царски дворец. След време там са живели византийци, римляни, българи.

Изоставена махала в с. Гърбище, Източни Родопи, България

фотограф: Христо Узунов

Село Гърбище се намира в община Ардино, Източни Родопи. Разпръснати из планината, в околността могат да се видят махали с изоставени от собствениците си къщи. Вече рушащи се, придават на местността особена магнетичност с нотки на носталгия.

Асенова крепост, Асеновград, България

Красивата Асенова крепост е сред любимите дестинации за български и чуждестранни туристи. Разположена е на 2 км. от Асеновград, в Родопите. Издигала се е още от времето на траките. Преустроена е в по-късни времена от византийците с цел да се охранява Беломорският проход. Разрушена е през 1410 г. от османски войски.

Хотелът Дел Салто, Колумбия

Водопадите Текуендема в Колумбия привличали туристите и това вдъхновило построяването на хотела Дел Салто през 1928 г. До началото на 90-те години, когато е закрит, служил за приют на любипитните на близката природна забележителност. През 2012 г. е превърнат в музей.

Подземната база за подводници, Балаклава, Украйна

Превърнато днес в национален морски музей, някога пристанище за подводници в Балаклава, Украйна, е сред обектите с най-голяма секретност в Съветския съйз. Дейността му е преустановена през 1993 г.

Изоставеният остров Хашима, Япония

Призрачен остров, Боен кораб-заради формата, са само част от прозвищата на изоставения остров Хашима. В подкрепа на работниците, трудещи се в близките въглищните мини, се издигат множество бетонни сгради. По-късно, обаче, Япония изоставя въглищата за сметка на нефта, заради което мините се закриват. Островът днес е необитаем. Но това не пречи популярността му да нараства, особено след като става част от снимките на един от последните филми с Джеймс Бонд, Скайфол.

Изоставена църква, Канада

За тази изоставена църква в Канада информация не успяхме да открием. Не знаем името ѝ, нито от кого и кога и била построена, какво е наложило края на функционирането ѝ. Ще се радваме да споделите с нас в коментар под статията, ако знаете нещо за нея.

Подводният град Шичен, Китай

Гмурваме се във водите на Източен Китай, за да видим магнетичния подводен град Шичен. Той е на повече от 1300 години, а през 1959 г. е потопен при строителството на водна електроцентрала край река Ксинян. Градът е защитен под водата от ерозионните влияния на вятъра и дъжда, заради което се запазва в относитилно добро състояние.

Изоставената воденица в Италия

В Соренто, в някога работещата воденица, се е мелила пшеница, а в близост е имало и функционираща дъскорезница. Мястото е изоставено през 1866 г. поради повишаване влажността в района след отделянето от морето при строителството на площад Тасо.

Необитаем остров в Югозападна Калифорния

Построени през 1981 г., тези куполообразни къщички са служили за летен дом на петролния производител Боб Лий. В момента съдбата им е все още неясна.

Комланскоп, призрачният град в Намибия

Призрачният град Колманскоп, в Намибия, придобива голяма популярност в началото на 20-и век., когато немски заселници научават, че мястото е богато на диаманти. След Първата световна война, диамантените залежи започват да се рушат, което принуждава хората да се изселят. До 1950 г. Колманскоп е напълно обезлюден и изоставен, но все още буди любопитството на туристи и фотографи.

Увеселителният парк в Нара, Япония

Увеселителният парк е вдъхновен от този в Дисниленд. Построен е през 1961 г. и функционира до закриването си през 2006 г. поради малко посетители. И въпреки че все още там патрулира охрана и налага глоби на нарушаващите забраната за влизане, той е сред любимите дестинации за изследователите на изоставени места.

Представете си да сте в огромен увеселителен парк съвсем сами… Разхождайки се из пустите алеи, все още можете да видите касовите апарати, кафе-машините, столовете и масите. Сякаш населението спешно е напуснало земите поради бомбардировка.

Радиационният призрак Припят, Украйна

Аварията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г. превръща построения в близост град Припят в радиационен признак. Населението отдавна е евакуирано и днес мястото се посещава само с организирани екскурзии или от отделни търсачи на екстремни изживявания.

Последната къща на остров Холандия, САЩ

Това е последната оцеляла къща от почти изцяло потъналия вече остров Холандия в залива Чесапийк. Поради разрушителното влияние на ерозията скоро и тази постройка може да последва своите посестрими под водата.

Изоставеният театър в Ню Бедфорд, САЩ

Старият театър в Ню Бедфорд е открит през 1912 г. в щата Масачузетс. Приютявал е различни развлекателни събития, кино прожекции, представления, до закриването си през 1959 г. Оттогава там се складира тютюн и част от сградата се използва за супермаркет. Нестопански организации се опитват да съберат средства за възстановяването на театъра.

Изоставената метростанция “Сити Хол”, Ню Йорк, САЩ

Специално внимание е обърнато на декора и дизайна на метростанцията “Сити Хол” в Ню Йорк. Причина за това е централното ѝ местоположение. Поради наличието на други станции наблизо, обаче, така и не се е образувал сълен пътнически трафик и това наложило закриването ѝ през 1945 г. Функционира рядко, единствено при наличие на ексклузивни курсове.

Изоставените дървени къщи в Русия

Ако решите да се разходите из руските гори, ще имате шанса да попаднете на тези красиви, сякаш излезли от приказките дървени къщички. Изолирани от цивилизацията, те успяват да се съхранят в много добро състияние.

Изоставената яхта в Антарктида

Завършваме обиколката из изоствените места и сгради с призрачния силует на тази бразилска яхта, напусната от екипажа си в Антарктида. Наета е за снимките на документален филм, но неблагоприятни климатични обстоятелства са наложили тя да бъде изоставена край бреговете на мразовития континент.