Фестивалът Налур в Шри Ланка – едно безкрайно веселие

91
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

 Шри Ланка е далечна дестинация, но не недостижима. Загадъчна и непозната предлага много за туристи търсещи приключения и готови да се срещнат с нови хора и култура. Сега Шри Ланка и по-точно един от градовете й наречен Налур (Nallur)е цел за посещение, заради неговия годишен празник. Налур се намира в северната част на острова в близост до Джафна. Ежегодният фестивал на града епищна и цветна церемония, която има огромно духовно значение за местните индуисти. Тази година тойзапочва на 12 август.

Събитието се провежда около храма Кандасвами (Kandaswamy) в Налур-един от най-важните в Шри Ланка. Основан е през 948 г. сл. Хр., но е бил преизграждан и местен няколко пъти, докато през 1749 г. го издигат окончателно на сегашното му място. През годините той е бил преустройван и подобряван, като последните големи ремонти са извършени през 1964 г., когато е обновена Голямата зала. През 2011 г. е  открита 30-метровата му пищно украсена кула наречена гопурам.

Фестивалътсе провежда всяка година, за да почете индуисткия бог на войната и победата Сканда (известен още и с имената Муруган, Дхандапани и други). Това е един от най-дългите фестивали с продължителност 25 дни. Парадите, храната, музиката, представленията са част от него, а също и гледката на хората, които обикалят храма, държейки високо изображения на Сканда. Свещениците извършват и специални церемонии, наречени пуджас, а големият финал на фестивала е зрелищен парад, по време на който хиляди вярващи дърпат украсена колесница с кочияш, облечен като Сканда. Шествието минава през целия гради стига до храма където Сканда се поставят на богато украсен трон. Смята се, че по този начин божеството достига по-близо до хората и вижда тяхната отдаденост, любов и чистота.

Фестивалът в Налур се посещава и от много семейства. За  децата се подготвят  игри, а вкусните храни, множеството магазини и шумните веселби още повече допринасят за доброто им настроение по време на незабравимите празненства.

Самият град Налур и по-големият град Джафна, разположен в непосредствена близост, са дестинации, които си заслужава да бъдат посетени. Тук се намира едно от най-важните търговски пристанища, чието стратегическо значение съществува в продължение на хиляди години, както и поле на безброй битки „разказващо“ за налагане на влияние над региона.  Множество сгради и забележителности са свидетелство за неговата дълга история, а лесните транспортни връзки към останалата част от тази очарователна страна са черта на съвременността.

 Пригответе се за неповторимо преживяване и вземете участие не само във фестивала, но се запознайтеи с културата и гастрономията характерни за тази част на Шри Ланка. А що се отнася до хората – усмихнати лица и добронамерени хора ще ви съпровождат независимо къде се намирате, което несъмнено гарантира релаксиращи и различни от досега преживяните моменти. 

  Автор: Антоанета Стайкова – Agoda.bg