Ясновидството – феномен на психиката?

1
Добави коментар
rumelina61
rumelina61

Един от неразгаданите феномени в човешката психика е способността да се виждат предмети и събития, без да има значение пространството и времето, или т. нар.
ЯСНОВИДСТВО

Историята на парапсихологията е поредица от стотици лица, надарени с такива способности. Най-прочутият и до ден-днешен е МИШЕЛ НОСТРАДАМУС, роден на 14 декември 1503 г. във френското градче Сент — Реми. Той предсказва редица факти, които са се потвърдили по-късно в историята на нашия континент.
На голяма популярност се радвали също Мария Ленорман, нейни гости са били Марат, Сен Жус, Робеспмер, Наполеон Бонапарт. От нейните пророчества се ползвала и кралицата на Холандия, а руският цар Александър I е искал писмено съветите й.
Друг ясновидец е Уилям Хамънд, който предсказва смъртта на белгийския крал Леополд II през 1909 г. и на руския цар Александър — през 1917 г.
Подобни успехи имат Морган Робертсън, Жерар Крузе, Стефан Осовецки и Джон Кели. В тяхната сянка остават другите, за които е писано малко, но които със своите паранормални способности са удивлявали света.
Един от тях е Волф Месинг. Роден е на 10 септември 1899 г. в литовския град Калвария. Неговите телепатични и ясновидски способности са проверени в редица метапсихични експерименти, които провеждат с него Алберт Айнщайн и Зигмунд Фройд.
Както пише в спомените си Месинг, веднъж Фройд му внушава: „Иди в банята и се постарай да намериш пинсета. След това се върни в стаята и с тази пинсета измъкни три косъма от буйните мустаци на моя добър приятел Айнщайн.“ Първото поръчение е изпълнено точно от Месинг. При втората част от задачата той почувствал сериозни съмнения. Споделил това с Фройд. Той заедно с Айнщайн се усмихнали добродушно, понеже Месинг приел и изпълнил точно предаденото му поръчение.
По-късно след поредица от опасни приключения Месинг се озовава в Съветския съюз. През 1940 г. топ предсказва, че руските танкове ще се движат по берлинските улици. Това предизвиква голяма сензация сред столичния интелектуален елит, както и в самия Кремъл. Предсказанието му е чуто и в Берлин. Понеже са минали едва няколко месеца от подписването на пакта Рибентроп — Молотов, неговото пророчество предизвиква остър протест на немското посолство в Москва. Самият Хитлер е нервиран доста от пророчеството на Месинг. Освен това той знае и думите на ясновидците Ерик Ханусен и Ернст Крафт за своето бъдеще.
Три години по-късно, когато немската армия завладява почти цяла Европа, в това число и огромни територии от Съветския съюз, Месинг заради собствената си сигурност се евакуира в Сибир. И точно там, в новосибирската опера предсказва, че войната ще свърши най-вероятно в първата седмица на месец май 1945 г.!
Друг от известните полски ясновидци Чеслав Климушко, си спомня, че през 1947 г. в Олшчин пред очите му се появила като на кино неочакваната смърт на кардинал Хлонд, причинена от заболяване на белите дробове. А веднага след неговата смърт според видението на ясновидеца в гроба щял да отиде и наследилият поста му друг църковен служител. И действително – след 4 месеца предсказанието се сбъдва. Кардиналът умира от възпаление на белите дробове след операция на апендикса. Бискуп Лукомски на връщане от погребението на кардинал Хлонд загива при автомобилна катастрофа…
Напоследък една от най-ценени и признати личности в света, специализирана в предсказването на бъдещето, е Жана Диксън. Родена е на 2 ноември 1918 г. На 18 години от една циганка научава, че дланите й са покрити с пророчески знаци, предричащи голяма ясновидска дарба. През 1946 г. Жана предсказва, че Китай ще тръгне по пътя на комунизма, а на 20 февруари 1947 г. Индия ще бъде разделена на две държави. Предрича също, че през 1948 г. ще умре Ганди, а генералният секретар на ООН по онова време — Даг Хамаршелд, ще загине в самолетна катастрофа.
Най-голяма известност й донесло предсказанието за трагичната смърт на Джон Кенеди. Пре3 1952 г. пред олтара на Света Дева Мария във Вашингтонската катедрала Жана видяла внезапно появяващия се пред нея образ на синеок младеж с кестенява коса. Неизвестен и неразбираем за нея глас й казал, че това е бъдещият президент на САЩ. Той ще дойде на власт през 1960 г., когато Демократическата партия ще спечели изборите. Неговото управление ще бъце прекъснато от трагичната му смърт. През 1956 г. Диксън информира за това свое видение читателите на списание „Параде“.
Седем години по-късно, на 22 ноември 1963 г., Джои Ф. Кенеди и съпругата му заемат местата си в президентския самолет, който поема курс към Далас. Същия този ден Жана Диксън се събужда от кошмарния сън. Давала си сметка, че нейният „сън“ вече е реалност. Смъртоностният изстрел на човека с начална буква О или У, който трябва да стреля в президента, по някакъв странен начин е програмиран в нейната психика. Фактически в 13.00 часа президентът Кенеди вече е мъртъв. Скоро след това в близкото кино „Тексас“ арестуват и предполагаемия убиец, 24-годишния Ли Харви Осуалд.
Така и в този случай ясновидското предсказание се потвърждава. И навярно още неведнъж ще четем и слушаме за този феномен на човешката психика.
Вестник Ден, брой 25, 1990 г.