Нова година, нов късмет, ново бебе

14
Добави коментар
kin
kin

Новата година провокира мисли за нови амбиции, цели, планове, сред които може да попадне и едно ново бебе. Решението да си имате бебе е важна крачка в живота, която ще ви донесе радост и веселие. Всяко бебе е дар от Бог и е късмет за всяко семейство.

Желанието да си имате бебе обаче ще ви изправи и пред няколко важни и не толкова важни въпроса. Появата на бебе в семейството е свързана и с известна подготовка, някои задължителни разходи, въобще изготвяне на цялостна стратегия по грижите на новороденото.

Време ли ни е за бебе?

Разговорите с половинката ви относно въпроса дали да си имате наследник са първа и най-важна крачка към най-голямото щастие в живота ви – едно бебе. То е повод за неописуема радост. Всяко бебе е като слязъл ангел на земята, който ще донесе безброй положителни емоции в семейството ви. Ако досега сте нямали наследници, появата на едно бебе ще е ключовият момент, който ще донесе не само щастие, но и ще създаде и чувство за завършеност на семейството ви.

С появата на бебе в семейството ви ще се променят много неща. На първо време ще имате доста по-малко време за себе си и цялото ви внимание естествено ще бъде насочено към новороденото. Необходимо е да съставите план кой ще ви помага с грижите за бебето, дали това ще бъде съпругът ви или пък бабите и дядовците ще ви окажат помощ, особено в първите месеци след раждането.

Подготовката на детска стая е също належаща необходимост, когато ще си имате бебе. След раждането, мъникът ще спи при всички положения до вас в кошарка, но след като поотрасне ще е добре да си има собствена стая. В подготовката за бебето и необходимите неща, с които трябва да се сдобиете, попадат и детска количка, столче за кола, креватче и още куп бебешки артикули. Имайте едно на ум и, че ще имате постоянни разходи за пеленки и, разбира се, дрешки, тъй като новороденото бързо ще порасне. Така се получава, че едно бебе, колкото и малко да е, се оказва ужасно капризно, като мъникът въобще не осъзнава това. И все пак бебето се интересува най-вече от вашата силна и безрезервна любов.

Когато обсъждате с бъдещия татко разходите за новороденото, не се шашкайте, а мислете рационално. На много млади семейства им се струва абсолютно непосилно да купят всичко необходимо или поне препоръчителните неща важни за едно бебе. Всъщност предизвикателството не е чак толкова голямо. Можете да заемете кошарка, количка и други бебешки аксесоари от ваши познати и приятели, минали вече по вашия път. Ако имате запазени дрешки и други полезни неща от бебешките ви години, ситуацията, в която се намирате още повече  се улеснява. Коя зодия да бъде?

Това е друг „важен“ въпрос, който „мъчи“ много бъдещи майки и татковци. Не малък процент са хората, които придават важност на зодиите и ги смятат за основоположници на характера. Така че много бъдещи родители правят прецизни сметки кога да си направят бебе, за да бъде една или друга зодия.   Да се състезаваме за бебе на годината.

Състезанието, в което участват много родители, и чиято цел е бебето им да бъде първото новородено през новата година, стана особено популярно през последните години. Дали заради евентуалните награди, или заради самата надпревара, но доста семейства изчисляват кога ще се роди бебето още преди да са започнали да го правят. В случая и суеверието си казва думата, тъй като фактът, че бебето е първото новородено за новата година, е повод за много родители да смятат и да се надяват това да е добра поличба, която ще обещае на детето да бъде винаги първо и в живота. Други бебета и без сметки просто си имат късмет и се овенчават с титлата „бебе на годината“. Момченце или момиченце?

Ами сега? Каква е тайната, с която може да изберете пола на бъдещото си бебче? Има всякакви поверия, свързани с пола на бебето. Разпространено е схващането, че всичко зависи от позата, в която правите секс, или от консумацията на определени храни. Е, колкото и да ви се иска да е така, тези трикове си остават само куп развенчани митове. Полът на бебето е абсолютно независещ от каквито и да било външни фактори. Той се определя единствено от Х- и У-хромозомите и вариациите на техните комбинации. Как да кръстим бебето? 

Този въпрос често е повод за спор и дълготрайно сърдене от страна на роднините ви. По стара традиция бебето се кръщава на някои от бабите и дядовците. И тук вече започват споровете името на коя баба или на кой дядо да носи бебето. Напоследък обаче все по-малко са младите семейства, които се придържат към тази традиция, и предпочитат детето им да носи различно, интересно и красиво име.  

Ако ще имате второ дете…

Обмислете как ще обсъдите с детето си идеята за братче или сестриче. Нищо чудно по-голямото ви дете да изпитва ревност или да страда от липса на внимание след раждането на бебето. Постарайте се да показвате еднакво силно любовта си и към двете си деца. Кръщенеи прощъпулник

Това са обичаи, за които също е добре да помислите. Те обаче могат да се извършат и на по-късен етап. Прощъпулникът обикновено се прави, след като бебето проходи, а детето може да бъде кръстено по абсолютно всяко време, когато пожелаете.

04.01.2010/Ели Йорданова