10 човешки храни и напитки, опасни за здравето на котките

29
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Знаете ли, че домашните котки могат да бягат със скорост 50 км в час? А че котките спят по 16-18 часа в денонощието? През половината от останалото време се излежават. А знаете ли, че котките наистина могат да бъдат приучени да ползват човешката тоалетна? Също така интересно е, че те помнят и добро, и лошо. Повтарящи се събития помнят особено дълго, затова и добре се нагаждат към живота на хората. Освен всичко котките са взискателни към храната си и в повечето случаи хапват толкова, колкото да се заситят? Всеки собственик на котка знае, че домашният му любимец обича да хапва човешка храна. И всяко малко дете е подавало храна на котката под масата. Но тук трябва да бъдем особено внимателни.

котСъществуват храни и напитки, които хората ядат и пият, но те биха били опасни за мяукащите ни приятели. Особено внимателни трябват да бъдат хора, които досега не са гледали животни. Ето и 10-те най-опасни сред тях

1. Стафиди

Ако за хората стафидите са полезна и вкусна храна, то за котките те могат да бъдат отровни. Шепа стафиди може да предизвика внезапна бъбречна недостатъчност у вашия домашен любимец.

2. Лук и чесън

Лук, под каквато и да е форма, не трябва да се дава на котките. Сулфоксидите и дисулфидите, които се съдържат в лука, разрушават червените кръвни клетки, а това може да доведе до сериозни проблеми при животното, включително и анемия. Не забравяйте, че лук на прах се съдържа в някои хранителни продукти, така че четете опаковките, преди да дадете на котката да яде.

3. Сурово яйце

Освен със салмонела, котките може да се сдобият и с кожни проблеми или проблеми с козината. Причината е, че протеин, съдържащ се в суровия белтък, пречи на абсорбцията на витамина биотин.

4. Алкохол

Ефектът на алкохола при котките наподобява този при хората. Но да не забравяме, че мяукащите ни приятели са с много по-малки размери от човека. Употребата на алкохол при домашните ни любимци може да доведе до увреждане на мозъка и черният дроб. Уискито, например, може да предизвика кома при някои котки.

5. Кофеин

В големи количества може да предизвика смърт и е без антидот. Симптомите на натравяне с кофеин включват неспокойство, учестени дишане и пулс, треперене и припадъци. Освен в кафето, кофеин се съдържа в някои чайове, шоколадът, какаото, колата и енергийните напитки.

6. Мазни остатъци от месо

Котките могат да приемат мазнини, но в малки количества. Мазнините, било то сурови или приготвени, могат да доведат до вътрешни неразположения, повръщане и диария.

7. Кости

Костите са едни от най-опасните храни в този списък. Те не са токсични, но могат да доведат до проблеми в червата и храносмилателната система. Организмът на котките е така устроен, че не може разгражда кости.

8. Мляко или сметана

Една от най-големите грешки е да се дава мляко на котките. То е полезно за подрастващите котета, но не и за възрастните животни. При тях млякото може да предизвика храносмилателни проблеми и диария.

9. Шоколад

Шоколадът съдържа токсични за котката вещества и може да бъде смъртоносен за нея. Тези животни по принцип не обичат шоколад, но по-добре не изпробвайте това твърдение.

10. Риба Тон

Приемането на риба Тон в малки количества, вероятно няма да навредят на домашния ви любимец. Но прекалено много риба тон може да причини отравяне с живак.

Коментари

коментар(а)

Подобни: животни, котки