Във фокуса – контролът на детския диабет – health.bg – Здравето от А до Я – Детското здраве – диабет, Елисавета Котова, Галя…

29
Добави коментар
boreca6
boreca6

Във фокуса – контролът на детския диабет

Татяна Вълкова
18-08-2010

Диабетът е заболяване, което не се лекува. Затова е необходимо да се държи под строг контрол, за да се избегнат усложненията и да не се влошава качеството на живот на пациентите.

Инсулинова терапия, физическа активност и диетично хранене – това са факторите, които ако се комбинират правилно, може да се живее пълноценно въпреки болестта.

През последните 20 години броят на диабетно болните деца в България почти се е удвоил и те вече са около 3 хиляди, съобщиха наскоро специалисти, като призоваха в лечението на болните да се включат всички, които са около тях.

И през тази година Националната асоциация на децата с диабет инициира провеждането на летен лагер за деца с цел рехабилитация и профилактика на заболяването.

В инициативата, продължила близо месец (от 18 юли до 15 август), се включиха общо 115 деца на възраст от 4 до 18 години. За тях се грижиха ендокринолози и медицински сестри – тези, които най-добре знаят от какво се нуждаят децата. Специалистите даваха и ценни съвети за режима, физическото натоварване, инсулина, за всичко, което е важно за контролиране на заболяването.

Това съобщи пред health.bg Елисавета Котова, председател на асоциацията на децата с диабет.

„Ако се контролира добре болестта, проблемите ще бъдат минимални и усложненията ще бъдат много по-малки. С диабет се живее, ако съумееш да го управляваш, а не той тебе”, подчерта тя.

За първи път в програмата тази година е включено и обучение за диетичното хранене при заболяването – за по-лесно ориентиране в количеството и съдържанието на всеки продукт.

„Обучението протече във вид на игра, за да бъде интересно на децата. То беше изключително полезно за тях. Децата се научиха сами да определят хлебните единици, да преценяват каква храна и особено колко е подходящо да бъде приемана”, посочи Елисавета Котова.

Галя Вутова, консултант по хранене и обучение по диабет, е сред специалистите, работили с децата по време на лагера.

„Обучих над 30 деца. Към лагерите има интерес, защото там нещата се правят на практика, така се учи най-добре. Да си чул е едно, да си го приложил – друго, ако го правиш всеки ден – нещо съвсем различно и то остава.

Хлебните единици са една система, която изисква време и усилия да бъде разбрана, да бъде приложена. Затова по време на тези лагери говорихме основно за тях, как да се дозира храната, както и за връзката между хлебните единици, физическата активност, инсулиновото лечение и добрите стойности на кръвната захар”, обясни Галя Вутова.

Според нея в обществото се знае малко за заболяването. Има много родители на деца с диабет, много млади хора, които се страхуват да споделят дори, че са се сблъскали със заболяването.

„Диабетът не е основание да приемаме някой като различен. Когато пациентът е добре обучен, добре компенсиран, той няма да се различава от останалите”, поясни Галя Вутова.

От нея решихме да разберем какво трябва да бъде храненето на диабетно болните деца и има ли някакви по-специални режими, които да се спазват:

Г-жо Вутова, каква е ролята на храненето в борбата със заболяването при децата? Диетата е основна, успоредно с инсулиновото лечение и физическата активност. Всяко дете, това важи и за всеки човек с диабет, трябва да бъде обучено по отношение на това как да прилага лечението с инсулин, как да се храни здравословно и каква трябва да бъде неговата физическа активност.

Това, което не бива да се забравя, е, че децата с диабет са като всички останали техни връстници. Те искат да общуват, да играят, да се хранят като другите и те могат да го правят. Трябва обаче да бъдат научени как да го правят така, че да постигнат и добра компенсация на кръвната захар.

В тази връзка има ли по-специални изисквания към храненето на диабетно болните деца? Храненето е строго индивидуално и за децата, и за възрастните, за всеки един от нас. То трябва да бъде здравословно. 

Какво означава това? Децата трябва да бъдат научени да подбират по-здравословните храни, по-натуралните, не толкова преработените, бедните на сол, на захар, на наситени животински мазнини.

Трябва да разпределят храните равномерно, като се съобразяват колко инсулин да слагат при физическа активност, да преценяват хранителния прием преди или след натоварването. Общо взето трябва да обръщат внимание на това колко често се хранят и как комбинират продуктите на отделните хранения.

Трябва ли да се консумират само диабетични храни? В последните години диетолозите не съветват тези храни да бъдат основната част от менюто. Напротив, децата с диабет могат да ядат и обикновен шоколад, сладолед, сладкиши, каквито консумират и останалите деца. Но трябва да се съобрази точно кога и в какви количества могат да се приемат.

Обучението е ключово по отношение на всичко, което се отнася до диабета. То трябва да започне в мига, в който се постави диагнозата. След всяко посещение при ендокринолога трябва да има последващо обучение, за да знаят болните повече за диабета. Само така може да се постигне добър контрол над болестта.

Има ли напредък в контрола на детския диабет у нас? По отношение на самоконтрола –  в домашни условия децата получават достатъчен брой тест ленти, за да могат да контролират болестта. Проблемът е, че в мига, в които те навършат 18 години и са получавали над 1000  ленти, изведнъж на 18 години и 1 месец на тях вече им се полагат 150 ленти и възможността да се продължи самоконтролът тутакси изчезва.

А самоконтролът, това да видиш нивата на кръвната захар и да прецениш каква да бъде твоята реакция по отношение на храна, на физическа активност и на доза инсулин е от изключително значение.

бутони за социални мрежи