Гергина – Далия

3
Добави коментар
maritime
maritime

Dahlia variabilis Царицата на есенните градини и дворове вече е в стихията си. От началото на лятото до късна есен, почти до пладне на първите слани тя стои царствено със своето изправено и стройно стъбло, което при някои екземпляри може дори да достигне до 2.5 м. Цветовете и се срещат във всички нюанси на цветовата гама, като изключение прави само синият цвят. Срещат се видове с по-дребни и по-едри цветове, по-раздърпани или компактни, по-кичести или по-редки, с по- нежни и по-тесни листенца, както и такива с едри листа. Всички видове обичат слънчево място, но летните горещини потискат цъфтежа и развитието. Ето защо при сухо време трябва да се поливат редовно.

Когато температурите паднат под 0 градуса, това е пагубно за далията. Богатата на хранителни вещества почва е благодат за развитието на гергините. Тази есенна красавица произхожда от Колумбия, Мексико и Гватемала. През късна есен след прецъфтяването на тези цветя изрежете стъблата и извадете клубените като ги съхраните на сухо и проветриво място. Напролет когато пораснат се разделят на нови растения. Разстоянието между отделните растения трябва да е съобразено с едрината на цветовете и с височината на стъблото. За да се получат красиви и едри цветове, страничните пъпки се почистват и остават само основните. Това е растение, което се приспособява сравнително лесно.

 

Съвет: За добър ефект на вашите цветя препоръчваме, биохумус от червени калифорнийски червеи, продукт без мирис, рохкав, лесно ронлив.Той не подлежи на гнилостни процеси и същевременно запазва свойствата си на органичен продукт. Не съдържа вредни вещества, патогенни организми и плевелни семена.