Озеленяване и поливни системи

15
Добави коментар
cecovili
cecovili

Петуния – видове и отглеждане в градината.

предишно цвете: незабравка, следващо цвете : калдаръмче.

Виж всички градински цветя.

Петунията е широко използвано растение в озеленяването на паркове и градини. Често ще видите по балконите и терасите разкошните  каскадни петунии. Много използвана е и за озеленяване на зелени площи в градската среда, заради способността и да се разпростира и цъфти обилно с ароматни цветове даже и при суша.  В градината се използва за лехи и за предната част на цветния бордюр.

Преди години петуниите бяха раздърпани растения със скучни розови цветове. Сега разнообразието от багри и размери е голямо, а самите растения са изп­равени, стелещи се, каскадни или пълзящи. Петуниите се пре­върнаха в едни от най-предпочитаните растения за лехи, а разпростиращите се, стелещите се  и каскадни видове се засаждат масово в сандъчета, качета, прозоречни первази и ви­сящи кошници. Почти всички съвременни сортове са първо поколение хибриди с обикновени или кичести цветове, с гладки или къдрави краища на венчелистчетата. Може да са в една, две или много багри, с венчелистчета, подобни на венчелистчетата на карам­филите и с широки бели краища или на ивици за полу­чаване на звездоподобен ефект.

Може да започнете от семена, но ще ви е трудно. По-добре е да купите раз­сад, да го отгледате под стъкло и да го разсадите, ко­гато минат студовете. Пензирайте връхчетата, когато стъблата достигнат 10-15 см височина. Когато купу­вате готови за разсаждане растения, избирайте оне­зи. които още не са започнали да цъфтят. Намалявайте височината на стъблата, които са започнали да се източват и редовно отстранявайте мъртвите цветове.

Петуниите се чуст­ват добре на горещо, но поливайте обилно през сухото лято.Предпазвайте от голи охлюви, а по време на цъфтеж подхранвайте с тор. При глинести почви и преовлажняване се нападат от гъбни болести. Като цяло са ефектни растенията за градината и балкона и са лесни за поддръжка.

МНОГООБРАЗИЕ: Многобройните сортове на П. Хибрида се разделят на четири групи. За разсаждане в лехи се препоръчва групата Мултифлора – височина 15-45 см, цветове (5 см) през юни – септември. Цветовете са дос­та дребни, но са многобройни и издържат на дъжд пове­че от по-едрите. Някои петунии от тази група се разпростират много, стъблата им достигат дъл­жина 60 см.

Петуниите от групата Грандифлора са с по-големи цветове, които достигат дължина 10-12,5 см, но не са толкова многобройни, а и растенията като цяло не са компактни. За големи и кичести петунии с накъдрени венчелистчета изберете Гранд викториас или хармони, те са със стелещи се стъбла и сини или розови цветове с жълти гърла.

В групата Сърфиния са единствените истински стелещи се петунии със стъбла, дълги 1,2 м. Напролет си вземете вкоренени резници (не семена). Багрите са най-различни. Известни сортове са Блу вейн и пурпъл мини, подходящи за засаждане във висящи кошници.

МЯСТО И ПОЧВА: Почва с добри дренажни свойства, песъчлива. Изберете слънчево място.

РАЗМНОЖАВАНЕ: Засейте семена през януари – март.Не е лесно – температурата трябва да е между 21-24 ‘С. Разсадете в края на май.

Върни се на начална страница.

източник на снимките:

http://nature.desktopnexus.com

http://aggie-horticulture.tamu.edu/archives/parsons/98promotions/mayjune/mayjune.html

http://www.madplant.sk/titulka/