Фрешотерапия – 5 фреша, от които тялото ви се нуждае

4
Добави коментар
Sheri_Holms
Sheri_Holms

Ползите от пиенето на прясно изцедени сокове (познати като фрешове) е добре известна, но не вреди да ви напомним за нея, когато пролетната умора е надвиснала на хоризонта. Вече имаме нужда да се отърсим от зимната летаргия, а това може да стане бързо и ефективно благодарение на фрешовете. Тялото ни се нуждае от ценните витамини и минерали в пресните плодове и зеленчуци, и за най-бързия и приятен начин да си ги набавим ще се погрижи… сокоизстисквачката.

Зеленчуковите и плодови фрешове са лекарство за организма и се усвоят много по-бързо от витаминозните таблетки, които се продават в аптеките. Една чаша на ден е достатъчна, за да подобрите здравето, имунитета и настроението си. Освен това ще се убедите, че под формата на фреш сте в състояние да „ядете” храни, които в суров вид дори не поглеждате. Първо, че ги поглъщате много по-бързо и второ, можете да ги комбинирате с други плодове или зеленчуци, приготвяйки един вкусен некомерсиален микс.

И така, с какво да започнете вашата фрешотерапия?

1. Фреш от моркови. Един от най-полезните. Служи за основа на много фреш миксове. Истинска витаминозна бомба е, защото ви зарежда с витамин А, С, Е, В 2, желязо и какво ли още не. Много е вкусен в комбинация с ябълков или портокалов сок. И още:
– Подобрява обмяната на веществата
– Стимулира усвояването на протеините
– Подпомага растежа на децата
– Успокоява, ободрява, премахва умората
– Облекчава ревматоидни болки, астматични пристъпи, заболявания на бъбреците
2. Фреш от целина. Смята се за лек срещу наднорменото тегло и съпътстващата го умора и безсилие. Действа добре за освобождаването на задържана вода и токсини и има разхлабващо действие. Зарежда с витамин А, С, калций и фосфор. Комбинира се успешно със сок от моркови и прясно зеле.

3. Фреш от цвекло. Изключително богат на фолиева киселина и желязо, и магнезий, сокът от цвекло стимулира развитието на червени кръвни телца. Препоръчва се при поява на умора, стрес, безсъние.

Сокът от цвекло разширява кръвоносните съдове
Понижава кръвното налягане
Подобрява храносмилането
Освежава паметта
Комбинирайте сока от цвекло с плодови вариации – праскови, ябълки, кайсии

4. Фреш от прясно зеле. Зелето е ценен източник на редица витамини и минерали. Ето част от тях: A. B, C, E, K, както и фосфор, калий, магнезий, желязо. Незаменим помощник в диети за отслабване. Зелевият сок лекува много заболявания, ето част от тя:
– Понижава холестерола
– Премахва причините за запек – лениви черва, бавна обмяна на веществата, газове;
– Помага за изхвърлянето на камъни в бъбреците;
– Зелевият сок се прилага и външно при кожни проблеми – себорея, косопад, кожни изгаряния.
– Ако ви е останало кисело зеле може да направите микс от сока му комбинация с половин чаша доматен сок, лъжичка мед и по желание малко лимон
5. Фреш от киви. Вкусен и толкова полезен…, а и го има в прясно състояние през цялата година. С една чаша сок от киви вие:

Намалявате високите нива на холестерол
Намалявате риска от сърдечно заболяване и инфаркт
Зареждате се с антиоксиданти, витамин С, магнезий, фосфор, калий
Семената му съдържат омега 3 мастни киселини

Ако превърнете пиенето на фрешове в ежедневен навик, ще дарявате на тялото си даровете на природата в най-чистия им и бързо усвоим вид. Защо да не започнете още сега!?

Прочетете още:

Най-добрите плодове и зеленчуци за здравословни напитки

Храни срещу пролетна умора